Infra nyt
Destia paransi pohjoisen valtaväylää nelostietä > Destia toimi urakoitsijana Kello-Räinänperän osuuden ja Kiiminkijoen ylittävän Allikon sillan leventämisen sekä Oulun kohdan projekteissa.
Lue lisääInfra nyt
Destia paransi pohjoisen valtaväylää nelostietä > Destia toimi urakoitsijana Kello-Räinänperän osuuden ja Kiiminkijoen ylittävän Allikon sillan leventämisen sekä Oulun kohdan projekteissa.
Lue lisääInfra nyt
Destia rakentaa Kalasatamasta Pasilaan -allianssihankkeessa kestävää kaupunkia > Seuraavan neljän vuoden aikana Destia tekee oman osansa Kalasatamasta Pasilaan -hankkeen projektiallianssissa Sörkan spora.
Lue lisääDestia.fi
Pysy kuulolla > Tilaa Destian tiedotteet sähköpostiisi ja seuraa meitä myös somessa!
Lue lisääDestia.fi
Osaksi voittavaa joukkuetta > Destiassa töitä tehdään rehdisti, yhdessä, uudistuen ja menestyen.
Lue lisääInfra nyt
Parhaassa lopputyössä ajankohtainen aihe > Ville Mäki Tampereen teknillisestä yliopistosta pokkasi vuoden 2017 parhaan infra-alan lopputyön ykkössijan.
Lue lisää
Parhaassa lopputyössä ajankohtainen aihe
Infra nyt · Julkaistu 29.09.2017
Destia palkitsi kahdennentoista kerran parhaat infra-alan lopputyöt. Kilpailun parhaana palkittiin Ville Mäki (kuvassa oikealla) työllään Traffic Speed Dephlectometer -tekniikan käyttö tierakenteiden diagnostiikassa.
– Mäen työn aihe on erittäin ajankohtainen, varsinkin nyt, kun liikenneväylien korjausvelka on paljolti esillä. Tutkielman teksti on ytimekästä sekä sisältää paljon uusia havaintoja aiheesta. Tieteelliset näkökulmat ja käytännön asiat nivoutuvat hyvin yhteen. Kokonaisuudessaan Mäen työ oli vaikuttavin, kilpailuraadin puheenjohtaja Pertti Niemi kertoo raadin perusteista.
Mäen työ on tehty Tampereen teknillisessä yliopistossa ohjaavan professorin Pauli Kolisojan (kuvassa vasemmalla) alaisuudessa.
Kilpailun avulla Destia kannustaa korkeakoulujen tutkimustyötä ja nostaa esiin ansioituneita opiskelijoita.
Destia merkittävänä infra-alan kehittäjänä haluaa kilpailun avulla kannustaa korkeakoulujen tutkimustyötä sekä nostaa esiin alan ansioituneita opiskelijoita. Työllisyystarve alalla on kova ja Destia rekrytoi mielellään uusia osaajia jo opiskeluvaiheessa. Vuodesta 2006 alkaen järjestetyssä vuosittaisessa kilpailussa palkitaan vuorovuosina yliopistosta ja ammattikorkeakoulusta valmistuneet työt. Tänä vuonna vuorossa olivat yliopistoista valmistuneet lopputyöt.
– Kilpailutyöt olivat tänäkin vuonna laadukkaita, ja niitä luki ilolla. Taso tuntuu vain paranevan vuosi vuodelta. Raati päättikin palkita voittajan lisäksi myös toisen työn kunniamaininnalla, Niemi iloitsee.
Kunniamaininnalla palkittiin Kalle Aromaa, jonka työ Bitumin vanhenemisen ja elvyttämisen vaikutukset sen reologisiin ominaisuuksiin on tehty Aalto-yliopistossa ohjaavan professorin Terhi Pellisen alaisuudessa.
– Aromaan työ on uraauurtava, koska vastaavanlaisia töitä on tähän mennessä tehty vasta vähän. Työn aihe on globaalisti ajankohtainen ja tutkielma siitä on hyvin kattava. Raati kiitteli erityisesti Aromaan kypsää tekstiä haastavasta aiheesta, Niemi sanooo.
Lopputyökilpailun raadin muodostivat Heikki Jämsä Infra ry:stä, Juha Kaitera Rakennusteollisuudesta, Esko Mälkönen Insinööriliitosta sekä Nina Raitanen Suomen Tieyhdistyksestä. Raadin puheenjohtajana toimi Pertti Niemi Destiasta.
Ensi vuonna Destia palkitsee Paras infra-alan lopputyö -kilpailussa parhaan ammattikorkeakoulussa valmistuneen opinnäytetyön.
Korjausvelka Liikenneväylien korjausvelka on rahasumma, joka tarvitaan väylien saattamiseksi nykytarpeita vastaavaan, hyvään kuntoon.
Kehitymme yhdessä Destia panostaa strategiansa mukaisesti yhtiön osaamisen hyödyntämiseen ja kehittämiseen.
Kesä kiviainesten kanssa Kesätyöntekijä Tuulia Nikusen mielestä Destian ilmapiiri on avoin ja sellainen, jossa uudet kasvot otetaan lämpimästi vastaan.
Pomo piilossa, tai ainakin valeasussa TV-ohjelman kuvaukset paljastivat, että Destian työmailla kukkivat ylpeys ja huumori.
Toimiva Suomi
Kaupunkia Kalasatamaan > Kalasatamaan, keskelle ahdasta kaupunkiympäristöä, luotiin tehokkaat järjestelyt, kun Itäväylän reitti siirrettiin.
Lue lisääTöissä Destiassa
Elina Jormalainen: "Parasta työssäni on sen monipuolisuus ja haasteellisuus" > Elina Jormalainen työskentelee Destia Rail Oy:llä kunnossapidon työmaapäällikkönä.
Lue lisääTöissä Destiassa
Ihmisten kanssa > Maija Kuurne vastaa Destian henkilöstön osaamisen johtamisesta.
Lue lisääToimiva Suomi
Korjausvelka > Liikenneväylien korjausvelka on rahasumma, joka tarvitaan väylien saattamiseksi nykytarpeita vastaavaan, hyvään kuntoon.
Lue lisääTöissä Destiassa
Kokonaisuuksien hahmottaja > Kun on noussut montunkaivajasta johtajaksi, ymmärtää jokaisen työn arvon. Jouni Karjalainen vastaa Destian hankekehityksestä ja yksityissektorin suurprojektien myynnistä.
Lue lisääTöissä Destiassa
Kesä kiviainesten kanssa > Kesätyöntekijä Tuulia Nikusen mielestä Destian ilmapiiri on avoin ja sellainen, jossa uudet kasvot otetaan lämpimästi vastaan.
Lue lisääTöissä Destiassa
Kehitymme yhdessä > Destia panostaa strategiansa mukaisesti yhtiön osaamisen hyödyntämiseen ja kehittämiseen.
Lue lisääToimiva Suomi
Maakaapeliverkkoa Kalasatamaan > Helsingin Kalasatamaan vedetään yhteensä 20 kilometriä maakaapeliverkkoa.
Lue lisääInfra nyt
Patosilta > Imatran uuden patosillan ansiosta padon kunnossapitotöissä voidaan jatkossa käyttää ajoneuvoja. Korjaus on osa Fortumin suurhanketta.
Lue lisääTöissä Destiassa
Tieto on tärkeintä > Luottamus työn laatuun on tärkeää myös sisäisessä yhteistyössä. Destia Rail Oy:ssä työskentelevät Antti Vierimaa ja Henna Virtanen ovat työpari.
Lue lisääTöissä Destiassa
Avoin pelin henki > Projektipäällikkö Jussi Hämäläinen on kehittynyt suunnittelijana Matti Mikkosen ja Pekka Koivulan avulla.
Lue lisääInfra nyt
Uutta kaupunkia rakentamassa > Destia rakentaa Lahden Ranta-Kartanoon vuoden 2019 syyskuun loppuun mennessä kulkuväylät ja infran. Urakkaan kuuluvat kaikki rakennusvaiheet.
Lue lisääNäkökulmia
Kauas katsoja > Tulevaisuus suunnitellaan nyt, sanoo tulevaisuustutkija Ilkka Halava.
Lue lisääNäkökulmia
Tulevaisuutta luomassa > Destian viestintäpäällikkö Johanna Otranen rohkaisee tuntemaan ylpeyttä monimuotoista suomalaista työtä kohtaan.
Lue lisääToimiva Suomi
Tuplasilta > Suomen suurimmat jännitetyt betonisillat rakennetaan Savonlinnan Laitaatsalmeen.
Lue lisääTöissä Destiassa
Pekka Koivula: ”Destiassa arvostetaan yksilöä ja yksilön ominaisuuksia" > Pekka Koivula työskentelee Destian Asiantuntijapalveluissa Tampereella.
Lue lisääToimiva Suomi
Teitä rakennettiin työttömien voimin > Suomen väylästön historiassa työllistämistoimenpiteet ovat olleet tärkeässä asemassa. 1950-luvun lopulla kymmenet tuhannet suomalaiset työttömät työllistettiin tietyömailla.
Lue lisääInfra nyt
Tulevaisuuden osaajia > Tietomallintamisen merkitys kasvaa infra-alalla. INTOKE-hanke kehittää infra-alan tietomalliosaamista Varsinais-Suomessa.
Lue lisääToimiva Suomi
Triplaa rakennetaan jättipaalujen varaan > Helsingissä Pasilan Triplaa rakennetaan vakaalle perustalle. Destia Engineering toteutti vaativan projektin.
Lue lisää