Ladataan...

"Asiat selviävät puhumalla"

Töissä Destiassa  · Julkaistu 08.03.2017

Ikkunasta kantautuu kiihkeä piippaus. Kohta räjähtää.

– Maanpäällinen räjäytystyö, koska siitä varoitetaan äänimerkein, Esa Juhantila huomauttaa. Maan alla ääntä ei kuulemma käytetä.

Räjäytykset soivat taukoamatta Espoonlahden metroaseman läheisyydessä sijaitsevalla työmaalla ja ratatunnelin louhinta-urakassa, jota Juhantila johtaa. Hän on ollut tekemässä länsimetroa jo neljä vuotta. Ensimmäinen suururakka liittyi Lauttasaari–Keilaniemi-osuuteen, joka on Juhantilan osalta jo päättynyt. Se, että länsimetro kokonaisuutena on myöhässä, ei metrontekijää hämmästytä. Sen verran läheltä hän on projektia seurannut.

Projektijohtajan parakkityöhuone on ankea, mutta se herää silmänräpäyksessä eloon, kun Juhantila poimii hyllyköstään mapin ja levittää pöydälle piirustuksen metron sisäänkäynnistä.

– Tämä on yksinkertaisten miesten yksinkertaista työtä, hän lohkaisee.

Maallikolle syntyy täysin päinvastainen mielikuva. Työmaalla hyörii reilusti toistakymmentä destialaista ja kolmisenkymmentä tšekkiläisen Metrostavin työntekijää.

Destia ja Metrostav tekevät urakan työyhteenliittymänä. Juhantila johtaa koko urakkaa. Hän viihtyy työmaalla kypärä päässään, eikä ihme, sillä nuorempana hänen päätään suojasi jääkiekkokypärä yli kaksikymmentä vuotta. Kotikaupungissaan Lappeenrannassa Juhantila pelasi tosissaan, SaiPan riveissä. Koko elämä pyöri jääkiekon ympärillä.

Mutta sitten hän loukkasi polvensa ja pelaaminen loppui. Se oli inhottava kokemus. Jäähallin lähellekään ei voinut mennä, koska himo pelata oli niin kova.

Samoihin aikoihin, vuonna 1995, Juhantila valmistui Lappeenrannan teknillisestä oppilaitoksesta louhinta- ja maanrakennusteknikoksi. Ammatin parista löytyi uusia haasteita ja uusia kavereita. Elämä lähti uuteen suuntaan.

Tieliikelaitokseen Esa Juhantila tuli vuonna 2001. Hän työskenteli ensin silta- ja teollisuusrakennusprojekteissa sekä tarjouslaskennassa ja oppi paljon silloiselta esimieheltään Reijo Pekkolalta.

– Opin toimimaan tilaajapuolen kanssa sopimusasioissa. Niissä Reijo oli rautainen ammattilainen, Juhantila sanoo

Nykyinen työ Destian kalliorakentamisen yksikössä vaatii ymmärrystä siitä, miten julkinen päätöksenteko toimii. Muun muassa päätösten saaminen tilaajalta kestää kauemmin kuin yksityisellä puolella. Byrokratiaa on paljon.

Esa Juhantila jaksaa odottaa. Hän vaikuttaa jopa viilipyttymäisen rauhalliselta. Siitä on hyötyä työmaalla, missä hän selvittelee asioita puhumalla, ei sanelemalla. Rauhallisuudesta lienee hyötyä kotonakin: lapsia on viisi ja koiria kaksi. Esa Juhantila viettää kaikki viikonloput perheensä luona Lappeenrannassa.

– Reissutyö vaatii avioparilta joustavuutta ja luottamusta. Vaimo hoitaa koko rumban viikolla, joten kiitollinen pitää olla, Juhantila sanoo.

Suurperheen isä on rakentanut kolme omakotitaloa, joten kädetön hän ei ole. Eikä sydämetönkään – perheessä kasvaa oman jälkikasvun rinnalla myös pitkäaikaissijoitettu pieni poika.

 

Esan vinkit työelämään

Älä lannistu.

Asiat riitelevät, eivät ihmiset.

Pidä ­lupauksesi.

Käytä mielikuvitusta asioiden ratkomiseen. Hullusta ideasta voi syntyä loistava toteutus.

Muista, että työ on työ ja tärkeät ihmiset ovat sen edellä.

Destia

Lataa lisää juttuja

TILAA VIA-SIDOSRYHMÄLEHTEMME

Voit tilata alla olevalla lomakkeella Destian Via-sidosryhmälehden, ilmoittaa osoitteenmuutoksesta tai perua aiemmin tehdyn tilauksen.

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.