Ladataan...

BLOGI: Tietyöt ovat tuotekehitystä

Näkökulmia  · Julkaistu 15.06.2018

Jokakesäinen ärsytyksen aihe mökkimatkalaisille ovat teiden tukoiksi ilmestyvät tietyömaat. Tietyöt ovat kuitenkin merkki siitä, että talous kasvaa ja valtio pitää huolen tieverkostosta.

Teiden parannustyöt eivät ole vain huonokuntoisten teiden korjausta vaan liikenteen ”tuotekehitystä”. Esimerkiksi valtatie 4:llä välillä Oulu-Kemi poistetaan pahimpia ongelmia kuten ruuhkia, melua ja onnettomuusalttiita kohtia. Henkilöliikenne ja yritysten logistiikka helpottuvat.

Valtatie 5 puolestaan on itäisen Suomen pääväylä. Nyt korjattavana olevalla Mikkelin ja Juvan yhteysvälillä kulkee päivittäin 13 000 ajoneuvoa, ja liikennemäärä kasvaa. Yhteysvälillä tapahtuu vuosittain peräti kahdeksan henkilöonnettomuutta. Parannushanke poistaa tämän ongelmakohdan.

Tietyömaa odottaa tänä kesänä myös oopperaturisteja. Suomalaisessa kulttuurimaisemassa Savonlinnan Laitaatsalmessa toteutetaan massiivista ja poikkeuksellista infrahanketta. Alueelle rakennetaan kaksi 500 metriä pitkää ja 24,5 metrin korkuista betonisiltaa. Ne sujuvoittavat alueen vilkasta liikennettä, kun syväväylä siirtyy Laitaatsalmeen, eikä liikenne enää tökkää Kyrönsalmen avattaviin siltoihin.

Tällaiset rakennushankkeet ovat asiantuntijuuttaa vaativia kokonaisuuksia, joissa pitää ottaa huomioon valtava määrä muuttujia. Paikkatieto, digitaaliset mallit ja reaaliaikainen laadunvarmistus pitävät huolen ajan ja resurssien säästöstä.

Terveydenhuollossa puhutaan ennakoinnin merkityksestä: terveelliset elintavat vähentävät yhteiskunnan kustannuksia. Myös infrarakentaminen on ennakointia. Tietyöt pitävät Suomen valtasuonet kunnossa.

Siksi onkin huolestuttavaa, että Suomessa investoinnit tieverkostoon ovat vähäiset. Ruotsi korjaa tieverkostoa läes 17 miljardin euron EU-rahoituksella, kun taas Suomella on kasassa vain runsaan 200 miljoonan euron hankkeet. Siinä on paljon kirittävää.

Pasi Kailasalo
johtaja, rakentaminen, Destia Oy

Kirjoitus julkaistu Talouselämässä 23/2018 15.6.2018

Destia

Lataa lisää juttuja

TILAA VIA-SIDOSRYHMÄLEHTEMME

Voit tilata alla olevalla lomakkeella Destian Via-sidosryhmälehden, ilmoittaa osoitteenmuutoksesta tai perua aiemmin tehdyn tilauksen.

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.