Ladataan...

Kettumäen silta Hämeenlinnassa

Toimiva Suomi  · Julkaistu 17.09.2015

Kettumäen uusi silta valmistui elokuussa. Samalla kiertotiet poistuivat käytöstä.

Pääradan ylittävä Hämeenlinnan Kettumäen ylikulkusilta saatiin valmiiksi elokuussa, kahdeksan kuukautta kestäneen työrupeaman jälkeen. Urakan kokonaisarvo oli noin 2,5 miljoonaa euroa. Vanhan sillan purkamisen syy oli sen huono kunto: silta ei olisi kestänyt uusien, jopa 76 tonnia painavien ajoneuvoyhdistelmien aiheuttamaa rasitusta.

Uuden sillan alle varattiin tilaa rautatien mahdollisille lisäraiteille.

– Kettumäen ylikulkusilta ja työmaahan liittyvät tiet avattiin yleiselle liikenteelle noin kuukauden verran etuajassa. Sillan avaamisen jälkeen olemme tehneet alueella vielä jonkin verran viimeistelytöitä, kuten esimerkiksi loput valaistukset, nurmetukset ja syöksytorvien asentamisen, kertoo Destian työpäällikkö Asko Markoff.

Ylikulkusillan uusimistöiden takia Pälkäneentien ja sillan alla kulkevan Tampereentien liikenne jouduttiin ohjaamaan kiertoreiteille. Kevyt liikenne pääsi kulkemaan työmaan ohi vanhaa Kettumäen ylikulkukäytävää pitkin koko projektin ajan.

Siltaurakan suurin haaste oli vanhan sillan purkaminen uuden tieltä. Rata-aukon yläpuoliset sillan kansirakenteet palasteltiin kolmeksi erilliseksi lohkoksi, jotka sitten nostettiin pois, yksi kerrallaan, 500 tonnin nosturilla. Jäljelle jääneet osat rikottiin paikoilleen.

Purkamisprojekti toteutettiin jo tammikuussa. Pääradan junaliikenteen pysäyttäminen onnistui vain viikonloppuisin yöaikaan, neljäksi tunniksi kerrallaan, joten työt suunniteltiin ja valmisteltiin mahdollisimman huolellisesti.

Lohkoja kannatteleva ja siirtävä nosturi ajettiin asemiinsa jo hyvissä ajoin. Rakentajien ja purkajien haasteena ei ollut pelkästään aika, vaan myös pimeys, kylmyys, kova tuuli ja lumisade.

– Ensimmäisenä yönä tuuli ja lumi hankaloittivat teräksen polttoleik-
kaamista. Siksi onnistuimme silloin poistamaan vain kolmanneksen vanhasta sillasta. Seuraavalla kerralla keli oli parempi, joten saimme purettua jäljelle jääneet lohkot, kertoo Destian työmaapäällikkö Mika Sojakka.

Markoff ja Sojakka kiittelevät onnistunutta työsuunnittelua, hankkeen aikataulutusta sekä motivoituneita ja ammattitaitoisia alihankkijoita, jotka hoitivat työnsä moitteettomasti.

Ainoa ongelma ilmeni sillan ensimmäisen purkulohkon kohdalla, joka irrotusvaiheessa pyörähti nostokettingeissä. Sen suurempaa vahinkoa tai putoamisvaaraa tapahtumasta ei kuitenkaan koitunut, ja purku saatettiin loppuun suunnitelmien mukaisesti.

– Tilaajalta on tullut positiivista palautetta uudesta sillasta. Tekijöistä sellainen kiitos tuntuu hyvältä, sanoo 1980-luvulta lähtien siltaurakoita tehnyt Sojakka.

Kettumäen silta

Silta sijaitsee kantatie 57:lla eli Pälkäneentiellä.

Liikennemäärä on yli 8 000 autoa vuorokaudessa.
 Tämän vuoden suurin siltahanke Hämeenlinnassa.

Destia

Lataa lisää juttuja

TILAA VIA-SIDOSRYHMÄLEHTEMME

Voit tilata alla olevalla lomakkeella Destian Via-sidosryhmälehden, ilmoittaa osoitteenmuutoksesta tai perua aiemmin tehdyn tilauksen.

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.