Ladataan...

Mimmit peinttasivat

Näkökulmia  · Julkaistu 08.10.2018

Mimmit peinttaa -yhteisö maalasi urbaanin olohuoneen Kansalaistorin ja Makasiinipuiston työmaa-aitaan.

Kuvittaja Jutta Kivilompolo viimeistelee kissan kasvonpiirteitä, ei paperille, vaan pari metriä korkeaan, pitkänä mutkittelevaan työmaa-aitaan.

– Onhan tämä tärkeää työtä. Kaunistetaan tätä työmaaympäristöä keskellä kaupunkia.

Aurinkoinen ateljee ei voisi olla keskeisemmällä sijainnilla. Musiikkitalo on vasemmalla, Kiasma oikealla, Eduskuntatalo takana ja edessä, vaneriaidan takana, tuleva keskustakirjasto Oodi.

– On hauskaa osallistua tällaiseen useamman taiteilijan projektiin.

Kyseessä on Mimmit ry:n Mimmit peinttaa -yhteisön projekti. Kansalaistorin ja Makasiinipuiston työmaa-aitaa on kuvitettavana 150 metriä. Alueen urakoitsija on Destia ja tilaaja Helsingin kaupunkiympäristön toimiala.

– Tämä on meille tosi hieno ja merkittävä projekti, Mimmit ry:n tuottaja Rosa Hultman kertoo.

Katutaiteen on tarkoitus olla kivaa ja kaunista.

Kaupunkilaisia ja turisteja riittää Kansalaistorilla. Taiteilijat saavatkin vähän väliä vastata uteliaiden ohikulkijoiden kysymyksiin.

– Ihmiset ilahtuvat aina, kun olemme maalaamassa jossain. On tylsää, jos kaupunkitilassa on vihreä tai harmaa työmaa-aita monta kuukautta. Tällainen katutaideprojekti on väliaikaista kaupunkitilan haltuunottoa, Hultman sanoo.

Mukana on parikymmentä katutaiteilijaa, osa ensikertalaisia, osa kokeneita ammattilaisia. He ovat saaneet sisällön suhteen varsin vapaat kädet, mutta poliittista tai lapsikatsojille sopimatonta sisältöä ei haluta.

Löyhänä teemana on urbaani olohuone, miltä kaupunki tuntuu ja näyttää taiteilijoille. Myös värimaailman suhteen taiteilijat ovat saaneet tietyt suuntaviivat.

Katutaide mielletään usein graffitiksi, mutta se voi olla miltei mitä tahansa kaupunkiympäristöön tehtyä visuaalista taidetta. Teosten sävy on usein leikkisä. Kansalaistorillakin aihevalinnoista näkee, että katutaiteilijat ovat saaneet näissä töissä antaa mielikuvitustensa lentää.

– Tähän on tulossa rapu, joka ottaa kiinni kissasta, Kivilompolo kertoo valikoidessaan sopivan väristä spraymaalia.

– Tällaisen katutaiteen on tarkoitus olla kivaa ja kaunista, eikä mikään oma kannanotto. Tykkään myös siitä ajatuksesta, että tällainen teos on väliaikainen.

Katutaide on usein nopeaa. Kivilompolo arvioi teoksensa valmistuvan päivässä.

– Koen, että työ on parhaimmillaan juuri silloin, kun se on valmistunut, hän kertoo maalin kuivuessa auringonpaisteessa.

Jutta Kivilompolon ja muiden mimmien katutaidetta on nähtävillä Kansalaistorin kupeessa syksyn ajan.

Destia

Lataa lisää juttuja

TILAA VIA-SIDOSRYHMÄLEHTEMME

Voit tilata alla olevalla lomakkeella Destian Via-sidosryhmälehden, ilmoittaa osoitteenmuutoksesta tai perua aiemmin tehdyn tilauksen.

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.