Infra nyt
Destia paransi pohjoisen valtaväylää nelostietä > Destia toimi urakoitsijana Kello-Räinänperän osuuden ja Kiiminkijoen ylittävän Allikon sillan leventämisen sekä Oulun kohdan projekteissa.
Lue lisääInfra nyt
Destia paransi pohjoisen valtaväylää nelostietä > Destia toimi urakoitsijana Kello-Räinänperän osuuden ja Kiiminkijoen ylittävän Allikon sillan leventämisen sekä Oulun kohdan projekteissa.
Lue lisääInfra nyt
Destia rakentaa Kalasatamasta Pasilaan -allianssihankkeessa kestävää kaupunkia > Seuraavan neljän vuoden aikana Destia tekee oman osansa Kalasatamasta Pasilaan -hankkeen projektiallianssissa Sörkan spora.
Lue lisääDestia.fi
Pysy kuulolla > Tilaa Destian tiedotteet sähköpostiisi ja seuraa meitä myös somessa!
Lue lisääDestia.fi
Osaksi voittavaa joukkuetta > Destiassa töitä tehdään rehdisti, yhdessä, uudistuen ja menestyen.
Lue lisääToimiva Suomi
Mitä tarkoittaa biodiversiteetti? > Destia ottaa luonnon monimuotoisuuden huomioon.
Lue lisääTöissä Destiassa
Ratkaisukeskeisiä visioita > Johtavana asiantuntijana työskentelevällä Hannu Karttusella on lehmän hermot. Hankekehityksessä ne ovat kovaa valuuttaa.
Lue lisääTöissä Destiassa
Vastuuta vaasalaisittain > Sune Nygård ja Hannu Huhtala ovat työskennelleet yhdessä jo vuosia.
Lue lisääInfra nyt
Käyttäjät mukaan > Tampereella kerätään wlan-pohjaisten mittauslaitteiden avulla kovaa dataa keskustan kävijävirroista. Destian projektipäällikkönä toimii Heimo Rintamäki.
Lue lisääInfra nyt
Opinnäytetöitä palkitaan > Destia järjestää 11. kerran kilpailun parhaasta infra-alan lopputyöstä.
Lue lisääToimiva Suomi
Tilaa konttilaivoille > Rauman konttisataman laajennustyöt valmistuvat marraskuussa 2017.
Lue lisääTöissä Destiassa
”Late, olet rohkea!” > Työmaapäällikkö Anne Kokkola kiittelee Lasse Kultasen avarakatseista asennetta.
Lue lisääToimiva Suomi
1960-luvulla alkoi muutos > Kouvola on esimerkki kaupungista, jossa hallinnolliset muutokset ovat lähes jatkuvia. 1960-luvulla alkanut kaupungistuminen jatkuu yhä.
Lue lisääToimiva Suomi
Ratarakentamista Pohjanmaalla > Raideliikenteen suosiminen sekä tavaroiden että henkilöiden kuljetuksissa on tehokasta ilmastonmuutoksen hallintaa.
Lue lisääToimiva Suomi
Länsimetro valmistuu > Länsimetroon liittyvät työt ovat olleet Destialle suurprojekti.
Lue lisääInfra nyt
Turvallisimmat työmaat > INFRA ry palkitsi Destian moneen kertaan Turvallinen infratyömaa -kampanjassa.
Lue lisääToimiva Suomi
ALLIANSSI > Helsinki-Vantaan lentoasema on kansainvälinen keskus, hotspot, jota kehitetään yhteistyöllä.
Lue lisääNäkökulmia
Anssi Vanjoki ja IoE > Internet of Everything on enemmän kuin Internet of Things. Internetin mahdollisuudet pitäisi nähdä laajasti, sanoo Vanjoki.
Lue lisääToimiva Suomi
Ilmastonmuutos vauhdittaa energiainfraa > Ilmastonmuutos aiheuttaa äärisääilmiöitä, jotka luovat energiainfralle uusia haasteita.
Lue lisääIlmastonmuutos vauhdittaa energiainfraa
Toimiva Suomi · Julkaistu 06.06.2016
Äärisääilmiöt ovat aiheuttaneet Suomessa suuria vahinkoja viime vuosina. Myrskyt ja sateet ovat saaneet aikaan pitkiäkin sähkökatkoksia.
Energiainfran uusiminen lisää turvallisuutta ja säästää energiaa. Investointeja tehdään Suomessa vuoteen 2027 asti, jolloin koko sähköverkon pitäisi olla stabiili.
– Nykyiset linjat eivät ime riittävästi sähköä, sanoo Destian sähkötöiden johtaja Hannu Takala.
Energiainfra on yksi Destian strategisista kasvukärjistä. Yhtiö on mukana uusimassa valtakunnan kantaverkkoa ja kaapeloimassa muun muassa Suomen suurinta kaapelointiurakkaa Helsingissä. Energiainfrarakentaminen vaatii erikoisosaamista ja huipputason suunnittelua.
– Meillä on oma toimintamalli kaapeloinnissa. Vetotekniikan olemme itse kehittäneet Suomen vaativiin oloihin, Takala kertoo.
1. Kaupungeissa ja taajamissa sähköverkot kaapeloidaan maan alle.
2. Haja-astusalueilla on edullista rakentaa kantaverkko ilmajohdoilla.
3. Keväällä lumien sulamisesta aiheutuvat tulvat voivat olla riski sähkön tuotannolle ja jakelulle.
4. Kesällä rajut säämuutokset voivat aiheuttaa sähkökatkoja. Maastopalot voivat haitata sähkönjakelua.
5. Syysmyrskyt ja vesistöjen pinnannousut voivat aiheuttaa ongelmia sähkönjakelussa.
6. Talvella sähkönkulutus on suurimmillaan. Lumiset talvet aiheuttavat ongelmia ilmajohdoille.
Destian toimintamallissa on otettu huomioon vaihtelevat vuodenajat ja sääilmiöt. Talvet ovat haastavia. Jos ei tule kunnollista routaa, niin raskaiden työkoneiden siirtäminen suoalueille on hankalaa. Silloin rakennetaan tiet koneille, mikä lisää urakan kustannuksia.
Takalan mukaan kehitys- ja suunnittelutyö on jatkuvaa. Vanhoilla keinoilla ei pärjää. Asiat pitää tehdä oikein, ja pitää myös osata valita hyvät yhteistyökumppanit.
Myös teiden valaisu on Destian erikoisosaamista. Led-valot ja älytekniikka yleistyvät lähivuosina. Tässä Destialla on vahva osaaminen. Automaatiotievalaisujärjestelmä voidaan ohjelmoida toimimaan liikennemäärien, kellonaikojen sekä vuodenaikojen mukaan. Järjestelmä pystyy tuottamaan tunnistimilla ja antureilla tietoa tarkasti. Itseoppiva järjestelmä ohjaa saamansa tiedon avulla valaisua, mikä säästää energiaa ja valaisimia.
Destia urakoi Helen Sähköverkko Oy:n uuden kaksoiskaapeliyhteyden Helsingin Suvilahdesta Viikinmäkeen. Sähköasemien välille asennetaan katurakenteeseen 36 kilometriä 110 kilovoltin kaapeleita.
Betonielementtien ja kansien avulla kaapelit ovat suojassa mekaanisilta vaurioilta. Kaapelirakenteeseen asennetaan lämpötilavalvontajärjestelmä. Sillä pystytään seuraamaan reaaliaikaisesti entistä tarkemmin kaapeleiden kuormitusta.
Rovaniemellä Fingrid Oyj:lle tehtävä Petäjäskosken vesivoimala-alueen kantaverkon uusiminen on vaativa urakka. Voimajohtojen järjestelyissä vaihdetaan sähkölinjojen paikkoja ja uusitaan seitsemän pylvästä. Perustukset ja pylväät rakennettiin talvella.
– Tulva-aika loppuu juhannukseen mennessä. Sitten päästään vetämään yhteyslinjat, johtimet ja suojaukset paikalleen, kertoo Petäjäskosken urakan työmaapäällikkö Marko Luoma-Kyyny.
Petäjäskoskella kaapelit vedetään ja kiristetään erikoislaitteilla.
Destia hoitaa Lahden kaupungin koko ulkovalaistuksen ylläpidon. Alueella on 30 000 valopistettä. Niihin tehdään tänä vuonna 7 000 ryhmävaihtoa. Destialla on huoltosopimus Lahden Energia Oy:n kanssa. Destian huoltourakkaan kuuluu valaisimien vaihdot, korjaaminen sekä huollot. Jokasyksyisellä huoltokierroksella tarkistetaan alueen valaisimet ja vaihdetaan elinkaaren päässä olevat lamput. Lamppujen käyttöikä on 4–6 vuotta.
– Ledit tulevat lähivuosina, mutta nyt niiden hankintahinta on korkea. Jos sähkön hinta nousee, ledeihin investointi kannattaa, sanoo urakan työmaapäällikkö Jari Heiskanen.
Lahdessa on kokeilussa katuvalaistuksessa noin sata led-lamppua. Myös älyvalaistus tekee tuloaan. Sen tekniikka säästää energiaa.
Pururata voidaan valaista siten, että lenkkeilijän kohdalla valaistus on kirkkaimmillaan. Alueilla, joilla ei ole kulkijoita, se himmenee. Tämä säästää energiaa ja valaisimia.
Näkökulmia
Laadukasta infraa > Toimivampi maailma syntyy ratkaisuilla, joissa laatu on kohdillaan ja vastaa loppukäyttäjän odotuksiin, kertoo Destian Pasi Kailasalo.
Lue lisääTöissä Destiassa
Geotekniikan osaaja > Vanhempi konsultti Tuomo Haapala työskentelee Tampereella Destian geosuunnitteluyksikön päällikkönä. Soitellaan!
Lue lisääToimiva Suomi
Paalulaattojen puuttuessa > Porvoon moottoritie on aikansa lapsi: upeita suoria, mutta paljon painaumia.
Lue lisääTöissä Destiassa
”Järjestyy!” > Tom Schmidt kiittää Seppo Ylitapion hienoa palveluasennetta.
Lue lisääToimiva Suomi
CE-merkintä > on laadun tae myös kiviaineksille. Taustalla on EU:n asetus numero 305...
Lue lisääToimiva Suomi
Ohitustie > Itäisen Suomen valtimoa, valtatie 5:tä, parannetaan nyt yhdessä sen ahtaimmista kohdista.
Lue lisää