Infra nyt
Toijalan tukkirumba siirtyy uusiin maisemiin: Destia rakentaa Akaalle uuden raakapuuterminaalin >
Lue lisääInfra nyt
Toijalan tukkirumba siirtyy uusiin maisemiin: Destia rakentaa Akaalle uuden raakapuuterminaalin >
Lue lisääInfra nyt
Kansalaistori: "Olemme saaneet juuri sitä, mitä olemme toivoneetkin" > Destia toimi pääurakoitsijana Helsingin kaupungin tilaamassa mittavassa ja ainutlaatuisessa hankkeessa.
Lue lisääDestia.fi
Pysy kuulolla > Tilaa Destian tiedotteet sähköpostiisi ja seuraa meitä myös somessa!
Lue lisääDestia.fi
Osaksi voittavaa joukkuetta > Destiassa töitä tehdään rehdisti, yhdessä, uudistuen ja menestyen.
Lue lisääTöissä Destiassa
Taina Tuhkanen: "Maanlaajuinen toimija tarjoaa etenemismahdollisuuksia" > Taina Tuhkanen toimii myyntipäällikkönä Destian kiviainesyksikössä Keski-Suomen alueella.
Lue lisääTöissä Destiassa
Jussi Hämäläinen: "Saan työstäni sisältöä elämään" > Jussi Hämäläinen työskentelee Destiassa silta- ja rakennesuunnittelijana.
Lue lisääNäkökulmia
Ajattelija > Kaupunkisuunnittelussa tärkeintä on uskaltaa ajatella isosti, linjaa Osmo Soininvaara, kaupunkiajattelija.
Lue lisääInfra nyt
Maanteiden turvamiehet > Destian liikenteenohjauspalvelujen avulla taataan työmaiden työnaikaisen liikenteen sujuvuus ja turvallisuus.
Lue lisääTöissä Destiassa
Kaikkien koutsi > "Olo on kotoisa Destiassa", sanoo Erikoisrakentamisen tulosyksikön johtaja Annina Peisa.
Lue lisääInfra nyt
Työtapaturmat nollaan > Rakennusteollisuus pyrkii nollaamaan työtapaturmat vuoteen 2020 mennessä. Infra-ala kantaa kortensa kekoon nykyteknologian avulla.
Lue lisääToimiva Suomi
Turvallinen tarha > Ähtäri Zoon Pandatalon ulkotarha rakennettiin turvalliseksi ruiskubetonilla.
Lue lisääTöissä Destiassa
Hyviä syöttöjä! > Automaatio-operaattori Janne Heikkinen kiittää serkkuaan, automaatio-operaattori Antti Heikkistä.
Lue lisääToimiva Suomi
Hulevedet hallintaan > Destian suunnitelmien avulla on pystytty ratkaisemaan hulevesien aiheuttamia ongelmia.
Lue lisääInfra nyt
Yhteistyökiertue puhdisti ilmaa > INFRA ry:n ja Destian järjestämä pienten ja suurten rakennusyritysten kiertue onnistui mainiosti.
Lue lisääTöissä Destiassa
Pekka Nissinen: ”Meillä on mahdollisuus näyttää kykynsä ja taitonsa ikään katsomatta” > Pekka Nissinen työskentelee Destiassa työpäällikkönä.
Lue lisääInfra nyt
Digitaalinen luovutusaineisto tuo lisäarvoa asiakkaalle > Rauman Luostarinkylän eritasoliittymän digitaalisen luovutusaineiston koko on 2,93 gigatavua.
Lue lisää
Digitaalinen luovutusaineisto tuo lisäarvoa asiakkaalle
Infra nyt · Julkaistu 05.03.2018
Vuoden 2016 lopussa Rauman Luostarinkylään valmistui eritasoliittymä, jonka toteutuksessa Destia vei tietomallipohjaisen tuotannon pisimmälle Suomessa.
Turun toimipisteen infrasuunnittelun ryhmäpäällikkö Ville Suntio kertoo, että Liikenneviraston tilaama noin 10 miljoonan euron hanke piti sisällään muun muassa kolme kilometriä valtatie 8:n parannusta, yhden eritasoliittymän ramppeineen, neljä siltaa, kaksi isoa kiertoliittymää ja 2,5 kilometrin verran katujärjestelyjä.
- Kohde suunniteltiin kokonaan mallipohjaisesti. Suunniteltu tieto oli myös työkoneiden kuljettajien käytettävissä kolmiulotteisena toteutusmallina. Työkoneautomaation toteumamittausten avulla seurattiin hankkeen edistymistä. Eritasoliittymän rakentuessa sille kehittyi samaa tahtia digitaalinen kaksoisveli, Suntio kuvailee.
Tämän digitaalisen luovutusaineiston koko on 2,93 gigatavua. Siinä on 215 kansiota ja 1184 tiedostoa.
– Digitaalisen luovutusaineiston suuri etu on sen asiakkaalle tarjoama yksityiskohtainen tieto kohteesta. Asiakas voi arvioida lopputulosta laadullisesti ja ennen kaikkea hyödyntää kerättyjä tietoja myös tulevaisuudessa. Kun kohteessa taas rakennetaan, aineistosta löytyy tarkat tiedot, mitä missäkin on. Aineistoa voi myös hyödyntää kunnossapitovaiheessa esimerkiksi kuivatusrakenteiden paikallistamiseen.
Ero entiseen on merkittävä.
– Ennen saattoi olla niin, että vaikkapa kaivo oli rinkula kartalla ja muut paikkaan liittyvät tiedot oli esitetty muissa dokumenteissa. Nyt yhdestä paikasta löytyvät esimerkiksi tarkat tiedot kaivon sijainnista, sen valmistajasta ja materiaalista.
Etuja koituu myös yhteiskunnalle:
– Infran kunnossapito on kallein vaihe hankkeiden elinkaaressa. Digitaalinen luovutusaineisto auttaa osaltaan pienentämään kustannuksia, kun korjaustoimenpiteitä voidaan tehdä entistä fiksummin ja suunnitelmallisemmin.
"Erikokoisista digitaalisista tien palasista voitaisiin kerryttää kokonainen digitaalinen tieverkko."
Destian ja Liikenneviraston toteuttama pilottihanke digitaalisesta luovutusaineistosta on ohjannut koko alan kehitystä. Ohjeistus aineiston laatimisesta on jo mukana Liikenneviraston inframalliohjeessa. Se päivitetään myös yleisiin inframallivaatimuksiin tänä vuonna.
– Parhaillaan Liikennevirastossa on kehitteillä suunnitelma- ja toteumatietovarasto, johon kaikki palveluntuottajat voisivat tuoda digitaaliset luovutusaineistonsa. Erikokoisista digitaalisista tien palasista kertyisi siis lopulta kokonainen digitaalinen tieverkko.
Suntio oli Luostarinkylän hankkeessa mukana alusta lähtien. Hän on myös kiertänyt puhumassa aiheesta lukuisissa alan tilaisuuksissa. Helmikuussa ohjelmassa olivat esimerkiksi Tampereella järjestetyt kansainväliset InfraBIM Open -päivät, joille osallistui noin 400 infra-alan ammattilaista 17 eri maasta.
– Destia suunnittelee ja rakentaa nytkin monissa kohteissa sekä fyysisiä kohteita että niiden digitaalisia kaksoisveljiä. Digitaaliset luovutusaineistot ovat tulleet jäädäkseen, Ville Suntio korostaa.
VILLE SUNTIO
Ryhmäpäällikkö Ville Suntio, 32, valmistui rakennustekniikan insinööriksi Turun AMK:sta 2011. Hän aloitti työt Destiassa insinöörioppilaana 2009. Raumalla 2015 käynnistyneeseen hankkeeseen hän osallistui muun muassa suunnittelijan, tietomallikoordinaattorin ja työmaainsinöörin roolissa.
– Oli hienoa päästä mukaan hankkeeseen, joka oli edelläkävijä koko maassa, ehkä jopa koko maailmassa. Pääsimme kollegoiden ja asiakkaamme kanssa vaikuttamaan alan kehitykseen ja uusien toimintatapojen muodostamiseen. Pidän siitä, että saan olla mukana vauhdilla eteenpäin menevän alan kehityksessä.
2 147 483 648 tavua mittausdataa Destia on infra-alan edelläkävijä digitalisaation ja työmaa-automaation hyödyntämisessä.
Automaattiautot tieliikenteessä Automaatio, palveluistuminen ja jakamistalous. Näihin kolmeen sanaan kiteytyy liikenteen tulevaisuus maailmassa.
Digitalisaatio työmaalla Destian työmaat ovat muuttuneet digitalisaation ansiosta huomattavasti tehokkaammiksi.
Toimiva Suomi
Savon rata kuntoon > KP6 eli Savon rata on uusi aluevaltaus Destialle, joka vastaa Itä-Suomen rataverkon kunnossa-pitoalueen hoidosta.
Lue lisääNäkökulmia
Millintarkalla asenteella > Raideliiketoiminnan johtaja Mikko Mäkelä kertoo Destian rataosaamisesta.
Lue lisääTöissä Destiassa
Sesonki ympäri vuoden > ”Tarjouspyyntöjä ja tilauksia kannattaa laittaa meille pitkin vuotta", kehottaa työpari Vainikainen ja Soininen Itä-Suomesta.
Lue lisääTöissä Destiassa
Heikki Väisänen: "Olen saanut koko ajan oppia uutta" > Heikki Väisänen työskentelee Destian rataliikennetoiminnassa kalustovastaavana ja työnjohtajana.
Lue lisääTöissä Destiassa
Tekijän tarina - Tuomas Räinä > Työmaainsinööri Tuomas Räinä johti Destian uuden ERP-järjestelmän uudistuksen.
Lue lisääTöissä Destiassa
Tekijän tarina - Aki Loikkanen > Projektin työmaapäällikkö Aki Loikkasella on kokonaisuuksien hallinta hanskassa.
Lue lisääTöissä Destiassa
Kilpailuhenkinen joukkuepelaaja > Heli Rissasella on kaksi elämää: toinen Destian tietohallinnossa ja toinen jääkiekon tilastovastaavana.
Lue lisääToimiva Suomi
Radan talvikunnossapito tehostui patentilla > Koneenkuljettaja Risto Lipponen ei ole aivan tavallinen koneenkuljettaja.
Lue lisää