Infra nyt
Destia paransi pohjoisen valtaväylää nelostietä > Destia toimi urakoitsijana Kello-Räinänperän osuuden ja Kiiminkijoen ylittävän Allikon sillan leventämisen sekä Oulun kohdan projekteissa.
Lue lisääInfra nyt
Destia paransi pohjoisen valtaväylää nelostietä > Destia toimi urakoitsijana Kello-Räinänperän osuuden ja Kiiminkijoen ylittävän Allikon sillan leventämisen sekä Oulun kohdan projekteissa.
Lue lisääInfra nyt
Destia rakentaa Kalasatamasta Pasilaan -allianssihankkeessa kestävää kaupunkia > Seuraavan neljän vuoden aikana Destia tekee oman osansa Kalasatamasta Pasilaan -hankkeen projektiallianssissa Sörkan spora.
Lue lisääDestia.fi
Pysy kuulolla > Tilaa Destian tiedotteet sähköpostiisi ja seuraa meitä myös somessa!
Lue lisääDestia.fi
Osaksi voittavaa joukkuetta > Destiassa töitä tehdään rehdisti, yhdessä, uudistuen ja menestyen.
Lue lisääInfra nyt
Lahden seudun raskas liikenne kehätielle > Turvallisuus paranee ja liikenne sujuvoituu, kun Lahden eteläinen kehätie valmistuu.
Lue lisääToimiva Suomi
Turku on valmis jouluun > Destian asentamat jouluvalot loistavat Tuomiokirkon edustan joulukuusessa sekä muun muassa Yliopistonkadulla.
Lue lisääInfra nyt
Kivisillan purku oli tarkkaa työtä > Pomarkun vanha silta purettiin kivi kiveltä, jotta se voidaan rakentaa entisen kaltaiseksi.
Lue lisääTöissä Destiassa
Risto Lippo: "Joka päivä tapahtuu jotakin uutta" > Risto Lippo työskentelee Destiassa projektijohtajana.
Lue lisääNäkökulmia
Aktiivinen omistaja > Destian tulos ja kannattavuus voivat parantua merkittävästi, sanoo omistajayhtiön toimitusjohtaja Hans Sohlström.
Lue lisääToimiva Suomi
Automaattiautot tieliikenteessä > Automaatio, palveluistuminen ja jakamistalous. Näihin kolmeen sanaan kiteytyy liikenteen tulevaisuus maailmassa.
Lue lisääTöissä Destiassa
Pelinrakentaja > Destian vt. toimitusjohtaja Arto Pohjonen luonnehtii itseään pelinrakentajaksi, joka luo edellytyksiä organisaation onnistumiselle.
Lue lisääTöissä Destiassa
Vahvuudet täydentävät toisiaan > Töitä on helppo tehdä yhdessä, kun työparin kesken vallitsee luottamus ja toiselta on mahdollisuus oppia uutta.
Lue lisääToimiva Suomi
Työturvallisuus ennen kaikkea > Keltaiset huomioliivit ja päässä tiiviisti istuva turvakypärä eivät ole kovin monta vuotta vanha ilmiö.
Lue lisääTöissä Destiassa
Huumori yhdistää > Työmaainsinööri Riikka Määttä haluaa kiittää työnjohtaja Jarmo Korkiakoskea.
Lue lisääInfra nyt
Marinan matkailualue > Kalajoen uudelle matkailualueelle on kaavoitettu 67 tuhatta neliömetriä.
Lue lisääToimiva Suomi
Luonto huomioidaan entistä paremmin > Maankäytön suunnittelussa luontoarvot otetaan entistä vahvemmin huomioon, myös Destiassa.
Lue lisääNäkökulmia
Turvallisesti 24/7 > Pohjois-Suomen tulosyksikön johtaja Seppo Ylitapio kertoo, miten Destia pitää Suomen väylät liikkeessä.
Lue lisääToimiva Suomi
Kiviholvisilta > Pomarkun vanha silta puretaan kivi kiveltä, jotta se voidaan rakentaa entisen kaltaiseksi.
Lue lisää
Kiviholvisilta
Toimiva Suomi · Julkaistu 03.10.2017
Ikä ei tule yksin. Vuonna 2011 Satakunnassa Pomarkussa havaittiin, että kirkonkylän historiallisen, tuolloin jo lähes satavuotiaan kivisillan rakenteet olivat alkaneet liikkua huolestuttavasti.
– Varsinais-Suomen ELY-keskus ryhtyi tarkkailemaan liikkeitä antureiden avulla. Sillalle annettiin painorajoitus ja sille tehtiin muun muassa koekuormitus. Siltaa oli tarkkailtu jo aikaisemmin sen keskiaukon muutosten takia, Destian työpäällikkö Eetu Väisänen kertoo.
Seuraavaksi painorajoitusta tiukennettiin; sitten silta suljettiin kokonaan. Sillan liike kuitenkin jatkui ja myös kivien kiinnitykset alkoivat höllentyä.
Varsinais-Suomen ELY-keskus ryhtyi tutkimaan eri vaihtoehtoja yhdessä Liikenneviraston, Satakunnan museon, Museoviraston ja Pomarkun kunnan kanssa. Lopulta päädyttiin siihen, että vanha silta puretaan ja uusi rakennetaan vanhoja kiviä käyttäen, mutta betonisydämellä. Liikenne joen yli hoidetaan väliaikana Liikenneviraston varasiltakalustoon kuuluvan terässillan avulla.
"Kokonaan uuden sillan rakentaminen olisi tullut edullisemmaksi, mutta vanha kivisilta on pomarkkulaisille tärkeä."
Destia sai tehtäväkseen haastavan urakan, jonka kaltaisista Suomesta on vain vähän kokemuksia.
– Kokonaan uuden sillan rakentaminen olisi tullut lopulta paljon edullisemmaksi, mutta vanha kivisilta on pomarkkulaisille tärkeä. Silta itsessään ei ole suojeltu, mutta se, joki ja rannan rakennukset muodostavat kokonaisuutena kulttuurihistoriallisesti arvokkaan ympäristön, Varsinais-Suomen ELY-keskuksen siltainsinööri Jari Nikki kertoo.
Purkua valmistelevat työt alkoivat heinäkuussa 2017, kun Destia rakensi Pomarkunjoen uomaan porapaalujen varaan työsillan.
– Työsillalta käsin rakennettiin kivisillan kaarien alle tukirakenne teräspalkeista, puuristikoista ja vanereista. Vanerien ja kiviaineksen väliin ruiskutettiin uretaania – näin kivet pysyvät paikoillaan purkuvaiheessa, Destian työmaapäällikkö Jaakko Vanha-Kuitti kertoo.
Varsinainen purku aloitettiin poistamalla sillan kannen paksu asfaltti- ja mursketäyttö sekä kaiteet ja reunakivet. Paljastuneet kivet laserskannattiin.Näin sillasta voitiin tehdä 3D-malli, joka auttaa osaltaan uuden sillan suunnittelussa.
– Jokainen kivi varustettiin numeroidulla metallilaatalla, josta käy ilmi, missä ja miten päin kivi on ollut sillassa. Lisäksi kivet valokuvataan, Vanha-Kuitti kertoo.
Kivet poistettiin yksitellen ja niiden säilytyspaikka on Pomarkun kunnan varastolla. Viimeinen kivi matkasi väliaikaismajoitukseensa syyskuussa. Tämän jälkeen joesta poistetaan vielä purkuvaiheen työ-ja tukirakenteet. Työsilta jätetään paikoilleen uuden sillan rakentamista varten.
– Kuntalaisille tärkeä kivisilta palaa takaisin tutulle paikalleen entisen kaltaisena. Tarkasta ajankohdasta ei ole kuitenkaan vielä tietoa. Paljon riippuu siitä, miten Liikennevirastolta kohdennetaan hankkeeseen erillisrahoitusta. ELY-keskuksen perussiltarahoituksesta uutta siltaa ei ole mahdollista rahoittaa, Jari Nikki kertoo.
Kivestä tehty kestää Kiviainekset ovat kaiken rakentamisen perusta. Kivestä tehdyt tuotteet ovat pitkäikäisiä – ja puhdasta luonnonmateriaalia.
Tuplasilta Suomen suurimmat jännitetyt betonisillat rakennetaan Savonlinnan Laitaatsalmeen.
Patosilta Imatran uuden patosillan ansiosta padon kunnossapitotöissä voidaan jatkossa käyttää ajoneuvoja. Korjaus on osa Fortumin suurhanketta.
Siltatöitä Destia on sopinut siltojen korjauksesta sekä hoitourakoista Kaakkois-Suomen ja Uudenmaan ely-keskuksen kanssa.
Infra nyt
Mitä on robotisaatio? > Mitä robotisaatiolla tarkoitetaan?
Lue lisääTöissä Destiassa
Vuoden kesätyöntekijä 2017 > Vuoden kesätyöntekijäksi valittu Jonne Ruopsa oli töissä Destian Pohjois-Suomen tulosyksikössä toista kesää.
Lue lisääToimiva Suomi
Suma auki > Vt 4:n perusparannus Oulun kohdalla vähentää merkittävästi liikenneruuhkia yhdessä Suomen nopeimmin kasvavista kaupungeista.
Lue lisääTöissä Destiassa
Joukkuepelaajan asenteella > Hankintajohtajan mielestä hankinta on paljon muutakin kuin pelkkää materiaalien ja palvelujen ostamista.
Lue lisääTöissä Destiassa
Jonne Ruopsa: "Destiassa hommia tehdään rehdisti, rohkeasti ja taidokkaasti!" > Jonne Ruopsa on ollut toista vuotta kesätöissä Destiassa.
Lue lisääInfra nyt
Pohjoisbaana valmistui etuajassa > Helsingin Pasilasta Käpylään kulkeva baana on valmis.
Lue lisää