Infra nyt
Destia paransi pohjoisen valtaväylää nelostietä > Destia toimi urakoitsijana Kello-Räinänperän osuuden ja Kiiminkijoen ylittävän Allikon sillan leventämisen sekä Oulun kohdan projekteissa.
Lue lisääInfra nyt
Destia paransi pohjoisen valtaväylää nelostietä > Destia toimi urakoitsijana Kello-Räinänperän osuuden ja Kiiminkijoen ylittävän Allikon sillan leventämisen sekä Oulun kohdan projekteissa.
Lue lisääInfra nyt
Destia rakentaa Kalasatamasta Pasilaan -allianssihankkeessa kestävää kaupunkia > Seuraavan neljän vuoden aikana Destia tekee oman osansa Kalasatamasta Pasilaan -hankkeen projektiallianssissa Sörkan spora.
Lue lisääDestia.fi
Pysy kuulolla > Tilaa Destian tiedotteet sähköpostiisi ja seuraa meitä myös somessa!
Lue lisääDestia.fi
Osaksi voittavaa joukkuetta > Destiassa töitä tehdään rehdisti, yhdessä, uudistuen ja menestyen.
Lue lisääTöissä Destiassa
Hyviä apajia! > Markku Helisevä on työskennellyt Destialla 33 vuotta.
Lue lisääTöissä Destiassa
Hallussa koko maa > Helsingin kelikeskus vastaa eteläisestä Suomesta, Oulun kelikeskus pohjoisesta.
Lue lisää
Hallussa koko maa
Töissä Destiassa · Julkaistu 28.12.2015
Helsingin kelikeskus vastaa eteläisestä Suomesta, Oulun kelikeskus pohjoisesta. Seppo Kaarto vastaa kelikeskuspäällikkönä sekä Oulun että Helsingin toiminnoista.
Kun pakkaskeleiksi kääntyvän syksyn ensimmäiset liukkaat kelit huomataan, Destian kelikeskuksissa niistä on huolehdittu jo viikkoja aiemmin. Teidenhoidon talvikausi alkaa jo lokakuun alussa, ja kelikeskusten ympärivuorokautinen päivystys on pitänyt alueurakat ajan tasalla muuttuvista keleistä. Niiden osalta Suomi jakaantuu kahtia Vaasan, Jyväskylän ja Savonlinnan piirtämän linjan paikkeilla.
Destian kelikeskuspäällikkö Seppo Kaarto kertoo, että laatuvaatimukset ja tienhoitoluokkien kriteerit ovat koko maassa yhtenevät, mutta olosuhteet ja seurannan työkalut ovat erilaiset. Etelässä suolataan teitä runsaasti, pohjoisessa erityisesti lumisateet aiheuttavat kelimuutoksia ja ongelmia.
– Toisinaan myös vesisateet kylmillä tienpinnoilla pakkaskauden jälkeen luovat haastavia tilanteita. Silloin ei tarvitse niinkään ennakoida suolausta, mutta on tärkeää saada hiekoitukset ajoissa liikkeelle, Kaarto kertoo.
Kelikeskukset tekevät tiivistä yhteistyötä Ilmatieteen laitoksen kanssa. Helsingin kelikeskus jopa työskentelee laitoksen kanssa samoissa tiloissa. Oulusta sinne pidetään yhteyttä puhelimitse, videoneuvotteluilla ja tasaisin tilannepäivityksin. Pohjoisessa kelikameroiden ja tiesääasemien muodostama havaintoverkko on kuitenkin merkittävästi harvempi.
– Alueurakoissa pidetään silmiä auki, ja niiden työnjohto pitää tiiviisti yhteyttä kelikeskukseen. Jos alueella ei ole kelikameroita, teiden kunto käydään tarkistamassa paikan päällä.
Kaarron mukaan kelikeskuksia auttaa koko maassa uusi, kolmen edellisen vuoden aikana käyttöön otettu tiedonkeruujärjestelmä. Nyt jokainen kunnossapitoajoneuvo lähettää reaaliaikaista tietoa siitä, mitä milläkin alueella ollaan juuri nyt tekemässä.
– Se on loistava ikkuna kelikeskuksille ja osaltaan mullistanut kelinhallintaa.
Kaarton mukaan suurtenkin datavirtojen aikana – ja osaltaan juuri niiden syystä – kelikeskusten arki on kuin salapoliisin työtä. Ruuduille päivittyy kelikamerakuvia, säädataa, tiesääasemien havaintoja ja tietoa lentoasemien kiitoteistä: mikä tiedoista sisältää sen seuraavan yön suhteen merkittävän johtolangan? Myös satelliittikuvia käytetään paljon. Kaarto huomauttaa, että ne ovat toki kaukana tien pinnasta, mutta juuri pilvisyys määrittää mihin suuntaan teiden lämpötila muuttuu.
– Kun pilvet väistyvät ja selkenee, ilma jäähtyy ja tienpinta jäätyy. Sen havaitseminen on mahdollista etukäteen vain satelliitin avulla.
Töissä Destiassa
Radan reilut rakentajat > Luottamus antaa nuorelle virtaa ja kokeneelle työrauhan. Ja keksinnöille tilaa.
Lue lisääTöissä Destiassa
Töihin Destiaan > Destia pestaa ensi kesäksi noin 150 kesätyöntekijää. Uusien osaajien rekrytointi alkaa vuodenvaihteessa.
Lue lisääTöissä Destiassa
Joukkuepelaaja > Kerran destialainen, aina destialainen – näin voisi sanoa Janne Pekkarisesta.
Lue lisääNäkökulmia
Ministeri: Anne Berner > Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner haluaa saada korjausvelan kuriin.
Lue lisääNäkökulmia
Vastuullisuus > Tyytyväinen asiakas on yksi Destian vastuullisuuden kulmakivistä, kertoo viestintäpäällikkö Johanna Otranen.
Lue lisääInfra nyt
E18 Koskenkylä–Kotka > Destia on voittanut E18 Koskenkylä–Kotka-kunnossapitourakan.
Lue lisääInfra nyt
Ranta kuntoon > Uudessakaupungissa Destia voitti Kaupunginlahden reuna-alueen kunnostuksen kakkososan urakan.
Lue lisääInfra nyt
Patokangas, Kemijärvi > Destia voitti Patokankaan raakapuuterminaalin rakennusurakan Kemijärvellä.
Lue lisääInfra nyt
Kantatie 77 paremmaksi > Destia solmi sopimuksen Liikenneviraston kanssa kantatie 77:n parantamisesta Viitasaarella.
Lue lisääInfra nyt
Vähemmän ruuhkia > Destia toteuttaa maantie 148:n parannustyöt Keravalla.
Lue lisääInfra nyt
Moottoriurheilua Iittiin > Destia on KymiRingin ensimmäisen kehitysvaiheen pääurakoitsija.
Lue lisääTöissä Destiassa
Loikkanen ja Kolehmainen > Viitostien työmaalla hommat lutviutuvat leppoisan supliikin saattelemana.
Lue lisääTöissä Destiassa
Liikkuva liminkalainen > Työpäällikkö Pasi Koivukangas vastaa Siikalatvan lisäksi Raahen, Ylivieskan ja Pyhäjärven alueista.
Lue lisääTöissä Destiassa
Vankka vastuunkantaja > Destian hallituksen puheenjohtaja Arto Räty on kovissa liemissä keitetty tiimipelaaja.
Lue lisääToimiva Suomi
Imatran vesivoimalaitos > Destia suunnittelee ja toteuttaa Fortumin Imatran vesivoima-laitoksen säännöstelypadon ja sen vesialueen peruskorjauksen vuosina 2015–2018.
Lue lisääToimiva Suomi
Seitsemän faktaa alueurakasta > Alueurakassa ei huilita, oli vuodenaika mikä tahansa. Aurauskalusto pannaan kuntoon heti kesän taittuessa syksyksi.
Lue lisääToimiva Suomi
Luostarinkylä, Rauma > Destia hyödyntää eritasoliittymän työmaalla tehokkaasti tietomalleja ja automaatiota.
Lue lisääToimiva Suomi
Kettumäen silta Hämeenlinnassa > Kettumäen uusi silta valmistui elokuussa. Samalla kiertotiet poistuivat käytöstä.
Lue lisää