Infra nyt
Toijalan tukkirumba siirtyy uusiin maisemiin: Destia rakentaa Akaalle uuden raakapuuterminaalin >
Lue lisääInfra nyt
Toijalan tukkirumba siirtyy uusiin maisemiin: Destia rakentaa Akaalle uuden raakapuuterminaalin >
Lue lisääInfra nyt
Kansalaistori: "Olemme saaneet juuri sitä, mitä olemme toivoneetkin" > Destia toimi pääurakoitsijana Helsingin kaupungin tilaamassa mittavassa ja ainutlaatuisessa hankkeessa.
Lue lisääDestia.fi
Pysy kuulolla > Tilaa Destian tiedotteet sähköpostiisi ja seuraa meitä myös somessa!
Lue lisääDestia.fi
Osaksi voittavaa joukkuetta > Destiassa töitä tehdään rehdisti, yhdessä, uudistuen ja menestyen.
Lue lisääTöissä Destiassa
Joukkuepelaajan asenteella > Hankintajohtajan mielestä hankinta on paljon muutakin kuin pelkkää materiaalien ja palvelujen ostamista.
Lue lisääTöissä Destiassa
Jonne Ruopsa: "Destiassa hommia tehdään rehdisti, rohkeasti ja taidokkaasti!" > Jonne Ruopsa on ollut toista vuotta kesätöissä Destiassa.
Lue lisääInfra nyt
Pohjoisbaana valmistui etuajassa > Helsingin Pasilasta Käpylään kulkeva baana on valmis.
Lue lisääInfra nyt
Parhaassa lopputyössä ajankohtainen aihe > Ville Mäki Tampereen teknillisestä yliopistosta pokkasi vuoden 2017 parhaan infra-alan lopputyön ykkössijan.
Lue lisääToimiva Suomi
Kaupunkia Kalasatamaan > Kalasatamaan, keskelle ahdasta kaupunkiympäristöä, luotiin tehokkaat järjestelyt, kun Itäväylän reitti siirrettiin.
Lue lisääTöissä Destiassa
Elina Jormalainen: "Parasta työssäni on sen monipuolisuus ja haasteellisuus" > Elina Jormalainen työskentelee Destia Rail Oy:llä kunnossapidon työmaapäällikkönä.
Lue lisääTöissä Destiassa
Ihmisten kanssa > Maija Kuurne vastaa Destian henkilöstön osaamisen johtamisesta.
Lue lisääToimiva Suomi
Korjausvelka > Liikenneväylien korjausvelka on rahasumma, joka tarvitaan väylien saattamiseksi nykytarpeita vastaavaan, hyvään kuntoon.
Lue lisääTöissä Destiassa
Kokonaisuuksien hahmottaja > Kun on noussut montunkaivajasta johtajaksi, ymmärtää jokaisen työn arvon. Jouni Karjalainen vastaa Destian hankekehityksestä ja yksityissektorin suurprojektien myynnistä.
Lue lisääTöissä Destiassa
Kesä kiviainesten kanssa > Kesätyöntekijä Tuulia Nikusen mielestä Destian ilmapiiri on avoin ja sellainen, jossa uudet kasvot otetaan lämpimästi vastaan.
Lue lisääTöissä Destiassa
Kehitymme yhdessä > Destia panostaa strategiansa mukaisesti yhtiön osaamisen hyödyntämiseen ja kehittämiseen.
Lue lisääToimiva Suomi
Maakaapeliverkkoa Kalasatamaan > Helsingin Kalasatamaan vedetään yhteensä 20 kilometriä maakaapeliverkkoa.
Lue lisää
Maakaapeliverkkoa Kalasatamaan
Toimiva Suomi · Julkaistu 07.06.2017
Helsingin Kalasataman sähköaseman sähköverkkourakka on alkanut. Projekti valmistuu vuoden 2017 lopussa.
Helen Sähköverkko Oy:n rakennushanke Kalasatamassa vahvistaa kehittyvien lähialueiden sähkönjakelua ja parantaa sähkönjakelun toimitusvarmuutta.
Destian osalta urakka pitää sisällään sähköaseman käyttöönottoon liittyvän 110 kV:n muuntajakaapeleiden ja 10 kV:n keskijänniteverkon sekä kuitukaapelin rakentamisen sähköaseman ja Kalasatamaan nousevan kauppakeskuksen välille. Urakkaan sisältyy myös Katri Valan puiston 110 kV:n kaapeliyhteyden sekä 0,4 kV:n pienjänniteverkon rakentaminen sähköaseman lähimaastoon.
Työmaalla asennetaan 20 kV:n kaapeleita noin 20 kilometriä, 0,4 kV:n noin 1,5 kilometriä ja 110 kV:n kaapeleita noin yksi kilometri, kertoo Destian työmaapäällikkö Marko Luoma-Kyyny.
Työmaa sijaitsee liikenteellisesti keskellä vilkasta pääkaupunkia aivan Kalasataman keskuksen läheisyydessä. Jotta urakka onnistuu parhaalla mahdollisella tavalla, on työsuunnitteluun ja aikatauluttamiseen panostettu merkittävästi.
Työmaan toteutusaikana alueella järjestetään useita ulkoilmakonsertteja. Niiden ajankohdat on erikseen merkitty urakkasopimukseen. Konserttipäivinä asennuksia ei tehdä, mutta alue on saatettava niiden väenpaljoutta ajatellen turvalliseen kuntoon.
– Käytännössä Destia tekee aamuin illoin tarkistukset suoja-aitojen ja merkkien paikallaan olemisen varmistamiseksi, sanoo Destian työpäällikkö Hannu Takala.
Kaapelireittiä rakennetaan Kalasataman sähköaseman länsipuolelle noin 9 kilometriä. Reiteille asennetaan kaapelin suojaputkea noin 14 kilometriä. Kalasataman sähköaseman itäisen puolen kaapelireitit on jo rakennettu tai ne ovat työn alla toisella urakoitsijalla. Suojaputket, joihin kaapelit vedetään, asennetaan 70 senttimetrin syvyyteen.
Kaapelireitin tekemiseen on aliurakoitsijalta valjastettu kaksi työryhmää. Ne rakentavat reittiä kahdesta eri suunnasta.
– Kaapelireitin rakentaminen ja kaapelin veto pyritään sovittamaan yhteen siten, että työmaalla ei olisi turhia avonaisia kohtia. Tämä parantaa urakan kustannustehokkuutta, sillä Helsingissä kaivuluvat ovat tosi arvokkaita, Luoma-Kyyny selventää.
Kaapeleiden vetämisessä käytetään 70 kN:n ja 30 kN:n hydraulisia vetolaitteita sekä yhtä 10 kN:n hydraulista vinssiä. Tarkoitukseen sopivan kaluston avulla varmistetaan kullekin kaapelityypille sopiva, tasainen ja keskeytymätön veto, joka pysähtyy automaattisesti, jos suurin sallittu vetovoima ylittyy. Vetovoiman lisäksi seurataan muun muassa kaapelivedon nopeutta, pituutta ja suoritusaikaa.
Kaikki sähkötyöt hoidetaan Destian omilla miehillä, kahdella työparilla, jotka tekevät työmaiden 20 kV:n kaapeleiden jatkot (50 kpl) ja niiden päätteet (40 kpl) sähköasemille, 0,4 kV:n kaapeleiden jatkamiset ja päättämiset sekä käyttöönotot. 110 kV:n kaapeleiden jatkamiset ja päättämiset hoitaa kaapelin toimittajan asennusryhmä.
Marko Luoma-Kyyny (kuvassa) on sähkötekniikan insinööri. Hän tuli Destiaan toukokuussa 2013. Työmaainsinöörin tehtävät alkoivat voimajohtohankkeella Ulvilassa, missä Luoma-Kyyny harjoitteli vanhemman työmaapäällikön kanssa voimajohtorakentamista. Sitten vuorossa oli siirtyminen pääkaupunkiseudulle rakentamaan sähköverkkoja.
Nyt Luoma-Kyyny toimii työmaapäällikkönä voimajohtohankkeissa ympäri Suomea. Varkaudesta haastatteluun tavoitettu mies nauttii vaihtelevista työpäivistä ja erilaisista työmaista, sillä ne pitävät mielen vireänä.
– Vapaa-aikana pyrin huolehtimaan kunnostani urheilemalla päivittäin. Se on minun henkireikäni, jolla saan nollattua pään ennen nukkumaan menoa, hän sanoo.
Pohjatöitä tornitalolle Destia on kaivanut ja louhinut jopa kahdeksan metrin syvyyteen Tampereen ydinkeskustaan rakennettavan Luminaryn työmaalla.
2 147 483 648 tavua mittausdataa Destia on infra-alan edelläkävijä digitalisaation ja työmaa-automaation hyödyntämisessä.
Tilaa konttilaivoille Rauman konttisataman laajennustyöt valmistuvat marraskuussa 2017.
Kesä kiviainesten kanssa Kesätyöntekijä Tuulia Nikusen mielestä Destian ilmapiiri on avoin ja sellainen, jossa uudet kasvot otetaan lämpimästi vastaan.
Infra nyt
Patosilta > Imatran uuden patosillan ansiosta padon kunnossapitotöissä voidaan jatkossa käyttää ajoneuvoja. Korjaus on osa Fortumin suurhanketta.
Lue lisääTöissä Destiassa
Tieto on tärkeintä > Luottamus työn laatuun on tärkeää myös sisäisessä yhteistyössä. Destia Rail Oy:ssä työskentelevät Antti Vierimaa ja Henna Virtanen ovat työpari.
Lue lisääTöissä Destiassa
Avoin pelin henki > Projektipäällikkö Jussi Hämäläinen on kehittynyt suunnittelijana Matti Mikkosen ja Pekka Koivulan avulla.
Lue lisääInfra nyt
Uutta kaupunkia rakentamassa > Destia rakentaa Lahden Ranta-Kartanoon vuoden 2019 syyskuun loppuun mennessä kulkuväylät ja infran. Urakkaan kuuluvat kaikki rakennusvaiheet.
Lue lisääNäkökulmia
Kauas katsoja > Tulevaisuus suunnitellaan nyt, sanoo tulevaisuustutkija Ilkka Halava.
Lue lisääNäkökulmia
Tulevaisuutta luomassa > Destian viestintäpäällikkö Johanna Otranen rohkaisee tuntemaan ylpeyttä monimuotoista suomalaista työtä kohtaan.
Lue lisääToimiva Suomi
Tuplasilta > Suomen suurimmat jännitetyt betonisillat rakennetaan Savonlinnan Laitaatsalmeen.
Lue lisääTöissä Destiassa
Pekka Koivula: ”Destiassa arvostetaan yksilöä ja yksilön ominaisuuksia" > Pekka Koivula työskentelee Destian Asiantuntijapalveluissa Tampereella.
Lue lisää