Infra nyt
Toijalan tukkirumba siirtyy uusiin maisemiin: Destia rakentaa Akaalle uuden raakapuuterminaalin >
Lue lisääInfra nyt
Toijalan tukkirumba siirtyy uusiin maisemiin: Destia rakentaa Akaalle uuden raakapuuterminaalin >
Lue lisääInfra nyt
Kansalaistori: "Olemme saaneet juuri sitä, mitä olemme toivoneetkin" > Destia toimi pääurakoitsijana Helsingin kaupungin tilaamassa mittavassa ja ainutlaatuisessa hankkeessa.
Lue lisääDestia.fi
Pysy kuulolla > Tilaa Destian tiedotteet sähköpostiisi ja seuraa meitä myös somessa!
Lue lisääDestia.fi
Osaksi voittavaa joukkuetta > Destiassa töitä tehdään rehdisti, yhdessä, uudistuen ja menestyen.
Lue lisääInfra nyt
Drone on tieinsinöörin oikea käsi > Drone-pienoiskoptereiden ottamat ilmakuvat ja videot antavat kattavaa tilannetietoa hankkeen etenemisestä.
Lue lisää
Drone on tieinsinöörin oikea käsi
Infra nyt · Julkaistu 27.01.2021
Vanhan viisauden mukaan yksi kuva voi kertoa enemmän kuin tuhat sanaa.
Lausahdus pitää edelleen paikkansa myös tietyömaalla, jossa valokuvat ovat olleet perinteisesti tärkeä osa hankkeen dokumentaatiota ja laadunvalvontaa. Viime vuosina niiden merkitys on korostunut entisestään, kun työmaille on saatu avuksi drone-pienoiskopterit.
Niiden ottamat ilmakuvat ja videot antavat kattavaa tilannetietoa hankkeen etenemisestä. Samalla ne auttavat ratkomaan pulmia, joita ei työkoneen ohjaamosta, työkohteen vierestä tai näyttöpäätteeltä välttämättä edes havaita.
Tällaisia voivat olla esimerkiksi työnaikaisten liikennejärjestelyjen vaikutukset alueen muuhun liikkumiseen, kuivatuksen toimivuus tai vaikkapa maavalleissa tapahtuvat muutokset. Videosta tai kuvasarjasta näkee yhdellä silmäyksellä, onko järjestely toimiva vai tarvitaanko jossain kohtaa muutoksia.
Destian kehittämispäällikkö Mika Jaakkolan mukaan drone-koptereista onkin tullut väylähankkeissa lähes korvaamaton työkalu.
”Ilmasta näkee asioita, jotka maanpinnalla saattavat jäädä kokonaan havaitsematta. Drone säästää aikaa ja vaivaa verrattuna siihen, että siirrytään autolla tai kävellen paikasta toiseen ja kuvataan työkohteet yksitellen”, Jaakkola toteaa.
Dronekuvausta tehdään projektin rakentamiskohteissa säännöllisesti ja siitä muodostuu koko tiealueen kuva-aineisto. Sitä hyödynnetään mm. töiden suunnittelussa ja toteuman seurannassa työmaakokouksissa.
Destian tietyömaita dokumentoidaan tiivistä tahtia niiden aloituksesta aina valmistumiseen asti. Drone- ja yleiskuvien lisäksi myös kaikki erilliset työkohteet, peittyvät rakenteet, varusteet ja laitteet valokuvataan maasta käsin.
Tämän jälkeen otokset siirtyvät tuoreeltaan yhteiselle Infrakit-alustalle paikkatiedoin, kommentein ja päiväyksin varustettuna. Lisäksi valokuvat linkitetään oikeaan rakenneosaan ja mittalinjaan. Dronelennot tuottavatkin kuvadataa, josta mallinnetaan ajantasainen ilmakuva taustakartaksi työmaakohteessa rakennettavien rakenteiden tietomalleille, mitatuille toteutumapisteille sekä muille aineistoille.
Vastaavan työn tekeminen manuaalisesti olisi kehittämispäällikön mukaan jo todella työlästä.
Dronekuvat tuottavat kullanarvoista dataa paitsi rakentajille ja projektijohdolle myös suunnittelijoille.
Ilmakuvat voidaan muuntaa maastomalleiksi, esimerkiksi rakennettujen rakenteiden toteumamalleiksi, jolloin niitä päästään vertaamaan hankkeen tietomalliin. Näin työmaan todellisesta etenemisestä saadaan entistä tarkempaa tietoa aina massamääriä myöten.
Tarvittaessa drone tarjoaa mahdollisuuden myös 360-asteiseen kuvaukseen, jolloin työmaata tai sen yksittäistä kohdetta voi tarkastella useammasta eri tulokulmasta.
”Tällaisista kuvista ajantasainen tilannekuva kirkastuu vielä nopeammin”, Jaakkola lisää.
Yhteiskäyttöalustat parantavat vuorovaikutteisuutta ja laatua projekteilla Avoimet tiedonsiirtoformaatit ja yhteiskäyttöalustat ovat Destialla tätä päivää niin projektien suunnittelussa kuin toteutuksessakin.
Tietomalli ohjaa myös työkoneita Digitalisaatio on edennyt viime vuosina pitkin askelin infrarakentamisessa ja Destia on ollut alusta lähtien sen eturintamassa.
Ajantasainen tilannekuva ottaa löysät pois työmaan toiminnasta Destian työmailla töitten toteutumaa koskevat tiedot näkyvät tilannekuvana työmaatoimiston näytöillä.
Infra nyt
Destia paransi pohjoisen valtaväylää nelostietä > Destia toimi urakoitsijana Kello-Räinänperän osuuden ja Kiiminkijoen ylittävän Allikon sillan leventämisen sekä Oulun kohdan projekteissa.
Lue lisääInfra nyt
Destia rakentaa Kalasatamasta Pasilaan -allianssihankkeessa kestävää kaupunkia > Seuraavan neljän vuoden aikana Destia tekee oman osansa Kalasatamasta Pasilaan -hankkeen projektiallianssissa Sörkan spora.
Lue lisääInfra nyt
Yhteiskäyttöalustat parantavat vuorovaikutteisuutta ja laatua projekteilla > Avoimet tiedonsiirtoformaatit ja yhteiskäyttöalustat ovat Destialla tätä päivää niin projektien suunnittelussa kuin toteutuksessakin.
Lue lisääInfra nyt
Tietomalli ohjaa myös työkoneita > Digitalisaatio on edennyt viime vuosina pitkin askelin infrarakentamisessa ja Destia on ollut alusta lähtien sen eturintamassa.
Lue lisääInfra nyt
Mallipohjainen suunnittelu laajenee mallien visualisointiin ja laadunvarmistukseen > Destialla mallipohjainen suunnittelu muodostaa perustan infrarakenteiden toteutukselle ja laadunvarmistukselle.
Lue lisääInfra nyt
Destia joukkoistaa tienkäyttäjille tiestön kunnon seurantaa > Destia on rakentamassa reaaliaikaista järjestelmää tiestön kunnon seuraamiseen.
Lue lisääInfra nyt
Oppilaiden toiveet huomioitiin Toppelundin koulun suunnittelussa > Destia suunnitteli toimivan ja turvallisen pihan Espoon Haukilahdessa sijaitsevalle Toppelundin koululle.
Lue lisääInfra nyt
Ajantasainen tilannekuva ottaa löysät pois työmaan toiminnasta > Destian työmailla töitten toteutumaa koskevat tiedot näkyvät tilannekuvana työmaatoimiston näytöillä.
Lue lisääInfra nyt
Maanteiden hoitourakassa Espoossa kokemus ja osaaminen siivittävät parempiin ratkaisuihin > Destia toimii pääurakoitsijana vuosi sitten alkaneessa maanteiden hoitourakassa Espoossa.
Lue lisääInfra nyt
Työmaiden tuotantotieto päivittyy työmaatoimiston näytölle seuraavaksi päiväksi > Infrahankkeissa koneet tuottavat toiminnastaan valtavan määrän tietoa ja dataa.
Lue lisääInfra nyt
Destia on yksi Fingridin A-luokan kumppaneista kantaverkon rakentamisessa > Destia rakentaa parhaillaan suomalaisten kantaverkkoyhtiö Fingridin työmailla uusia voimajohtoja.
Lue lisääInfra nyt
Hyvällä suunnittelulla hulevesijärjestelmät sulautuvat ympäristöön > Destia suunnittelee hulevesien hallintaratkaisuja niin kunnille kuin rakennusliikkeille.
Lue lisääInfra nyt
Sähköajoneuvot alkavat muokata kaupunkikuvaa > Sähköautojen ja muiden sähköisten kulkuvälineiden latauspaikat ovat tulevaisuudessa kiinteä osa kaupunki-infraa
Lue lisääInfra nyt
Destia rakensi Lahden eteläisen kehätien suurhanketta infran tajulla > Lahden eteläinen kehätie on yksi Suomen viime aikojen suurimmista tiehankkeista ja sen odotetaan valmistuvan loppuvuonna 2020.
Lue lisääInfra nyt
Destia tarjoaa osaamista ja kapasiteettia vaativimpiinkin infrahankkeisiin > Destia toteuttaa parhaillaan Väyläviraston hanketta, jossa rakennamme valtatietä Mikkelin ja Nuutilanmäen välille
Lue lisääInfra nyt
Uudet digitaaliset työkalut - Tekoäly oppii analysoimaan havaintoaineistoa > Destia soveltaa laajasti niin perinteistä kuin digitaalistakin tekniikkaa tiestön kuntokartoituksessa.
Lue lisääInfra nyt
Data ohjaa myös infrarakentamista > Destian kehityspäällikkö Pekka Lammassaari kertoo, kuinka dataa hyödynnetään nykypäivän infrarakentamisessa.
Lue lisääTöissä Destiassa
"Yksin tässä ei olla koskaan tekemässä" > Antti Palo työskentelee Destialla radan kunnossapitoalue 3:n työpäällikkönä.
Lue lisääInfra nyt
Kaupunkisuunnittelussa korostuu nyt asukasnäkökulma > Kaupunkisuunnittelu ja uudet palvelut yksikön johtaja Heidi Erha ja hankekehitysjohtaja Markus Salmela kertovat kaupunkisuunnittelun nykytilasta.
Lue lisää