Infra nyt
Drone on tieinsinöörin oikea käsi > Drone-pienoiskoptereiden ottamat ilmakuvat ja videot antavat kattavaa tilannetietoa hankkeen etenemisestä.
Lue lisääInfra nyt
Drone on tieinsinöörin oikea käsi > Drone-pienoiskoptereiden ottamat ilmakuvat ja videot antavat kattavaa tilannetietoa hankkeen etenemisestä.
Lue lisääInfra nyt
Destia paransi pohjoisen valtaväylää nelostietä > Destia toimi urakoitsijana Kello-Räinänperän osuuden ja Kiiminkijoen ylittävän Allikon sillan leventämisen sekä Oulun kohdan projekteissa.
Lue lisääDestia.fi
Pysy kuulolla > Tilaa Destian tiedotteet sähköpostiisi ja seuraa meitä myös somessa!
Lue lisääDestia.fi
Osaksi voittavaa joukkuetta > Destiassa töitä tehdään rehdisti, yhdessä, uudistuen ja menestyen.
Lue lisääInfra nyt
Pohjoisbaana valmistui etuajassa > Helsingin Pasilasta Käpylään kulkeva baana on valmis.
Lue lisääInfra nyt
Parhaassa lopputyössä ajankohtainen aihe > Ville Mäki Tampereen teknillisestä yliopistosta pokkasi vuoden 2017 parhaan infra-alan lopputyön ykkössijan.
Lue lisääToimiva Suomi
Kaupunkia Kalasatamaan > Kalasatamaan, keskelle ahdasta kaupunkiympäristöä, luotiin tehokkaat järjestelyt, kun Itäväylän reitti siirrettiin.
Lue lisääTöissä Destiassa
Elina Jormalainen: "Parasta työssäni on sen monipuolisuus ja haasteellisuus" > Elina Jormalainen työskentelee Destia Rail Oy:llä kunnossapidon työmaapäällikkönä.
Lue lisääTöissä Destiassa
Ihmisten kanssa > Maija Kuurne vastaa Destian henkilöstön osaamisen johtamisesta.
Lue lisääToimiva Suomi
Korjausvelka > Liikenneväylien korjausvelka on rahasumma, joka tarvitaan väylien saattamiseksi nykytarpeita vastaavaan, hyvään kuntoon.
Lue lisääTöissä Destiassa
Kokonaisuuksien hahmottaja > Kun on noussut montunkaivajasta johtajaksi, ymmärtää jokaisen työn arvon. Jouni Karjalainen vastaa Destian hankekehityksestä ja yksityissektorin suurprojektien myynnistä.
Lue lisääTöissä Destiassa
Kesä kiviainesten kanssa > Kesätyöntekijä Tuulia Nikusen mielestä Destian ilmapiiri on avoin ja sellainen, jossa uudet kasvot otetaan lämpimästi vastaan.
Lue lisääTöissä Destiassa
Kehitymme yhdessä > Destia panostaa strategiansa mukaisesti yhtiön osaamisen hyödyntämiseen ja kehittämiseen.
Lue lisääToimiva Suomi
Maakaapeliverkkoa Kalasatamaan > Helsingin Kalasatamaan vedetään yhteensä 20 kilometriä maakaapeliverkkoa.
Lue lisääInfra nyt
Patosilta > Imatran uuden patosillan ansiosta padon kunnossapitotöissä voidaan jatkossa käyttää ajoneuvoja. Korjaus on osa Fortumin suurhanketta.
Lue lisää
Patosilta
Infra nyt · Julkaistu 07.06.2017
Suomen kuuluisimpiin nähtävyyksiin lukeutuvan Imatrankosken maisemissa on käynnissä monivuotinen urakka: vuonna 1927 valmistunut Imatran voimalaitoksen säännöstelypato peruskorjataan ensimmäisen kerran.
Fortum Power and Heat Oy:n tilaamasta Imatran voimalaitoksen säännöstelypadon peruskorjausurakasta vastaa Destia, joka toteuttaa urakan suunnittele ja toteuta -mallilla.
Peruskorjauksen ensimmäisessä vaiheessa säännöstelypadon vanha kapea silta purettiin ja korvattiin uudella, leveämmällä sillalla.
– Entinen silta oli puolentoista metrin levyinen ja tarkoitettu vain henkilökuormille. Uusi, leveämpi silta on tehty raskaille nosturikuormille, sanoo Destian työpäällikkö Jari Tirri.
Reilun neljän ja puolen metrin levyinen uusi silta tekee jatkossa mahdolliseksi sen, että patolaitteiden huolto-, korjaus- ja kunnossapitotöissä voidaan käyttää apuna ajoneuvoja.
Uuden sillan suunnittelussa hyödynnettiin tietomallintamista. Sen avulla tehtiin tarkat suunnitelmat koko rakennusprojektista. Sillan ulkonäkö on entisellään. Kyseessä on Museoviraston suojelema kohde.
"Työskentely kaupungin keskustassa virtaavan veden äärellä ahtaissa tiloissa toi omat haasteensa."
Tietomallintaminen on helpottanut myös käytännön työvaiheita. Mallintamisen ansiosta esimerkiksi sektoriluukun asentaminen simuloitiin millintarkasti, ja se sujui ennakoidusti. Siltalohkojen asennusta varten työmaalla oli käytössä massiivinen 500-tonninen nosturi.
– Työskentely kaupungin keskustassa virtaavan veden äärellä ahtaissa tiloissa toi omat haasteensa siltaurakan läpivientiin, mutta kaikki saatiin toteutettua suunnitelmien mukaan, Tirri sanoo.
Hänen mukaansa vaativimpia työvaiheita sillan rakentamisessa olivat nosto- ja siirtotyöt, koska elementit jouduttiin nostamaan lohkoissa. Työsiltaa ei voitu rakentaa, koska säännöstelypadon luukut olivat koko ajan käytössä.
Patosillan uusiminen on osa laajempaa, Fortum Power and Heat Oy:n tilaamaa peruskorjaushanketta. Se pitää sisällään sillan rakennustöiden lisäksi kolmen säännöstelyluukun rakennustyöt. Destia vastaa betonipatorakenteiden saumaus- ja uudelleenpinnoitustöistä. OMP-Konepaja Oy on sivu-urakoitsija, jolle kuuluvat luukkujen korjaukset. Destia vastaa luukkuun liittyvien pieli- ja kynnysrakenteiden korjauksista.
– Tänä vuonna korjataan itäinen valssiluukku. Ensi vuonna ovat edessä läntisen valssiluukun korjaustyöt, Tirri kertoo.
Urakka työllistää Destian kymmenhenkisen työn- ja projektijohdon lisäksi nelisenkymmentä työntekijää usealta eri alihankkijalta. Vuonna 2015 käynnistyneen Imatran voimalaitoksen säännöstelypadon peruskorjaushankkeen on määrä olla valmis vuoden 2018 loppuun mennessä.
– Kun kyseessä on lähes sata vuotta vanhojen betonirakenteiden korjaus, ei toteutusvaiheessa ole voitu välttyä yllätyksiltä. Betonirakenteiden kunto on paikka paikoin osoittautunut ennakoitua huonommaksi. Tämä on tuonut oman lisähaasteensa, kertoo projektipäällikkö Heikki Puuska Fortum Power and Heat Oy:stä.
Silta on tehty liittorakenteisena. Se koottiin teräslohkoista nostamalla lohkot patopilareiden päälle ja valamalla ne täyteen betonia.
Siltaan piti suunnitella aukot neulapadoille ja niiden aiheuttamille kuormille. Neulapato asennetaan paikoilleen ennen luukun korjausta, jolloin luukku voidaan purkaa ja korjata kuivatyönä. Vuosittain korjataan yksi luukku.
Patopilareihin ja muuhun säännöstelypatoon porattiin injektointi- ja ankkurireikiä noin 2 000 metriä, jotta niitä saatiin vahvistettua ennen sillan asennusta.
Imatran patosilta sai kunniamaininnan Suomen Rakennusinsinöörien RIL ry:n Vuoden silta -kilpailussa vuonna 2017.
Imatran vesivoimalaitos Destia suunnittelee ja toteuttaa Fortumin Imatran vesivoima-laitoksen säännöstelypadon ja sen vesialueen peruskorjauksen vuosina 2015–2018.
Urakka pinnan alla Destia suunnittelee ja toteuttaa Fortumin Imatran vesivoimalaitoksen säännöstelypadon ja sen vesialueen peruskorjauksen.
Tuplasilta Suomen suurimmat jännitetyt betonisillat rakennetaan Savonlinnan Laitaatsalmeen.
Uutta kaupunkia rakentamassa Destia rakentaa Lahden Ranta-Kartanoon vuoden 2019 syyskuun loppuun mennessä kulkuväylät ja infran. Urakkaan kuuluvat kaikki rakennusvaiheet.
Töissä Destiassa
Tieto on tärkeintä > Luottamus työn laatuun on tärkeää myös sisäisessä yhteistyössä. Destia Rail Oy:ssä työskentelevät Antti Vierimaa ja Henna Virtanen ovat työpari.
Lue lisääTöissä Destiassa
Avoin pelin henki > Projektipäällikkö Jussi Hämäläinen on kehittynyt suunnittelijana Matti Mikkosen ja Pekka Koivulan avulla.
Lue lisääInfra nyt
Uutta kaupunkia rakentamassa > Destia rakentaa Lahden Ranta-Kartanoon vuoden 2019 syyskuun loppuun mennessä kulkuväylät ja infran. Urakkaan kuuluvat kaikki rakennusvaiheet.
Lue lisääNäkökulmia
Kauas katsoja > Tulevaisuus suunnitellaan nyt, sanoo tulevaisuustutkija Ilkka Halava.
Lue lisääNäkökulmia
Tulevaisuutta luomassa > Destian viestintäpäällikkö Johanna Otranen rohkaisee tuntemaan ylpeyttä monimuotoista suomalaista työtä kohtaan.
Lue lisääToimiva Suomi
Tuplasilta > Suomen suurimmat jännitetyt betonisillat rakennetaan Savonlinnan Laitaatsalmeen.
Lue lisääTöissä Destiassa
Pekka Koivula: ”Destiassa arvostetaan yksilöä ja yksilön ominaisuuksia" > Pekka Koivula työskentelee Destian Asiantuntijapalveluissa Tampereella.
Lue lisääToimiva Suomi
Teitä rakennettiin työttömien voimin > Suomen väylästön historiassa työllistämistoimenpiteet ovat olleet tärkeässä asemassa. 1950-luvun lopulla kymmenet tuhannet suomalaiset työttömät työllistettiin tietyömailla.
Lue lisääInfra nyt
Tulevaisuuden osaajia > Tietomallintamisen merkitys kasvaa infra-alalla. INTOKE-hanke kehittää infra-alan tietomalliosaamista Varsinais-Suomessa.
Lue lisää