Infra nyt
Toijalan tukkirumba siirtyy uusiin maisemiin: Destia rakentaa Akaalle uuden raakapuuterminaalin >
Lue lisääInfra nyt
Toijalan tukkirumba siirtyy uusiin maisemiin: Destia rakentaa Akaalle uuden raakapuuterminaalin >
Lue lisääInfra nyt
Kansalaistori: "Olemme saaneet juuri sitä, mitä olemme toivoneetkin" > Destia toimi pääurakoitsijana Helsingin kaupungin tilaamassa mittavassa ja ainutlaatuisessa hankkeessa.
Lue lisääDestia.fi
Pysy kuulolla > Tilaa Destian tiedotteet sähköpostiisi ja seuraa meitä myös somessa!
Lue lisääDestia.fi
Osaksi voittavaa joukkuetta > Destiassa töitä tehdään rehdisti, yhdessä, uudistuen ja menestyen.
Lue lisääTöissä Destiassa
Hankintainsinööri ja hyökkääjä – nyt pelataan Vaahteramaljasta > Tositoimija Juha-Pekka Peltonen pelaa Vaahteraliigan loppuottelussa.
Lue lisääInfra nyt
Destia palkitsi infra-alan parhaan opinnäytetyön > Destia palkitsi kolmannentoista kerran parhaan infra-alan lopputyön. Kilpailun parhaana palkittiin Aleksi Niemelä.
Lue lisääInfra nyt
Laitaatsalmen pohjoisen sillan valu Destian työmaalla > Elokuussa 2018 valettiin Laitaatsalmen pohjoisen sillan betonikansi. Miten se oikein tapahtuu?
Lue lisääInfra nyt
Mimmit tekevät katutaidetta Kansalaistorille > Kansalaistorin ja Makasiinipuiston työmaat etenevät aikataulussa Helsingissä.
Lue lisääTöissä Destiassa
Hyvä esimies selviää asioista puhumalla > Vuoden kesätyöntekijöiden esimieheksi valittiin työmaapäällikkö Jouko Ahonen.
Lue lisääTöissä Destiassa
Tositoimissa luontoa kunnioittaen > Destian kiviainestoiminnan tositoimijat tekevät jatkuvasti töitä Suomen luonnon monimuotoisuuden eteen.
Lue lisääTöissä Destiassa
Huollettu pyörä toimii ja on turvallinen > Destia on jälleen mukana Kilometrikisassa ja tänä vuonna ensi kertaa myös Ketjureaktio-keräyksessä.
Lue lisääInfra nyt
Tositoimissa pinnan alla Lempäälän kanavassa > Kanavan peruskorjausurakka on teettänyt töitä myös pinnan alla.
Lue lisääInfra nyt
Destia rakentaa Savonlinnaan Suomen suurimmat betonisillat > Destia toteuttaa Suomen suurimmat jännitetyt betonisillat Savonlinnaan, valtie 14 kupeeseen.
Lue lisääTöissä Destiassa
Valtatie 5 on Destian yhteinen taidonnäyte > Valtatie 5:llä, Liikenneviraston vähän päälle 65 miljoonan euron urakassa, ahertaa Destian sisäinen työyhteenliittymä.
Lue lisääTöissä Destiassa
Aasian ja Afrikan kautta suomalaisen infran osaajaksi > Insinöörioppilas Hoang Thuy, tuttavallisemmin Tuikku, on ollut Destiassa työharjoittelussa toukokuusta lähtien.
Lue lisääTöissä Destiassa
Tavoitteena taittaa työmatka pyörällä myös talvella > Destian laatupäällikkö Liisa Suhonen jatkoi työmatkapyöräilyä, vaikka työmatka vuoden alussa lähes kymmenkertaistui.
Lue lisääToimiva Suomi
Innovatiivisuutta turvallisuus edellä > Länsimetron työmaalla tositoimijat käyttivät luovaa ongelmanratkaisua ja innovoivat nosturin varassa toimivan poravaunun.
Lue lisääInfra nyt
Destia uudistaa Kansalaistorin ympäristöä Helsingissä > Destia urakoi Helsingin ydinkeskustassa Kansalaistorin ympäristöä.
Lue lisääInfra nyt
Blogi: Silta-alan tuulia haistelemassa Kööpenhaminassa > Suunnittelijamme Milla Ranta oli puhumassa Kööpenhaminassa kansainvälisessä silta-alan konferenssissa.
Lue lisää
Blogi: Silta-alan tuulia haistelemassa Kööpenhaminassa
Infra nyt · Julkaistu 04.07.2018
Aamulla 25. kesäkuuta saavuin Kööpenhaminan teknilliselle yliopistolle ja ilmoittauduin juuri alkaneeseen IABSE-konferenssiin. IABSE (International Association for Bridge and Structural Engineering) on järjestö, joka järjestää vuosittain kansainvälisiä silta-alan konferensseja. Kiiruhdin luentosaliin, jossa järjestön Tanskan jäsen Tina Vejrum avasi kolmepäiväisen tapahtuman. Selailin ilmoittautumisen yhteydessä saamaani aikataulua. Päivän aikana oli kuunneltavissa 20 minuutin mittaisia esityksiä kolmesta eri aihepiiristä:
• Rakenteellisen kunnon seuranta
• Korjaus ja jälkiasennus
• Elinkaarikustannukset ja elinkaaren arviointi
Varsinaisen ohjelman jälkeen osallistuin Kööpenhaminan kaupunginvaltuuston järjestämään pienimuotoiseen iltatapahtumaan kaupungin vanhalla Raatihuoneella.
Tiistaina suuntasimme jälleen teknilliselle yliopistolle, jossa esitykset jatkuivat tällä kertaa seuraavista aihepiireistä:
• Riskienhallinta
• Kenttäkokeet ja koekuormitus
• Tarkastus- ja huoltostrategiat
• Käyttöiän ennustaminen ja jäljellä oleva käyttöikä
Oma esitykseni Maantiesiltojen jäljellä olevan käyttöiän arvioiminen simuloinnin avulla oli vuorossa klo 12:20. En muista ikinä jännittäneeni mitään niin paljon kuin tuota 20 minuutin mittaista esitystäni. Esitys kuitenkin meni hyvin, ja aihe selkeästi kiinnosti kuulijoita, sillä loppupäivän aikana kymmenkunta henkilöä tuli keskustelemaan ja kyselemään aiheesta. Oli mielenkiintoista tutustua niin moniin uusiin ihmisiin ja kuulla heidän mielipiteitään työstäni. Samalla opin maidenvälisistä eroista esimerkiksi siltojen suunnittelussa käytettävistä suunnittelukuormista. Päivä yliopistolla päättyi noin klo 16 parhaan nuoren insinöörin artikkelin palkitsemiseen ja konferenssin päätössanoihin. Parhaana nuorena insinöörinä palkittiin Alex-Manuel Muresan työstään Dimensioning the Flexural Strengthening of Concrete Slabs with Textile Reinforced Mortar – Litterature Data Evaluation.
Keskiviikkona ohjelmassa oli tutustumiskierros Ison-Beltin sillalle (Storebælt Bridge) tai Frederikssundin kylään, joista valitsin ensimmäisen. Ison-Beltin riippusilta koostuu itäisestä ja läntisestä siltakokonaisuudesta, joiden yhteispituus on yli 13 kilometriä. Pääsimme tutustumaan itäisen sillan rakenteeseen ja oppaamme johdatti meidät sisälle yhteen sillan välituista, johon sillan riippuköydet on ankkuroitu. Kyseinen tuki on noin 65 metriä korkea ja painaa 325 000 tonnia! Tutustumiskierros kului ihmetellessä, miten suurta kaikki sillalla oli.
Konferenssi oli kaikin puolin varsin mielenkiintoinen ja ainutlaatuinen kokemus. Nautin saada tutustua niin moneen uuteen ihmiseen ja uskon, että esiintymiseni konferenssissa toi minulle valtavasti itsevarmuutta seuraavia esiintymisiä varten. Lisäksi on todettava, että koko tapahtuma oli erinomaisesti toteutettu ja kaikki sujui mutkattomasti.
– Milla Ranta, suunnittelija, Destia Oy
Annsofi Kreivi: "Nautin työskentelystäni Destiassa" Annsofi Kreivi työskentelee Destiassa työmaainsinöörinä. Työmaainsinöörin työtehtävät ovat hyvin monipuolisia.
Digitaalinen luovutusaineisto tuo lisäarvoa asiakkaalle Rauman Luostarinkylän eritasoliittymän digitaalisen luovutusaineiston koko on 2,93 gigatavua.
Siltatöitä Destia on sopinut siltojen korjauksesta sekä hoitourakoista Kaakkois-Suomen ja Uudenmaan ely-keskuksen kanssa.
Töissä Destiassa
Tositoimijat kannustavat pyöräilyn pariin > Destia on tänäkin vuonna kilometrikisassa, jossa destialaisten kesän aikana pyöräilemät matkat lasketaan yhteen ja kisataan muita yrityksiä vastaan.
Lue lisääTöissä Destiassa
Kesätyöntekijät rikastavat työpaikkoja > Viime vuonna vuoden kesätyöntekijäksi valitulle Jonne Ruopsalle kuuluu hyvää.
Lue lisääToimiva Suomi
5G-teknologiasta apua liikenneturvallisuuteen sekä teiden kunnossapitoon > 5G-teknologiaan perustuvat ratkaisut lisäävät tielläliikkujien turvallisuutta.
Lue lisääTöissä Destiassa
Annsofi Kreivi: "Nautin työskentelystäni Destiassa" > Annsofi Kreivi työskentelee Destiassa työmaainsinöörinä. Työmaainsinöörin työtehtävät ovat hyvin monipuolisia.
Lue lisääToimiva Suomi
Energiainfra visioi tulevaisuuden työtehtäviä > Destian Energiainfran liiketoimintayksikkö on lähtenyt valloittamaan uusia aluevaltauksia loppuvuodesta 2017.
Lue lisää