Ladataan...

Ikuinen kivisilta

Toimiva Suomi  · Julkaistu 05.10.2016

Siltoja alettiin rakentaa 1700-luvun lopulla lohkotusta luonnonkivestä latomalla. Yli satavuotias kivisilta ehostuu parhaillaan uuteen uskoon Vantaalla Jokiniemen kaupunginosassa. Destia aloitti Keravanjoen siltana tai Hakkilan kivisiltana tunnetun holvisillan korjaustyöt kesällä 2016.

Kivisilta ylittää Keravanjoen vanhalla Turku–Viipuri-maantielinjauksella, eli Suuren Rantatien reitillä. Se on kevyen liikenteen käytössä. Harvinaisuutensa ansiosta arvokas silta on suojeltu asemakaavalla.

Sillan rakennuspäätös tehtiin vuonna 1896. Se rakennettiin insinööri Herman Norrménin piirustusten mukaan.

Hakkilan kivisilta on perustettu hirsiarinalle. Se on yksiaukkoinen graniitista holvattu silta, jossa on käytetty sekä leikattuja graniittiharkkoja että luonnonkivilohkareita. Silta on edustava esimerkki rakentamistavasta, joka oli tyypillistä omana rakennusaikanaan. Se sijaitsee maisemallisesti arvokkaalla alueella ja on paikallisesti merkittävä.

Sillasta ei ollut kantavuustietoja.

Urakka oli Destialle sikäli haastava, että sillasta ei ollut saatavilla kantavuustietoja. Oli mietittävä tarkkaan, millaisia työkoneita sai käyttää.

– Sillalle mentiin mahdollisimman pienillä, 2–4 tonnin kaivinkoneilla ja jyrillä, kertoo työmaapäällikkö Jussi Tiainen.

– Isommilla ei uskallettu.

Hakkilan silta on mukana myös elokuvassa Pekka ja Pätkä kesälaitumilla (1953). Tuolloin 38-vuotias Olavi Virta laulaa sillalla vastanäyttelijälleen, parikymppiselle Ruth Johanssonille suursuosion saavuttaneen iskelmän Sinun silmiesi tähden.

Destia

Lataa lisää juttuja

TILAA VIA-SIDOSRYHMÄLEHTEMME

Voit tilata alla olevalla lomakkeella Destian Via-sidosryhmälehden, ilmoittaa osoitteenmuutoksesta tai perua aiemmin tehdyn tilauksen.

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.