Ladataan...

Maakaapeliverkkoa Kalasatamaan

Toimiva Suomi  · Julkaistu 07.06.2017

Helsingin Kalasataman sähköaseman sähköverkkourakka on alkanut. Projekti valmistuu vuoden 2017 lopussa.

Helen Sähköverkko Oy:n rakennushanke Kalasatamassa vahvistaa kehittyvien lähialueiden sähkönjakelua ja parantaa sähkönjakelun toimitusvarmuutta.

Destian osalta urakka pitää sisällään sähköaseman käyttöönottoon liittyvän 110 kV:n muuntajakaapeleiden ja 10 kV:n keskijänniteverkon sekä kuitukaapelin rakentamisen sähköaseman ja Kalasatamaan nousevan kauppakeskuksen välille. Urakkaan sisältyy myös Katri Valan puiston 110 kV:n kaapeliyhteyden sekä 0,4 kV:n pienjänniteverkon rakentaminen sähköaseman lähimaastoon.

Työmaalla asennetaan 20 kV:n kaapeleita noin 20 kilometriä, 0,4 kV:n noin 1,5 kilometriä ja 110 kV:n kaapeleita noin yksi kilometri, kertoo Destian työmaapäällikkö Marko Luoma-Kyyny.

Työmaa sijaitsee liikenteellisesti keskellä vilkasta pääkaupunkia aivan Kalasataman keskuksen läheisyydessä. Jotta urakka onnistuu parhaalla mahdollisella tavalla, on työsuunnitteluun ja aikatauluttamiseen panostettu merkittävästi.

Työmaan toteutusaikana alueella järjestetään useita ulkoilmakonsertteja. Niiden ajankohdat on erikseen merkitty urakkasopimukseen. Konserttipäivinä asennuksia ei tehdä, mutta alue on saatettava niiden väenpaljoutta ajatellen turvalliseen kuntoon.

– Käytännössä Destia tekee aamuin illoin tarkistukset suoja-aitojen ja merkkien paikallaan olemisen varmistamiseksi, sanoo Destian työpäällikkö Hannu Takala.

Kaapelireittiä rakennetaan Kalasataman sähköaseman länsipuolelle noin 9 kilometriä. Reiteille asennetaan kaapelin suojaputkea noin 14 kilometriä. Kalasataman sähköaseman itäisen puolen kaapelireitit on jo rakennettu tai ne ovat työn alla toisella urakoitsijalla. Suojaputket, joihin kaapelit vedetään, asennetaan 70 senttimetrin syvyyteen.

Kaapelireitin tekemiseen on aliurakoitsijalta valjastettu kaksi työryhmää. Ne rakentavat reittiä kahdesta eri suunnasta.

– Kaapelireitin rakentaminen ja kaapelin veto pyritään sovittamaan yhteen siten, että työmaalla ei olisi turhia avonaisia kohtia. Tämä parantaa urakan kustannustehokkuutta, sillä Helsingissä kaivuluvat ovat tosi arvokkaita, Luoma-Kyyny selventää.

Kaapeleiden vetämisessä käytetään 70 kN:n ja 30 kN:n hydraulisia vetolaitteita sekä yhtä 10 kN:n hydraulista vinssiä. Tarkoitukseen sopivan kaluston avulla varmistetaan kullekin kaapelityypille sopiva, tasainen ja keskeytymätön veto, joka pysähtyy automaattisesti, jos suurin sallittu vetovoima ylittyy. Vetovoiman lisäksi seurataan muun muassa kaapelivedon nopeutta, pituutta ja suoritusaikaa.

Kaikki sähkötyöt hoidetaan Destian omilla miehillä, kahdella työparilla, jotka tekevät työmaiden 20 kV:n kaapeleiden jatkot (50 kpl) ja niiden päätteet (40 kpl) sähköasemille, 0,4 kV:n kaapeleiden jatkamiset ja päättämiset sekä käyttöönotot. 110 kV:n kaapeleiden jatkamiset ja päättämiset hoitaa kaapelin toimittajan asennusryhmä.

Virtaa työssä ja vapaa-ajassa

Marko Luoma-Kyyny (kuvassa) on sähkötekniikan insinööri. Hän tuli Destiaan toukokuussa 2013. Työmaainsinöörin tehtävät alkoivat voimajohtohankkeella Ulvilassa, missä Luoma-Kyyny harjoitteli vanhemman työmaapäällikön kanssa voimajohtorakentamista. Sitten vuorossa oli siirtyminen pääkaupunkiseudulle rakentamaan sähköverkkoja.

Nyt Luoma-Kyyny toimii työmaapäällikkönä voimajohtohankkeissa ympäri Suomea. Varkaudesta haastatteluun tavoitettu mies nauttii vaihtelevista työpäivistä ja erilaisista työmaista, sillä ne pitävät mielen vireänä.

– Vapaa-aikana pyrin huolehtimaan kunnostani urheilemalla päivittäin. Se on minun henkireikäni, jolla saan nollattua pään ennen nukkumaan menoa, hän sanoo.

Destia

Lataa lisää juttuja

TILAA VIA-SIDOSRYHMÄLEHTEMME

Voit tilata alla olevalla lomakkeella Destian Via-sidosryhmälehden, ilmoittaa osoitteenmuutoksesta tai perua aiemmin tehdyn tilauksen.

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.