Infra nyt
Toijalan tukkirumba siirtyy uusiin maisemiin: Destia rakentaa Akaalle uuden raakapuuterminaalin >
Lue lisääInfra nyt
Toijalan tukkirumba siirtyy uusiin maisemiin: Destia rakentaa Akaalle uuden raakapuuterminaalin >
Lue lisääInfra nyt
Kansalaistori: "Olemme saaneet juuri sitä, mitä olemme toivoneetkin" > Destia toimi pääurakoitsijana Helsingin kaupungin tilaamassa mittavassa ja ainutlaatuisessa hankkeessa.
Lue lisääDestia.fi
Pysy kuulolla > Tilaa Destian tiedotteet sähköpostiisi ja seuraa meitä myös somessa!
Lue lisääDestia.fi
Osaksi voittavaa joukkuetta > Destiassa töitä tehdään rehdisti, yhdessä, uudistuen ja menestyen.
Lue lisääTöissä Destiassa
Tekijän tarina - Anni Rajala > Destian tositoimijat ovat infran ammattilaisia. Anni Rajala työskentelee työnjohtajana Vantaan alueurakassa.
Lue lisääToimiva Suomi
Toimivamman maailman suunnittelija > ”Suunnittelu, rakentaminen ja ylläpito. Destiassa me osaamme ne kaikki. Se on meidän kilpailuetu."
Lue lisääInfra nyt
Työtä leikin vuoksi > Destia rakensi Turkuun leikkipaikan, jossa on panostettu erityisesti esteettömyyteen.
Lue lisääInfra nyt
Lahden seudun raskas liikenne kehätielle > Turvallisuus paranee ja liikenne sujuvoituu, kun Lahden eteläinen kehätie valmistuu.
Lue lisääToimiva Suomi
Turku on valmis jouluun > Destian asentamat jouluvalot loistavat Tuomiokirkon edustan joulukuusessa sekä muun muassa Yliopistonkadulla.
Lue lisääInfra nyt
Kivisillan purku oli tarkkaa työtä > Pomarkun vanha silta purettiin kivi kiveltä, jotta se voidaan rakentaa entisen kaltaiseksi.
Lue lisääTöissä Destiassa
Risto Lippo: "Joka päivä tapahtuu jotakin uutta" > Risto Lippo työskentelee Destiassa projektijohtajana.
Lue lisääNäkökulmia
Aktiivinen omistaja > Destian tulos ja kannattavuus voivat parantua merkittävästi, sanoo omistajayhtiön toimitusjohtaja Hans Sohlström.
Lue lisääToimiva Suomi
Automaattiautot tieliikenteessä > Automaatio, palveluistuminen ja jakamistalous. Näihin kolmeen sanaan kiteytyy liikenteen tulevaisuus maailmassa.
Lue lisääTöissä Destiassa
Pelinrakentaja > Destian vt. toimitusjohtaja Arto Pohjonen luonnehtii itseään pelinrakentajaksi, joka luo edellytyksiä organisaation onnistumiselle.
Lue lisääTöissä Destiassa
Vahvuudet täydentävät toisiaan > Töitä on helppo tehdä yhdessä, kun työparin kesken vallitsee luottamus ja toiselta on mahdollisuus oppia uutta.
Lue lisääToimiva Suomi
Työturvallisuus ennen kaikkea > Keltaiset huomioliivit ja päässä tiiviisti istuva turvakypärä eivät ole kovin monta vuotta vanha ilmiö.
Lue lisääTöissä Destiassa
Huumori yhdistää > Työmaainsinööri Riikka Määttä haluaa kiittää työnjohtaja Jarmo Korkiakoskea.
Lue lisääInfra nyt
Marinan matkailualue > Kalajoen uudelle matkailualueelle on kaavoitettu 67 tuhatta neliömetriä.
Lue lisääToimiva Suomi
Luonto huomioidaan entistä paremmin > Maankäytön suunnittelussa luontoarvot otetaan entistä vahvemmin huomioon, myös Destiassa.
Lue lisää
Luonto huomioidaan entistä paremmin
Toimiva Suomi · Julkaistu 03.10.2017
Maankäytön suunnittelussa luontoarvot otetaan entistä vahvemmin huomioon, koska huoli luonnon elintilan kapenemisesta korostuu erityisesti tiheästi asutetuilla alueilla. Infra-alan ammattilaisille biodiversiteetin huomioiminen on osa yritysvastuuta ja myös kilpailuetu. Biodiversiteettikysymysten ratkominen vaatii suunnittelutyötä ja osaamista sekä tietoa asioista.
Infra- ja rakennusala haluavat edistää luonnon monimuotoisuuden säilymistä. Biodiversiteetin vähentyminen on ilmastonmuutoksen kaltainen uhka. Destian laatupäällikkö Kari Kotilainen toteaa, että Destia huomioi toiminnassaan luontoarvot ja toimii kestävän kehityksen mukaisesti. Kun aiemmin ympäristöasioissa keskityttiin pääasiassa päästöjen raportointiin ja ympäristövaikutusten seurantaan, kiinnittyy nyt huomio jopa yksittäisten kasvi- ja eläinlajien elinympäristöjen turvaamiseen.
Kiviainestuotannon yhteydessä syntyy kallioseinämiä, jotka sopivat monien lintulajien pesäpaikoiksi. Esimerkiksi korpit, huuhkajat ja haukat viihtyvät jyrkänteillä ja kallion kielekkeillä, joiden läheisyydessä on myös avaraa metsästysmaata. Mikkelin Kukka-ahossa, Kuhmon Vattuvaarassa ja Jämsän Haukkavuoressa on tavoitteena jättää osa kalliolouhoksen seinämistä jyrkänteeksi. Kallion suorien seinämien tai portaiden pinnat muodostavat lisäksi erityisen kasvupaikan lajistolle, joka ei menesty muunlaisessa ympäristössä.
Harjumetsien paahderinteet on Suomen ympäristökeskuksen tutkimushankkeissa arvioitu uhanalaisiksi luontotyypeiksi. Niissä elää omaleimaisia ja erikoistuneita eliöyhteisöjä, joita ei tavata muualla. Luontaisten paahdeympäristöjen säilyttämisen ohella myös ihmisen luomilla avoimilla paisteisilla ympäristöillä, kuten tienpientareilla tai maa-ainesottoalueilla, on kasvien ja eläinten kannalta merkitystä. Ottoalueen avoin sorapinta on hyvä kasvupaikka paahdelajistoille. Destian soranottoalueilla esiintyviä paahdelajeja ovat esimerkiksi Tohmajärven Hasossa kasvava idänkeulankärki, Pälkäneen Kantokylässä esiintyvä keltamaite ja Enon Päresärkällä viihtyvä kissankäpälä. Maa-aineksen oton jälkeen paahdeympäristö säilytetään eikä pintamaata levitetä tai metsitetä.
Destia ottaa huomioon elävän luonnon monimuotoisuuden eli biodiversiteetin erityisesti maa-ainesalueiden jälkihoidossa.
Väylähankkeissa huomioidaan liito-oravien elinolot ja huolehditaan, että niille jää riittävästi hyppypuita. Väylien yhteyteen rakennetaan vihersiltoja ja alikulkuja hirvien ja muiden eläinten kulkupaikoiksi.
Destian kiviainesyksikön ympäristöpäällikön Maarit Salonojan mukaan kiviainestoiminnassa voidaan auttaa eläimiä ja kasveja säilyttämään elinolosuhteensa ja myös parantamaan niitä. Maisemointien viranomaisvelvoitteet kaipaisivat osin uudistamista, sillä nykyinen luiskaamis- ja metsityskäytäntö ei ole monimuotoisuudelle aina paras vaihtoehto. Myös pystysuorat kallioseinämät tai pintaamattomat sorarinteet voivat tarjota elinympäristön usealle kasvi- ja eläinlajille. Vaihtelevat kasvuolosuhteet takaavat hyvät olot mahdollisimman monelle lajille.
Törmäpääskyn pesäkoloja rinteessä Lavaksenharjun sora-alueella Siikaisissa.
Pienistä asioista muodostuu kokonaisuus, joilla on suuri merkitys. Nauvon sillanrakennushankkeessa sukeltajat keräsivät ja siirsivät uhanalaiset sinisimpukat toisaalle turvatakseen niiden elinolot. Joroisten Helakiven kallioalueella törmäpääskyt ovat tehneet pesänsä hienojakoisen kalliomurskeen eli niin sanotun kivituhkan kasaan. Pesiville törmäpääskyille annetaan pesimärauha ja pesäpaikat on säilytetty. Törmäpääskyille on mahdollista tehdä ottoalueen läheisyyteen myös uusioympäristöjä eli hiekkapenkkoja, joihin ne voivat tehdä pesänsä. Hienoainespitoiset, pesintään sopivat hiekkatörmät voidaan jättää luiskaamatta. Törmäpääsky pesii koko Suomen alueella, mutta sen kanta on todettu vaarantuneeksi Suomen lintujen uhanalaisarvioinnissa.
Vieraslajien hävittäminen on myös keino ylläpitää luonnon monimuotoisuutta. Ihmisen tahattomasti tai tahallisesti siirtämä vieraslaji valtaa elintilaa ekosysteemissä ja uhkaa alkuperäisten lajien olemassaoloa. Destian tienhoidon alueurakoihin kuuluu osana vieraslajien torjuntaa, jolloin esimerkiksi ihmiselle vaaralliset jättiputket raivataan pois. Myös lupiini- ja kurtturuusukasvustoja on hävitetty, jotta alkuperäisille lajeille jää tilaa kasvaa.
Destia sai marraskuussa 2016 tunnustuksen Euroopan kiviainesjärjestön UEPG:n Kestävän kehityksen kilpailussa Brysselissä. Se annettiin Destian tekemästä työstä kalliosinisiiven korvaavan elinympäristön luomisessa Ristenin kallioalueella Lohjalla. Kalliosinisiipi on rauhoitettu päiväperhonen, joka on harvinaisuutensa vuoksi luokiteltu vaarantuneeksi lajiksi. Se tarvitsee ravinnokseen maksaruohoa. Ristenin louhittavalla alueella kasvaneet maksaruohot siirtoistutettiin toisaalle samalle kallioalueelle.
Luonnon monimuotoisuuden huomioinen syntyy pienistä asioista, joilla on suuri merkitys. Nauvon sillanrakennushankkeessa sukeltajat keräsivät ja siirsivät uhanalaiset sinisimpukat toisaalle turvatakseen niiden elinolot. Joroisten Helakiven kallioalueella törmäpääskyt ovat tehneet pesänsä hienojakoisen kalliomurskeen eli niin sanotun kivituhkan kasaan. Pesiville törmäpääskyille annetaan pesimärauha ja pesäpaikat on säilytetty. Törmäpääskyille on mahdollista tehdä ottoalueen läheisyyteen myös uusioympäristöjä eli hiekkapenkkoja, joihin ne voivat tehdä pesänsä. Hienoainespitoiset, pesintään sopivat hiekkatörmät voidaan jättää luiskaamatta.
Väylähankkeissa huomioidaan liito-oravien elinolot ja huolehditaan, että niille jää riittävästi hyppypuita. Väylien yhteyteen rakennetaan vihersiltoja ja alikulkuja hirvien ja muiden eläinten kulkupaikoiksi.
Kiviainesyksikkö Pia Rämö aloitti Destian Kiviainesyksikön johtajana helmikuun alussa 2016.
Kestävää kehitystä Destia sai tunnustuksen työstä korvaavan elinympäristön luomiseksi kalliosinisiivelle Ristenin louhinta-alueella Lohjalla.
Näkökulmia
Turvallisesti 24/7 > Pohjois-Suomen tulosyksikön johtaja Seppo Ylitapio kertoo, miten Destia pitää Suomen väylät liikkeessä.
Lue lisääToimiva Suomi
Kiviholvisilta > Pomarkun vanha silta puretaan kivi kiveltä, jotta se voidaan rakentaa entisen kaltaiseksi.
Lue lisääInfra nyt
Mitä on robotisaatio? > Mitä robotisaatiolla tarkoitetaan?
Lue lisääTöissä Destiassa
Vuoden kesätyöntekijä 2017 > Vuoden kesätyöntekijäksi valittu Jonne Ruopsa oli töissä Destian Pohjois-Suomen tulosyksikössä toista kesää.
Lue lisääToimiva Suomi
Suma auki > Vt 4:n perusparannus Oulun kohdalla vähentää merkittävästi liikenneruuhkia yhdessä Suomen nopeimmin kasvavista kaupungeista.
Lue lisää