Infra nyt
Toijalan tukkirumba siirtyy uusiin maisemiin: Destia rakentaa Akaalle uuden raakapuuterminaalin >
Lue lisääInfra nyt
Toijalan tukkirumba siirtyy uusiin maisemiin: Destia rakentaa Akaalle uuden raakapuuterminaalin >
Lue lisääInfra nyt
Kansalaistori: "Olemme saaneet juuri sitä, mitä olemme toivoneetkin" > Destia toimi pääurakoitsijana Helsingin kaupungin tilaamassa mittavassa ja ainutlaatuisessa hankkeessa.
Lue lisääDestia.fi
Pysy kuulolla > Tilaa Destian tiedotteet sähköpostiisi ja seuraa meitä myös somessa!
Lue lisääDestia.fi
Osaksi voittavaa joukkuetta > Destiassa töitä tehdään rehdisti, yhdessä, uudistuen ja menestyen.
Lue lisääInfra nyt
Yhteistyöstä ketteryyttä > PETOKE-hanke tuo lisää työkaluja infrarakentamisen tilaajan pakkiin.
Lue lisääNäkökulmia
Profiili – Iso kuva > – Pitäisikö yritykset velvoittaa sitouttamaan hiilidioksidia? kysyy Mika Anttonen.
Lue lisääToimiva Suomi
Suomen suurimmat betonisillat > Työmaapäällikkö Aki Loikkanen johtaa siltojen rakentamista kotikaupugissaan Savonlinnassa.
Lue lisääToimiva Suomi
Näin se tehtiin… Siltaremontti > Ounaskosken sillan peruskorjaus kohottaa 1951 valmistuneen maamerkin takaisin entiseen komeuteensa.
Lue lisää
Näin se tehtiin… Siltaremontti
Toimiva Suomi · Julkaistu 15.10.2018
Ounaskosken noin 400-metrinen rautatie- ja maantiesilta on ollut kovassa käytössä, sillä sen yläkannella kulkee junarata, tämän alapuolella ajorata sekä molemmilla laidoilla kevyen liikenteen väylät.
– Vuosikymmeniin mahtuu kaikenlaista, ja ajoradan reunalla oli rautaa vähän mutkallakin, mutta silta itsessään oli edelleen iskussa – näyttää olevan englantilaisesta raudasta tehty, Destian työpäällikkö Mika Tuokila kehaisee.
Sillan peruskorjaus pitää sisällään kevyen liikenteen väylien uusimisen, kiskojen vaihtamisen, huoltokannen rakentamisen, ajoradan pinnoittamisen sekä koko terässillan hiekkapuhaltamisen ja maalaamisen.
Työt aloitettiin syyskuussa 2017 uusimalla kevyen liikenteen väylät. Ne kulkevat sillan kylkiin ripustettuina, mikä tarjoaa matkailukaupungin turisteille aitiopaikan Ounasjoen ihailuun. Jatkossa sekä liikenne että maisemakuvaajat mahtuvat väylille aiempaa huomattavasti paremmin, sillä niiden leveyttä kasvatettiin kahdesta kolmeen metriä. Destia on vastannut sekä väylien uusimisen suunnittelusta että toteutuksesta.
– Pyörätien tulee kestää yli 6 000 kilon kuorma, johon on laskettu sekä lumimassan että aurauskaluston kuormitus. Taustalla on erittäin paljon tarkkaa laskentatyötä, sillä yksistään kevyen liikenteen väylien teräsrakenne painaa satoja tonneja, Tuokila sanoo.
Kevyen liikenteen väylät valmistuivat odottamaan viimeistelyä maaliskuussa 2018. Peruskorjauksen jatkuminen pintakäsittelyllä edellytti kaupunkiliikenteelle keskeisen sillan sulkemista kahdeksan kuukauden ajaksi. Määräaikaa tavoitellaan Tuokilan mukaan tekemällä töitä eri vuoroissa yhteensä 12 tuntia päivässä seitsemänä päivänä viikossa.
Kookasta lankkua meni 12 000 metriä.
Teräsrakenne ja Rovaniemen arktinen sijainti ovat hankala yhdistelmä hiekkapuhallukselle talviaikaan.
– Teräs pitää saada lämmitettyä plusasteille, ettei sen pintaan tiivisty vettä hiekkapuhalluksessa. Jäistä terästä ei myöskään voi maalata.
Iso voimanponnistus onkin ollut sillan verhoaminen suojahuppuun, jonka suojissa rakenteet saadaan puhallettua pakkasillakin. Suojaus on käytännössä ilmatiivis, sillä puhallushiekka ja pinnasta sinkoavat maalihiput imuroidaan talteen puhalluksen aikana.
– Veteen maalijätettä ei saa päästä lainkaan. Se on varmistettu valtavan kokoisilla imureilla.
Pussitettu silta voidaan varustaa lämmittimien lisäksi myös ilmankuivaimilla tai ilmanvaihdolla. Suojan alla kahdeksaan lohkoon jaettua siltaa on hiekkapuhallettu ja maalattu vaiheittain. Samalla on korjattu teräsrakenteiden ruostevaurioita, jotka ovat seurausta vuosikymmenten kulutuksesta ja tiesuolasta. Silta saa ylleen neljä maalikerrosta.
Lokakuun loppuun mennessä ovat maalaustyöt valmiit. Rinnakkain niiden kanssa on ylätasolle tehty huoltosiltaa raideliikenteelle. Kansirakenne päällystetään vieriviereen asennetuilla kakkosvitosilla. Se turvaa raiteiden huoltotyötä, mutta suojaa myös autoliikennettä radan alapuolelle etenkin junista tippuvalta jäältä.
– Lankkukasa siltatyömaan vierellä oli valtava, sillä kookasta lankkua meni kannelle yhteensä 12 000 metriä.
Liikenneviraston ylitarkastaja Tommi Kämpin mukaan Ounaskosken sillan korjaus- ja kunnossapitokustannukset on jyvitetty harvinaisella tavalla. Liikennevirasto vastaa rautatieliikenteen kustannuksista ja kaupunki tieliikenteen osuudesta.
– Yhteinen työmaa on iso, mutta näin olemme välttyneet tekemästä pahimmassa tapauksessa osan töistä kahteen kertaan, Kämppi sanoo.
Sillan sulkeminen teki aikataulusta kriittisen, mutta peruskorjaus eteni Destian johdolla suunnitelmien mukaan.
– Keskusteluyhteys säilyi hyvänä ja urakan edetessä tulleisiin muutoksiin reagoitiin tarpeen mukaan.
Radan reilut rakentajat Luottamus antaa nuorelle virtaa ja kokeneelle työrauhan. Ja keksinnöille tilaa.
Savon rata kuntoon KP6 eli Savon rata on uusi aluevaltaus Destialle, joka vastaa Itä-Suomen rataverkon kunnossa-pitoalueen hoidosta.
Myllysaaren alikulkusilta Myllysaaren alikulkusilta Tampereella on monipuolisen osaamisen taidonnäyte. -katso VIDEO
Näkökulmia
Destia tositoimissa > Toimitusjohtaja Tero Kiviniemi uskoo joukkuepeliin, jossa jokaisen destialaisen työ tuottaa asiakkaille yhä laadukkaampaa infraa.
Lue lisääTöissä Destiassa
Miten minusta tuli… Tarjouslaskentapäällikkö > Jorma Pyhäluoto luotsaa Pohjois-Suomen tarjouslaskentayksikköä.
Lue lisääTöissä Destiassa
Virkut viherrakentajat > Työnjohtaja Tea Leppänen ja työmaapäällikkö Riikka Venäläinen rakentavat ympäristöystävällistä Jyväskylää.
Lue lisääToimiva Suomi
Ruuhkat vähenevät valtatie 12:lla > Tillola–Keltti-osuuden parannustyöt valmistuvat marraskuussa 2019.
Lue lisääToimiva Suomi
Tervetuloa, talvi! > Työpäällikkö Eero Mikkola on jo valmiina hoitamaan väylien aurausurakat.
Lue lisääNäkökulmia
Muuttuvaa maailmaa rakentamassa > Annina Peisa on Erikoisrakentaminen-tulosyksikön johtaja.
Lue lisääToimiva Suomi
Näin louhimme kaupungissa > Räjäytys aiheuttaa tärinää. Kalliolouhinta kaupungissa vaatii erityisosaamista. Hankalistakin paikoista selvitään fiksulla suunnittelulla ja tekemisellä.
Lue lisääToimiva Suomi
Blogi: Koululaiset tutustumassa kiviainesalueeseen > Eräänä kuulaana ja aurinkoisena syksyn päivänä Destia sai vieraita läheisiltä kouluilta Lempäälän Pitkäkallion kiviainesalueelle.
Lue lisääToimiva Suomi
Torilla tavataan! > Destia uudistaa Kansalaistoria ja Makasiinipuistoa Helsingin ydinkeskustassa.
Lue lisääNäkökulmia
Mimmit peinttasivat > Mimmit peinttaa -yhteisö maalasi urbaanin olohuoneen Kansalaistorin ja Makasiinipuiston työmaa-aitaan.
Lue lisääTöissä Destiassa
Työura voi jatkua myös eläkkeellä > Aarno Valkeisenmäki on ollut Destian ja sen edeltäjien palveluksessa vuodesta 1978 asti.
Lue lisääInfra nyt
Laatu edellä Tampere-Pirkkalan lentokentällä > Tositoimijat työskentelivät lentokentällä lentoliikenteen ehdoilla.
Lue lisääInfra nyt
Destian ehdokkaat Rakentamisen laatuteko 2018 -kilpailussa > Siltasairaalan louhintatiimi ja Ville Suntio ovat ehdolla voittajiksi.
Lue lisääTöissä Destiassa
Destialaiset polkivat hienon potin hyväntekeväisyyteen > Tositoimijat polkivat vuoden 2018 Kilometrikisassa yhdessä maapallon ympäri ja vähän päälle.
Lue lisääInfra nyt
Vaativaa pohjarakentamista Lauttasaaressa > Destian tositoimijat ovat kaupunkirakentamisen asiantuntijoita.
Lue lisääInfra nyt
Asiantuntijapalvelut tekevät yhteistyötä pohjoismaisella tasolla > Destian Asiantuntijapalvelut olivat mukana NordLCA-seminaarissa Vantaalla 11.-12.9.2018.
Lue lisää