Ladataan...

Kymmenen vuotta sitten Juvalla tasamaasta tuli lampi

Toimiva Suomi  · Julkaistu 27.06.2019

Kuvat on otettu samassa paikassa Juvalla, mutta niiden välillä on kulunut aikaa kymmenen vuotta. Miksi vanhan soramontun tilalla on lampi? Destian maa-ainesvastaava Simo Tarkkanen kertoo, mitä Juvalla tapahtui.

"Alueella oli maa-aineslupa vuosikymmeniä, jolloin teiden kunnossapitoon ja rakentamiseen otettiin sieltä mursketta, soraa ja hiekkaa", Tarkkanen sanoo.

Aiemmin alueella oli ollut mäkistä maata, joka kuitenkin tasaantui pikkuhiljaa maa-aineksien käytön takia. Samaan aikaan maa-aineslupa oli umpeutumassa. Piti päättää, mitä alueelle tehtäisiin – usein sora-alue jätetään metsämaaksi, mutta ei tällä kertaa.

Maalle päätettiin kaivaa lampi.

"Lammelle oli tarvetta, sillä kylän lähellä ei ollut uimarantaa. Kaivetulla kiviaineksella oli käyttöä myös läheisellä rakentamiskohteella", Tarkkanen perustelee ratkaisua.


Lammen kaivuuta.

Lammesta iloa kyläläisille

Lammen kaivuulle saatiin lupa ja kaivuu sujui hyvin. Maan alta tuli pohjavettä nopeasti vastaan. Työtä riitti myös lammen reunojen tasoittamisessa ja siistimisessä, jotta se soveltuisi uimiseen.

"Lampi soveltui hyvin lammeksi ja uimarannaksi, sillä hiekkaa ja soraa jäi lammen pohjalle kaivuun jälkeenkin", Tarkkanen kertoo.

Nykyään lampi on sulautunut ympäristöönsä niin hyvin, että sen voisi luulla olleen siinä aina. Lampi on noin 200 metriä pitkä ja 50 metriä leveä. Syvyydeltään se on nelimetrinen.

"Syvyyttä oli myös sen verran, ettei lampi heinity", Tarkkanen sanoo.

Lammessa ei ole isoja kiviä ja siinä on mukava uida. Lampi onkin otettu lämmöllä vastaan - siitä on riittänyt iloa lähiseudun asukkaille.

 
Lampi neljä vuotta kaivuun jälkeen.

Destia

Lataa lisää juttuja

TILAA VIA-SIDOSRYHMÄLEHTEMME

Voit tilata alla olevalla lomakkeella Destian Via-sidosryhmälehden, ilmoittaa osoitteenmuutoksesta tai perua aiemmin tehdyn tilauksen.

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.