Ladataan...

Kuparivuoren tunneli yhdistää liikennevirtoja Varsinais-Suomessa

Infra nyt  · Julkaistu 21.03.2019

Destian tositoimijat ovat työskennelleet Naantalissa Kuparivuoren maantietunnelin perusparannuksen parissa syksystä 2018. Projektissa on parannettu alueelle merkittävän, eri alueita yhdistävän tunnelin palonsuoja- ja lämmöneristysrakenne sekä päivitetään tekniset järjestelmät sekä valaistus nykymääräyksien mukaiseksi. Lisäksi tunnelin alle rakennetaan Naantalin vesihuoltolaitoksen runkovesijohto.

– Tunneli on palvellut suht moitteettomasti valmistumisestaan, vuodesta 1988 lähtien, mutta nyt rakenteet alkoivat tulla elinkaarensa päähän. Myös teknologia on kehittynyt tuona aikana huimasti, joten erilaisten turvallisuutta parantavien järjestelmien päivittäminen nykyvaatimusten ja teknologian mukaiseksi on fiksua tehdä samassa yhteydessä, kertoo työnjohtaja Henri Lindroos Destiasta urakan taustoja.

Monipuolisen osaamisen yhteispeli

Projektissa hyödynnettiin Destian monipuolista ja vankkaa osaamista monella eri tapaa. Kalliorakentamisen vankkaa osaamista hyödynnettiin muun muassa kalliorakenteen muokkaamisessa.

– Uusi vettä ja lämpöä eristävä rakenne tekee tunnelia hieman ahtaammaksi, joten liikennetilan säilyttämiseksi vanha tasaus laskee tien rakentamisen yhteydessä n. 10 cm. Uudet valaistus- ja telematiikkajärjestelmät on pitänyt huomioida käytännössä jokaisessa työvaiheessa. Projekti on vaatinut siis monimuotoista rakentamista kallio-osaamisesta telematiikan ja sähkötöiden toteuttamiseen. Hanke onkin tehty yhdessä kallio- ja energia yksiköiden kanssa, ja yhdessä rintamassa ollaan onnistuttu selättämään kaikki haasteet ja aikataulu toteutuu juurikin suunnitellusti. Onhan tämä omanlainen voimannäyte Destian kokonaisvaltaisesta infra-osaamisesta, kommentoi Lindroos.

Satsaus alueen liikennevirtojen kehitykseen ja yhdistämiseen

Toteutusvaihe on vaatinut kärsivällisyyttä alueen toimijoilta sekä liikkujilta kiertoreitin tuodessa matkaan useita kilometrejä lisää.

– Näissä infrahankkeissa on usein se paha puoli, että joudutaan tekemään töitä siellä, missä ihmiset ja tavarat liikkuvat. Ymmärrystäkin on kuitenkin riittänyt, onhan kyseessä merkittävä satsaus alueen liikenteen sujuvuuden ja turvallisuuden parantamiseen sekä kehittämiseen myös tulevien vuosien aikana, pohtii Lindroos.

Destia

Lataa lisää juttuja

TILAA VIA-SIDOSRYHMÄLEHTEMME

Voit tilata alla olevalla lomakkeella Destian Via-sidosryhmälehden, ilmoittaa osoitteenmuutoksesta tai perua aiemmin tehdyn tilauksen.

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.