Infra nyt
Destia paransi pohjoisen valtaväylää nelostietä > Destia toimi urakoitsijana Kello-Räinänperän osuuden ja Kiiminkijoen ylittävän Allikon sillan leventämisen sekä Oulun kohdan projekteissa.
Lue lisääInfra nyt
Destia paransi pohjoisen valtaväylää nelostietä > Destia toimi urakoitsijana Kello-Räinänperän osuuden ja Kiiminkijoen ylittävän Allikon sillan leventämisen sekä Oulun kohdan projekteissa.
Lue lisää
Destia paransi pohjoisen valtaväylää nelostietä
Infra nyt · Julkaistu 13.01.2021
Valtatie 4 eli nelostie on Suomen kaikkein vilkkaimmin liikennöityjä valtaväyliä, jolla kulkee Oulun ja Kemin välillä päivittäin 6 100 - 51 500 ajoneuvoa. Tie ruuhkautuu etenkin aamu- ja iltapäivisin työmatkaliikenteestä, ja sillä kulkee myös runsaasti raskasta liikennettä. Yhteysvälin pahimpia ongelmia ovat ruuhkien lisäksi melu ja onnettomuusalttiit kohdat. Siksi Väylävirasto tilasi valtatien 4 Oulu-Kemi -parantamishankkeen, jossa Destia toimi urakoitsijana Kello-Räinänperän osuuden ja Kiiminkijoen ylittävän Allikon sillan leventämisen sekä Oulun kohdan projekteissa.
Tässä jutussa kerromme tarkemmin jo valmistuneesta Kello-Räinänperän projektista ja alkukesällä valmistuvan Kiiminkijoen ylittävän sillan leventämisen projektista. Kello-Räinänperän projektissa valtatie 4 parannettiin moottoritieksi Kellon eritasoliittymän ja Kiiminkijoen välillä ja keskikaiteelliseksi ohituskaistatieksi Kiiminkijoen ja Räinänperän välillä, minkä ansiosta liikenne sujuvoituu ja turvallisuus paranee. Hanke toteutettiin suunnittele, toteuta ja kehitä -mallilla yhdessä Väyläviraston kanssa.
- Hanke oli kokonaisuudessaan 18 kilometriä pitkä, vastaavana työmaapäällikkönä työskentelevä Mikko Karvonen kertoo.
Kiiminkijoen osuudessa Destia rakentaa Kiiminkijoen ylittävään Allikon siltaan leveämmän kannen sekä leventää viereiset kaksi siltaa, Jokelantien ja Asemakyläntien ylittävät risteyssillat, jotka Destia on myös suunnitellut. Sillat sijaitsevat Haukiputaalla Kello-Räinänperä-osuuden puolivälissä. Hanke mahdollistaa valtatien leventämisen ja ohituskaistan rakentamisen Asemakylän eritasoliittymästä Oulun suuntaan. Myös alueen melunsuojausta parannetaan rakentamalla muun muassa melukaiteet siltapaikoille.
- Kaikille silloille tehdään melukaiteet ja väylille rakennettiin meluvallit. Melukaiteiden paino huomioidaan esimerkiksi siltojen kuormissa, kertoo suunnittelijoiden ryhmäpäällikkönä työskentelevä Matti Mikkonen.
Allikon siltatöiden ajaksi rakennettu työmaasilta notkahti syyskuun puolivälissä, kun Aila-myrskyn tulvavedet syövyttivät sen rakenteita. Silta suljettiin viivyttelemättä ja nostettiin korjattavaksi. Takaisin paikoilleen se nostettiin marraskuussa. Työmaasilta pitää nelostien liikenteen reitillään, kunnes varsinainen Allikon silta päästään ottamaan käyttöön alkukesästä 2021 urakka-ajan puitteissa.
Työmaa-alueiden nopeusrajoitukset puhututtavat aika-ajoin. Nopeusrajoituksissa tulee huomioida monta eri seikkaa: vaikka työntekijät eivät olisi esimerkiksi yöllä töissä, nopeusrajoituksia tarvitaan, sillä työmaa on monella tapaa keskeneräinen.
- Työmaalla voi olla esimerkiksi puutteellisia tiemerkintöjä ja liikennemerkkejä tai sieltä voi puuttua kaiteita tai rakenteet voivat olla väliaikaisia. Tällöin tie ei ole tarpeeksi turvallinen suurempaan nopeusrajoitukseen, työmaapäällikkönä työskentelevä Tuomas Puolimatka valottaa.
- Nopeusrajoitus voi esimerkiksi siltatyömaalla olla myös siitä syystä, että sillä halutaan minimoida autoista tulevaa tärinää, Karvonen lisää.
Turvallisuus on tärkeää myös työmaiden liikennejärjestelyissä. Suunnittelun näkökulmasta Mikkonen avaa sitä, mikä merkitys suunnitelmien ratkaisuilla on turvallisuuteen:
- Jokelantien ylittävä risteyssilta piti aluksi toteuttaa leventämällä se molemmilta puolilta. Suunnittelussa päästiin kuitenkin ratkaisuun leventää siltaa toiselta puolelta, jolloin siltaa ei tarvinnut purkaa molemmilta reunoilta – tästä syystä saatiin leveämpi liikennöitävä tila työn ajaksi ja turvallisuutta parannettiin, Mikkonen kertoo.
Tietomallipohjaisuus on molemmissa hankeosissa niin suunnittelussa kuin toteutuksessa tärkeässä osassa, sillä se nopeuttaa työvaiheita ja vähentää virheiden mahdollisuutta tehostaen näin rakentamista.
- Suunnitelmat viedään työkoneisiin Infrakit-ohjelman kautta, Karvonen kertoo.
- Käytimme hankkeessa mallipohjaisen tuotannon lisäksi mallipohjaista laadunvalvontaa, Puolimatka lisää.
Parhaat ratkaisut ovat syntyneet hankeosissa moniulotteisen yhteistyön tuloksena.
- Toteutusvaiheessa löydettiin vielä parannuksia alkuperäisiin suunnitelmiin yhdessä destialaisten osaajien kanssa. Toimiva yhteistyö on osoitus Destian infran tajusta, Mikkonen kiteyttää.
Kello-Räinänperä-hankkeen alkuvaiheessa, suunnittelutyön ollessa kiihkeimmillään, väyläsuunnittelija oli työmaatoimistolla 1-2 päivää viikossa, jolloin yhteistyö tiivistyi entisestään ja kiireiset muutokset saatiin vietyä tuotantoon erityisen nopeasti ilman katkoksia työmaalla.
Parivuotinen Kello-Räinänperän projekti on valmis Allikon siltaa lukuun ottamatta, joka valmistuu alkukesästä. Liikenne virtaa taas normaalisti, mutta entistä sujuvammin ja turvallisemmin, aiheuttaen vähemmän meluhaittaa.
Yhteiskäyttöalustat parantavat vuorovaikutteisuutta ja laatua projekteilla Avoimet tiedonsiirtoformaatit ja yhteiskäyttöalustat ovat Destialla tätä päivää niin projektien suunnittelussa kuin toteutuksessakin.
Mallipohjainen suunnittelu laajenee mallien visualisointiin ja laadunvarmistukseen Destialla mallipohjainen suunnittelu muodostaa perustan infrarakenteiden toteutukselle ja laadunvarmistukselle.
Tietomalli ohjaa myös työkoneita Digitalisaatio on edennyt viime vuosina pitkin askelin infrarakentamisessa ja Destia on ollut alusta lähtien sen eturintamassa.
Infra nyt
Destia rakentaa Kalasatamasta Pasilaan -allianssihankkeessa kestävää kaupunkia > Seuraavan neljän vuoden aikana Destia tekee oman osansa Kalasatamasta Pasilaan -hankkeen projektiallianssissa Sörkan spora.
Lue lisääDestia.fi
Pysy kuulolla > Tilaa Destian tiedotteet sähköpostiisi ja seuraa meitä myös somessa!
Lue lisääDestia.fi
Osaksi voittavaa joukkuetta > Destiassa töitä tehdään rehdisti, yhdessä, uudistuen ja menestyen.
Lue lisääInfra nyt
Mimmit tekevät katutaidetta Kansalaistorille > Kansalaistorin ja Makasiinipuiston työmaat etenevät aikataulussa Helsingissä.
Lue lisääTöissä Destiassa
Hyvä esimies selviää asioista puhumalla > Vuoden kesätyöntekijöiden esimieheksi valittiin työmaapäällikkö Jouko Ahonen.
Lue lisääTöissä Destiassa
Tositoimissa luontoa kunnioittaen > Destian kiviainestoiminnan tositoimijat tekevät jatkuvasti töitä Suomen luonnon monimuotoisuuden eteen.
Lue lisääTöissä Destiassa
Huollettu pyörä toimii ja on turvallinen > Destia on jälleen mukana Kilometrikisassa ja tänä vuonna ensi kertaa myös Ketjureaktio-keräyksessä.
Lue lisääInfra nyt
Tositoimissa pinnan alla Lempäälän kanavassa > Kanavan peruskorjausurakka on teettänyt töitä myös pinnan alla.
Lue lisääInfra nyt
Destia rakentaa Savonlinnaan Suomen suurimmat betonisillat > Destia toteuttaa Suomen suurimmat jännitetyt betonisillat Savonlinnaan, valtie 14 kupeeseen.
Lue lisääTöissä Destiassa
Valtatie 5 on Destian yhteinen taidonnäyte > Valtatie 5:llä, Liikenneviraston vähän päälle 65 miljoonan euron urakassa, ahertaa Destian sisäinen työyhteenliittymä.
Lue lisääTöissä Destiassa
Aasian ja Afrikan kautta suomalaisen infran osaajaksi > Insinöörioppilas Hoang Thuy, tuttavallisemmin Tuikku, on ollut Destiassa työharjoittelussa toukokuusta lähtien.
Lue lisääTöissä Destiassa
Tavoitteena taittaa työmatka pyörällä myös talvella > Destian laatupäällikkö Liisa Suhonen jatkoi työmatkapyöräilyä, vaikka työmatka vuoden alussa lähes kymmenkertaistui.
Lue lisääToimiva Suomi
Innovatiivisuutta turvallisuus edellä > Länsimetron työmaalla tositoimijat käyttivät luovaa ongelmanratkaisua ja innovoivat nosturin varassa toimivan poravaunun.
Lue lisääInfra nyt
Destia uudistaa Kansalaistorin ympäristöä Helsingissä > Destia urakoi Helsingin ydinkeskustassa Kansalaistorin ympäristöä.
Lue lisääInfra nyt
Blogi: Silta-alan tuulia haistelemassa Kööpenhaminassa > Suunnittelijamme Milla Ranta oli puhumassa Kööpenhaminassa kansainvälisessä silta-alan konferenssissa.
Lue lisääTöissä Destiassa
Tositoimijat kannustavat pyöräilyn pariin > Destia on tänäkin vuonna kilometrikisassa, jossa destialaisten kesän aikana pyöräilemät matkat lasketaan yhteen ja kisataan muita yrityksiä vastaan.
Lue lisääTöissä Destiassa
Kesätyöntekijät rikastavat työpaikkoja > Viime vuonna vuoden kesätyöntekijäksi valitulle Jonne Ruopsalle kuuluu hyvää.
Lue lisääToimiva Suomi
5G-teknologiasta apua liikenneturvallisuuteen sekä teiden kunnossapitoon > 5G-teknologiaan perustuvat ratkaisut lisäävät tielläliikkujien turvallisuutta.
Lue lisääTöissä Destiassa
Annsofi Kreivi: "Nautin työskentelystäni Destiassa" > Annsofi Kreivi työskentelee Destiassa työmaainsinöörinä. Työmaainsinöörin työtehtävät ovat hyvin monipuolisia.
Lue lisääToimiva Suomi
Energiainfra visioi tulevaisuuden työtehtäviä > Destian Energiainfran liiketoimintayksikkö on lähtenyt valloittamaan uusia aluevaltauksia loppuvuodesta 2017.
Lue lisääTöissä Destiassa
Henna Pasi: "Destialaisia yhdistää tekemisen into" > Henna Pasi työskenteli Destiassa aluksi opintojensa ohella. Valmistuttuaan hän sai tutusta paikasta vakituisen työpaikan.
Lue lisääNäkökulmia
BLOGI: Tietyöt ovat tuotekehitystä > Jokakesäinen ärsytyksen aihe mökkimatkalaisille ovat teiden tukoiksi ilmestyvät tietyömaat.
Lue lisääTöissä Destiassa
Vastuun jakajat > Kalliorakentamisen yksikön Esa Salonen ja Oskari Jantunen johtavat louhintaa Viitostien parannusurakassa.
Lue lisää