Näkökulmia
Suomalaisten väylien kunnossapito käännekohdassa > Haastattelussa tiestötietopalveluiden päällikkö Arto Kuskelin
Lue lisääNäkökulmia
Suomalaisten väylien kunnossapito käännekohdassa > Haastattelussa tiestötietopalveluiden päällikkö Arto Kuskelin
Lue lisääInfra nyt
Vähäjoen silta valmistui valtatiellä 12 – katso rakennusvaiheet videolta > Näyttävä silta otetaan käyttöön, kun eteläinen kehätie avautuu liikenteelle syksyllä 2020.
Lue lisääDestia.fi
Pysy kuulolla > Tilaa Destian tiedotteet sähköpostiisi ja seuraa meitä myös somessa!
Lue lisääDestia.fi
Osaksi voittavaa joukkuetta > Destiassa töitä tehdään rehdisti, yhdessä, uudistuen ja menestyen.
Lue lisääTöissä Destiassa
Tekijän tarina - Aki Loikkanen > Projektin työmaapäällikkö Aki Loikkasella on kokonaisuuksien hallinta hanskassa.
Lue lisääTöissä Destiassa
Kilpailuhenkinen joukkuepelaaja > Heli Rissasella on kaksi elämää: toinen Destian tietohallinnossa ja toinen jääkiekon tilastovastaavana.
Lue lisääToimiva Suomi
Radan talvikunnossapito tehostui patentilla > Koneenkuljettaja Risto Lipponen ei ole aivan tavallinen koneenkuljettaja.
Lue lisääTöissä Destiassa
Tekijän tarina - Anni Rajala > Destian tositoimijat ovat infran ammattilaisia. Anni Rajala työskentelee työnjohtajana Vantaan alueurakassa.
Lue lisääToimiva Suomi
Toimivamman maailman suunnittelija > ”Suunnittelu, rakentaminen ja ylläpito. Destiassa me osaamme ne kaikki. Se on meidän kilpailuetu."
Lue lisääInfra nyt
Työtä leikin vuoksi > Destia rakensi Turkuun leikkipaikan, jossa on panostettu erityisesti esteettömyyteen.
Lue lisääInfra nyt
Lahden seudun raskas liikenne kehätielle > Turvallisuus paranee ja liikenne sujuvoituu, kun Lahden eteläinen kehätie valmistuu.
Lue lisääToimiva Suomi
Turku on valmis jouluun > Destian asentamat jouluvalot loistavat Tuomiokirkon edustan joulukuusessa sekä muun muassa Yliopistonkadulla.
Lue lisääInfra nyt
Kivisillan purku oli tarkkaa työtä > Pomarkun vanha silta purettiin kivi kiveltä, jotta se voidaan rakentaa entisen kaltaiseksi.
Lue lisää
Kivisillan purku oli tarkkaa työtä
Infra nyt · Julkaistu 16.11.2017
Vuoden 2017 lokakuussa Satakunnassa sijaitsevan Pomarkun vanha kiviholvisilta on kadonnut tutulta paikaltaan. Destian työmaapäällikkö Jaakko Vanha-Kuitti kertoo, että sillan purku sujui suunnitelmien mukaan alusta loppuun asti suunnitellusti.
– Syys-lokakuussa Pomarkussa, kuten koko Suomessa, satoi poikkeuksellisen paljon. Onneksi veden pinta ei kuitenkaan noussut joessa niin paljon, että se oli haitannut sillan viimeisten kivien purkutöitä tai uhannut työsillan kansirakenteita.
"Purku-urakka sujui suunnitellusti rankoista syyssateista huolimatta."
Sillan viimeisen kiven poistoon ei liittynyt sen kummempia seremonioita.
– Mutta kovasti pomarkkulaiset nyt kyselevät, että koska se uusi silta oikein rakennetaan, Vanha-Kuitti mainitsee.
– Kuntalaisille tärkeä kivisilta palaa takaisin tutulle paikalleen entisen kaltaisena. Tarkasta ajankohdasta ei ole kuitenkaan vielä tietoa. Paljon riippuu siitä, miten Liikennevirastolta kohdennetaan hankkeeseen erillisrahoitusta. ELY-keskuksen perussiltarahoituksesta uutta siltaa ei ole mahdollista rahoittaa, Varsinais-Suomen ELY-keskuksen siltainsinööri Jari Nikki kertoo.
Pomarkussa havaittiin vuonna 2011, että kirkonkylän historiallisen, tuolloin jo lähes satavuotiaan kivisillan rakenteet olivat alkaneet liikkua huolestuttavasti.
– Varsinais-Suomen ELY-keskus ryhtyi tarkkailemaan liikkeitä antureiden avulla. Sillalle annettiin painorajoitus ja sille tehtiin muun muassa koekuormitus. Siltaa oli tarkkailtu jo aikaisemmin sen keskiaukon muutosten takia, Destian työpäällikkö Eetu Väisänen kertoo.
Seuraavaksi painorajoitusta tiukennettiin, sitten silta suljettiin kokonaan. Sillan liike kuitenkin jatkui, ja myös kivien kiinnitykset alkoivat höllentyä.
Varsinais-Suomen ELY-keskus ryhtyi tutkimaan eri vaihtoehtoja yhdessä Liikenneviraston, Satakunnan museon, Museoviraston ja Pomarkun kunnan kanssa. Lopulta päädyttiin siihen, että vanha silta puretaan ja uusi rakennetaan vanhoja kiviä käyttäen, mutta betonisydämellä. Liikenne joen yli hoidetaan väliaikana Liikenneviraston varasiltakalustoon kuuluvan terässillan avulla.
"Uuden rakentaminen olisi tullut edullisemmaksi, mutta vanha kivisilta on pomarkkulaisille tärkeä."
Kuvagalleria
Destia sai tehtäväkseen haastavan purku-urakan, jonka kaltaisista on Suomessa vain vähän kokemuksia.
– Kokonaan uuden sillan rakentaminen olisi tullut lopulta paljon edullisemmaksi, mutta vanha kivisilta on pomarkkulaisille tärkeä. Silta itsessään ei ole suojeltu, mutta se, joki ja rannan rakennukset muodostavat kokonaisuutena kulttuurihistoriallisesti arvokkaan ympäristön, Jari Nikki kertoo.
Purkua valmistelevat työt alkoivat heinäkuussa 2017, kun Destia rakensi Pomarkunjoen uomaan porapaalujen varaan työsillan.
– Työsillalta käsin rakennettiin kivisillan kaarien alle tukirakenne teräspalkeista, puuristikoista ja vanereista. Vanerien ja kiviaineksen väliin ruiskutettiin uretaania – näin kivet pysyvät paikoillaan purkuvaiheessa, Jaakko Vanha-Kuitti kertoo.
Varsinainen purku aloitettiin poistamalla sillan kannen paksu asfaltti- ja mursketäyttö sekä kaiteet ja reunakivet. Paljastuneet kivet laserskannattiin. Näin sillasta voitiin tehdä 3D-malli, joka auttaa osaltaan uuden sillan suunnittelussa.
– Jokainen kivi varustettiin numeroidulla metallilaatalla, josta käy ilmi, missä ja miten päin kivi on ollut sillassa. Lisäksi kivet valokuvataan, Vanha-Kuitti kertoo.
Kivet poistettiin yksitellen. Niiden säilytyspaikka on Pomarkun kunnan varastolla. Viimeinen kivi matkasi väliaikaismajoitukseensa syys-lokakuun vaihteessa. Tämän jälkeen joesta poistettiin vielä purkuvaiheen työ-ja tukirakenteet. Työsillan porapaalut ja virransuuntaiset palkit jätettiin paikoilleen uuden sillan rakentamista varten.
Ikuinen kivisilta Hakkilan kivisilta Vantaalla on yksi kolmesta alueella säilyneestä kivisillasta.
Kivestä tehty kestää Kiviainekset ovat kaiken rakentamisen perusta. Kivestä tehdyt tuotteet ovat pitkäikäisiä – ja puhdasta luonnonmateriaalia.
Millimetrin tarkkuudella Destia urakoi Länsimetron päällysrakenteet. Se vaatii huikeaa ammattitaitoa, sillä tarkkuudet ovat millimetriluokkaa.
Tuplasilta Suomen suurimmat jännitetyt betonisillat rakennetaan Savonlinnan Laitaatsalmeen.
Töissä Destiassa
Risto Lippo: "Joka päivä tapahtuu jotakin uutta" > Risto Lippo työskentelee Destiassa projektijohtajana.
Lue lisääNäkökulmia
Aktiivinen omistaja > Destian tulos ja kannattavuus voivat parantua merkittävästi, sanoo omistajayhtiön toimitusjohtaja Hans Sohlström.
Lue lisääToimiva Suomi
Automaattiautot tieliikenteessä > Automaatio, palveluistuminen ja jakamistalous. Näihin kolmeen sanaan kiteytyy liikenteen tulevaisuus maailmassa.
Lue lisääToimiva Suomi
Kiviholvisilta > Pomarkun vanha silta puretaan kivi kiveltä, jotta se voidaan rakentaa entisen kaltaiseksi.
Lue lisääToimiva Suomi
Luonto huomioidaan entistä paremmin > Maankäytön suunnittelussa luontoarvot otetaan entistä vahvemmin huomioon, myös Destiassa.
Lue lisääToimiva Suomi
Työturvallisuus ennen kaikkea > Keltaiset huomioliivit ja päässä tiiviisti istuva turvakypärä eivät ole kovin monta vuotta vanha ilmiö.
Lue lisääNäkökulmia
Turvallisesti 24/7 > Pohjois-Suomen tulosyksikön johtaja Seppo Ylitapio kertoo, miten Destia pitää Suomen väylät liikkeessä.
Lue lisääTöissä Destiassa
Pelinrakentaja > Destian vt. toimitusjohtaja Arto Pohjonen luonnehtii itseään pelinrakentajaksi, joka luo edellytyksiä organisaation onnistumiselle.
Lue lisääInfra nyt
Mitä on robotisaatio? > Mitä robotisaatiolla tarkoitetaan?
Lue lisääTöissä Destiassa
Huumori yhdistää > Työmaainsinööri Riikka Määttä haluaa kiittää työnjohtaja Jarmo Korkiakoskea.
Lue lisääTöissä Destiassa
Vahvuudet täydentävät toisiaan > Töitä on helppo tehdä yhdessä, kun työparin kesken vallitsee luottamus ja toiselta on mahdollisuus oppia uutta.
Lue lisää