Infra nyt
Toijalan tukkirumba siirtyy uusiin maisemiin: Destia rakentaa Akaalle uuden raakapuuterminaalin >
Lue lisääInfra nyt
Toijalan tukkirumba siirtyy uusiin maisemiin: Destia rakentaa Akaalle uuden raakapuuterminaalin >
Lue lisääInfra nyt
Kansalaistori: "Olemme saaneet juuri sitä, mitä olemme toivoneetkin" > Destia toimi pääurakoitsijana Helsingin kaupungin tilaamassa mittavassa ja ainutlaatuisessa hankkeessa.
Lue lisääDestia.fi
Pysy kuulolla > Tilaa Destian tiedotteet sähköpostiisi ja seuraa meitä myös somessa!
Lue lisääDestia.fi
Osaksi voittavaa joukkuetta > Destiassa töitä tehdään rehdisti, yhdessä, uudistuen ja menestyen.
Lue lisääInfra nyt
Drone on tieinsinöörin oikea käsi > Drone-pienoiskoptereiden ottamat ilmakuvat ja videot antavat kattavaa tilannetietoa hankkeen etenemisestä.
Lue lisääInfra nyt
Destia paransi pohjoisen valtaväylää nelostietä > Destia toimi urakoitsijana Kello-Räinänperän osuuden ja Kiiminkijoen ylittävän Allikon sillan leventämisen sekä Oulun kohdan projekteissa.
Lue lisääInfra nyt
Destia rakentaa Kalasatamasta Pasilaan -allianssihankkeessa kestävää kaupunkia > Seuraavan neljän vuoden aikana Destia tekee oman osansa Kalasatamasta Pasilaan -hankkeen projektiallianssissa Sörkan spora.
Lue lisääInfra nyt
Yhteiskäyttöalustat parantavat vuorovaikutteisuutta ja laatua projekteilla > Avoimet tiedonsiirtoformaatit ja yhteiskäyttöalustat ovat Destialla tätä päivää niin projektien suunnittelussa kuin toteutuksessakin.
Lue lisääInfra nyt
Tietomalli ohjaa myös työkoneita > Digitalisaatio on edennyt viime vuosina pitkin askelin infrarakentamisessa ja Destia on ollut alusta lähtien sen eturintamassa.
Lue lisääInfra nyt
Mallipohjainen suunnittelu laajenee mallien visualisointiin ja laadunvarmistukseen > Destialla mallipohjainen suunnittelu muodostaa perustan infrarakenteiden toteutukselle ja laadunvarmistukselle.
Lue lisääInfra nyt
Destia joukkoistaa tienkäyttäjille tiestön kunnon seurantaa > Destia on rakentamassa reaaliaikaista järjestelmää tiestön kunnon seuraamiseen.
Lue lisääInfra nyt
Oppilaiden toiveet huomioitiin Toppelundin koulun suunnittelussa > Destia suunnitteli toimivan ja turvallisen pihan Espoon Haukilahdessa sijaitsevalle Toppelundin koululle.
Lue lisääInfra nyt
Ajantasainen tilannekuva ottaa löysät pois työmaan toiminnasta > Destian työmailla töitten toteutumaa koskevat tiedot näkyvät tilannekuvana työmaatoimiston näytöillä.
Lue lisää
Ajantasainen tilannekuva ottaa löysät pois työmaan toiminnasta
Infra nyt · Julkaistu 14.10.2020
Infrarakentaminen alkaa muistuttaa yhä enemmän teollista tuotantoa. Destian työmailla töitten toteutumaa koskevat tiedot näkyvät tilannekuvana työmaatoimiston näytöillä.
Selkoluettavassa muodossa oleva tilannekuva mahdollistaa nopean reagoinnin esimerkiksi tuotannon poikkeamiin. Kuvan muodostuminen alkaa työmaalla, jossa kuljettaja ohjaa konettaan työsuunnitelmansa mukaisesti.
– Koneet on varustettu sensoreilla ja laitteilla, jotka keräävät tietoa sen toiminnasta ja työn etenemisestä – kulkeeko työ suunnittelijan mallin mukaisesti vai tuleeko siihen poikkeamia, Destian kehityspäällikkö Pekka Lammassaari sanoo.
Sensoreiden keräämä data päivittyy järjestelmiin tilannekuvaksi, samalla tapaa kuin paperitehtaan tai minkä tahansa tuotantolaitoksen valvomossa voidaan seurata, miten tuotanto etenee ja onko siinä poikkeamia.
Työmaatoimistolla tilannekuva näkyy isolla monitorilla – myös poikkeamat ja tilat, joita ei haluta tapahtuvan.
Projektinjohto näkee, millä tielinjalla ja millä työpinnoilla poikkeamia on, kuinka suuria ne ovat ja paljonko työtä on tehty. Päätelmiä tarvittavista toimenpiteistä on helppo tehdä.
– Sen mukaan mistä dataa kerätään, siitä voidaan jalostaa erilaisia tilannekuvia paitsi työnjohdolle myös yksittäiselle työntekijälle, ja mahdollista on myös koko projektia koskevan tilannekuvan muodostaminen, Lammassaari kuvaa.
Destiassa työmaakohtaisen datan esittäminen näytöillä alkoi vuoden 2019 kesällä, vaikka itse dataa olikin kerätty jo pitempään. Pekka Lammassaaren mukaan projektien digitaalinen tehdasmainen hallinta ottaa nyt ensimmäisiä askeleitaan.
– Tilannekuva on nyt koko työmaan hallussa eikä pelkästään tietyn yksittäisen henkilön omalla tietokoneella.
Hyödyt näkyvät. Ketteryys ja tehokkuus lisääntyvät vääjäämättä, kun tilannekuva on jatkuvasti esillä ja yllätyksiin pystytään reagoimaan nopeasti.
– Lean-ajattelun mukaisesti jatkuvasti esillä oleva tilannekuva ja sen hyödyntäminen vähentää tyhjäkäyntiä, Lammassaari sanoo.
Ajantasaisen tilannekuvan ohella data avaa näkyville kokonaisten prosessien toiminnan ja tuotannon etenemisen suuressa kuvassa.
– Havainnot johtavat helposti lean-ajattelun mukaiseen huomioon, että joissakin kohdin toimintaprosesseja voitaisiin muuttaa aikaisempaa tehokkaampaan suuntaan, Lammassaari pohtii.
Hän ennustaakin, että hankkeista kerättävän datan analysointi alkaa pikkuhiljaa muuttaa pitkään käytössä olleita päivittäisiä toimintamalleja.
– Näytöllä näkyvin tietojen pohjalta projektin johdon on osattava tehdä omia päätelmiään.
Nyt data ohjaa vain ihmisen toimintaa. Kun työmaille saadaan robotit, niin kerätty data pannaan ohjaamaan konetta, kuten missä tahansa teollisuuslaitoksessa.
– Robotiikka edellyttää tiedonsiirron reaaliaikaisuutta ja mielellään 5G-tiedonsiirtoverkkoja. 5G on jo tulossa, ja osittain robotiikan kehitys on myös kiinni laitevalmistajista.
– Oulun yliopistossa on jo pieni kaivinkone, joka kaivaa itsekseen koetyömaalla tietyn 3D-mallin mukaisesti, Pekka Lammassaari visioi.
Pekka Lammassaari muistuttaa, että infrarakentamisen ohella kerätyn datan hyödyntäminen koskee paljolti myös tiestön kunnossapitoa.
– Dataa hyödyntämällä voimme hahmottaa esimerkiksi hiekoituksen ja suolauksen optimaaliset tavoitetasot, jolloin kunnossapitotoimet voidaan kohdentaa oikeisiin paikkoihin oikeaan aikaan.
Tilannekuvaa syntyy datasta nykyään infran tuotannon eri vaiheista.
Tulevaisuudessa voidaan päästä tilanteeseen, jossa infran tuotannon tilannekuvan muodostamisessa hyödynnetään suunnitteluvaiheen tilannekuvaa. Myöhemmin tämä parantaa kunnossapitoa koskevan tilannekuvan hyödyntämismahdollisuuksia, Lammassaari pohtii.
Destia rakensi Lahden eteläisen kehätien suurhanketta infran tajulla Lahden eteläinen kehätie on yksi Suomen viime aikojen suurimmista tiehankkeista ja sen odotetaan valmistuvan loppuvuonna 2020.
Työmaiden tuotantotieto päivittyy työmaatoimiston näytölle seuraavaksi päiväksi Infrahankkeissa koneet tuottavat toiminnastaan valtavan määrän tietoa ja dataa.
Maanteiden hoitourakassa Espoossa kokemus ja osaaminen siivittävät parempiin ratkaisuihin Destia toimii pääurakoitsijana vuosi sitten alkaneessa maanteiden hoitourakassa Espoossa.
Infra nyt
Maanteiden hoitourakassa Espoossa kokemus ja osaaminen siivittävät parempiin ratkaisuihin > Destia toimii pääurakoitsijana vuosi sitten alkaneessa maanteiden hoitourakassa Espoossa.
Lue lisääInfra nyt
Työmaiden tuotantotieto päivittyy työmaatoimiston näytölle seuraavaksi päiväksi > Infrahankkeissa koneet tuottavat toiminnastaan valtavan määrän tietoa ja dataa.
Lue lisääInfra nyt
Destia on yksi Fingridin A-luokan kumppaneista kantaverkon rakentamisessa > Destia rakentaa parhaillaan suomalaisten kantaverkkoyhtiö Fingridin työmailla uusia voimajohtoja.
Lue lisääInfra nyt
Hyvällä suunnittelulla hulevesijärjestelmät sulautuvat ympäristöön > Destia suunnittelee hulevesien hallintaratkaisuja niin kunnille kuin rakennusliikkeille.
Lue lisääInfra nyt
Sähköajoneuvot alkavat muokata kaupunkikuvaa > Sähköautojen ja muiden sähköisten kulkuvälineiden latauspaikat ovat tulevaisuudessa kiinteä osa kaupunki-infraa
Lue lisääInfra nyt
Destia rakensi Lahden eteläisen kehätien suurhanketta infran tajulla > Lahden eteläinen kehätie on yksi Suomen viime aikojen suurimmista tiehankkeista ja sen odotetaan valmistuvan loppuvuonna 2020.
Lue lisääInfra nyt
Destia tarjoaa osaamista ja kapasiteettia vaativimpiinkin infrahankkeisiin > Destia toteuttaa parhaillaan Väyläviraston hanketta, jossa rakennamme valtatietä Mikkelin ja Nuutilanmäen välille
Lue lisääInfra nyt
Uudet digitaaliset työkalut - Tekoäly oppii analysoimaan havaintoaineistoa > Destia soveltaa laajasti niin perinteistä kuin digitaalistakin tekniikkaa tiestön kuntokartoituksessa.
Lue lisääInfra nyt
Data ohjaa myös infrarakentamista > Destian kehityspäällikkö Pekka Lammassaari kertoo, kuinka dataa hyödynnetään nykypäivän infrarakentamisessa.
Lue lisääTöissä Destiassa
"Yksin tässä ei olla koskaan tekemässä" > Antti Palo työskentelee Destialla radan kunnossapitoalue 3:n työpäällikkönä.
Lue lisääInfra nyt
Kaupunkisuunnittelussa korostuu nyt asukasnäkökulma > Kaupunkisuunnittelu ja uudet palvelut yksikön johtaja Heidi Erha ja hankekehitysjohtaja Markus Salmela kertovat kaupunkisuunnittelun nykytilasta.
Lue lisää