Ladataan...

Kelikeskus 25 vuotta

Infra nyt  · Julkaistu 05.10.2016

Kun Kelikeskus täyttää neljännesvuosisadan lokakuussa 2016, sillä on takanaan yhtä hurja kehitys kuin kännyköillä ja tietoliikenteellä.

– Ennen meillä oli käytettävissä kaksi ikivanhaa säätutkaa, nyt uusinta tekniikkaa olevia tutkia on kymmenen. Tiesääasemia oli alussa 133, nyt liki 400, kertoo kelikeskuspäällikkö Seppo Kaarto.

Kelikameroitakaan ei löytynyt tienvarsilta ensin yhtään, tänä päivänä niitä on noin 650.

– Tekniikan avulla ­olemme oppineet hallitsemaan keliä. Ennen asioita todettiin tien päällä tai käsi pantiin ulos ikkunasta. Kelimuutoksia koettiin silmin ja kengän pohjalla. Nykyään muutama päivystäjä hallinnoi ja seuraa koko Suomen tilannetta.

Myös kunnossapitokaluston toiminnan seuraaminen on muuttunut. 25 vuotta sitten ei tiedetty tarkalleen, missä aurat liikkuvat ja kuka suolaa teitä missäkin. Nykyisin koneiden sijainti näkyy reaaliaikaisesta seurantalaitteesta.

Iso muutos tapahtui vuonna 2002, kun Destian kelikeskus aloitti tiiviin yhteistyön Ilmatieteen laitoksen kanssa.

– Käsittelimme ja ­puhuimme meteorologien kanssa päivittäin samoista asioista. Oli järkevää miettiä, voisimmeko toimia samassa toimitilassa, Kaarto muistelee.

Sääennusteet Destia sai Ilma­tieteen laitokselta jo aiemminkin. Samoissa tiloissa toimimisen ja entistä tiiviimmän yhteistyön myötä kelihallinnan kokonaiskuva parani.

Lokakuun 1. päivästä alkaen Kelikeskus päivystää talviajassa. Helsingissä ja Oulussa työskentelevät 17 operaattoria huolehtivat siitä, että aurauskalusto on toimintavalmiudessa ja kelitiedot ajan tasalla joka päivä ympäri vuorokauden.

Destia

Lataa lisää juttuja

TILAA VIA-SIDOSRYHMÄLEHTEMME

Voit tilata alla olevalla lomakkeella Destian Via-sidosryhmälehden, ilmoittaa osoitteenmuutoksesta tai perua aiemmin tehdyn tilauksen.

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.