Infra nyt
Destia paransi pohjoisen valtaväylää nelostietä > Destia toimi urakoitsijana Kello-Räinänperän osuuden ja Kiiminkijoen ylittävän Allikon sillan leventämisen sekä Oulun kohdan projekteissa.
Lue lisääInfra nyt
Destia paransi pohjoisen valtaväylää nelostietä > Destia toimi urakoitsijana Kello-Räinänperän osuuden ja Kiiminkijoen ylittävän Allikon sillan leventämisen sekä Oulun kohdan projekteissa.
Lue lisääInfra nyt
Destia rakentaa Kalasatamasta Pasilaan -allianssihankkeessa kestävää kaupunkia > Seuraavan neljän vuoden aikana Destia tekee oman osansa Kalasatamasta Pasilaan -hankkeen projektiallianssissa Sörkan spora.
Lue lisääDestia.fi
Pysy kuulolla > Tilaa Destian tiedotteet sähköpostiisi ja seuraa meitä myös somessa!
Lue lisääDestia.fi
Osaksi voittavaa joukkuetta > Destiassa töitä tehdään rehdisti, yhdessä, uudistuen ja menestyen.
Lue lisääToimiva Suomi
Tarkasti aikataulussa > Helsinki-Vantaan lentoasemasta kuoriutuu 2020-luvulla kuuma kansainvälinen solmukohta monipuolisine palveluineen.
Lue lisääToimiva Suomi
Digitalisaatio työmaalla > Destian työmaat ovat muuttuneet digitalisaation ansiosta huomattavasti tehokkaammiksi.
Lue lisääToimiva Suomi
Destian infratyöt Kalasatamassa > Kalasataman metroaseman ympärillä Helsingissä oleva REDI:n työmaa on koko maan suurimpia.
Lue lisääToimiva Suomi
Pohjoisbaana pyöräilijöille > Vuonna 2020 Helsingissä voi pyöräillä kilometrikaupalla pitkin uutta, uljasta verkostoa: baanojen verkostoa.
Lue lisääToimiva Suomi
Kumppaneiden avulla > Pohjoisbaanan työmaalla louhintatyötä tehdään luottotekijöiden kanssa.
Lue lisääTöissä Destiassa
Meluselvitysten mestari > Taina Mattila on perehtynyt melu- sekä asiantuntijaselvityksiin.
Lue lisääToimiva Suomi
Matalakin torjuu melua > Kehäradan matalat meluesteet ovat nykyaikainen, tehokas tapa torjua melua.
Lue lisääNäkökulmia
Kokonaisratkaisuja > Seuraavat sata vuotta ovat jo työn alla, sanoo Destian Etelä-Suomen tulosyksikön johtaja Minna Heinonen.
Lue lisääInfra nyt
Hyvinvointia suomalaisella työllä > Destia on mukana yhtenä pääyhteistyökumppaneista Made by Finland -kampanjassa.
Lue lisääToimiva Suomi
Pohjatöitä tornitalolle > Destia on kaivanut ja louhinut jopa kahdeksan metrin syvyyteen Tampereen ydinkeskustaan rakennettavan Luminaryn työmaalla.
Lue lisää
Pohjatöitä tornitalolle
Toimiva Suomi · Julkaistu 08.03.2017
Lähes jääkiekkokaukalon pinta-alaa vastaavan verran tukiseiniä on pitänyt rakentaa Tampereen ydinkeskustassa sijaitsevaan rakennuskohteeseen, jotta Destia on päässyt kaivamaan ja louhimaan jopa kahdeksan metrin syvyyteen maanpinnasta. Montussa urakoidaan Skanska Talonrakennus Oy:lle Luminary-tornitalon ja matalamman lamelliosan perustusten paalutus- ja täyttötyöt sekä pohjaviemärit.
Destia on rakentanut tukiseinät yhteistyössä pohjanvahvistustöihin ja kalliorakentamiseen erikoistuneen Destia Engineering -yksikkönsä kanssa. Destia Engineeringin urakoimat tukiseinätyöt kattavat ponttaukset, palkkityöt, ankkuroinnit sekä porapaalusettiseinän, minkä lisäksi se on toteuttanut myös suihkuinjektoimalla tehdyn tukiseinän, ruiskubetonoinnit ja porapaalutustyöt.
”Työtä tehdään aivan nykyisten talojen, pihojen ja katujen vieressä.”
– Työskentely Itsenäisyydenkadun ja Murtokadun kulman työmaalla on erittäin vaativaa. Töitä tehdään nykyisten kerrostalojen sekä pihojen ja katujen vieressä. Siksi suurin osa tontin rajoista on tuettu erilaisilla ratkaisuilla, kertoo Destian työpäällikkö Juha Syvänen.
Porapaalu-suihkupaaluseinää on tehty nykyisten kerrostalojen seinien vierestä alaspäin. Tämä menetelmä on valittu, koska siitä aiheutuu vähemmän tärinöitä kuin teräsponttiseinän lyönnistä. Metrin halkaisijaltaan oleva suihkupaaluseinä koostuu 56 pilarista.
Lisäksi on tehty porapaalu-ponttiseinää ja porapaalu-settiseinää.
– Kaikkien tukiseinien pystyssä pysyminen on varmistettu kallioon porattavilla vinoankkureilla, jotka injektoidaan ja jännitetään, Juha Syvänen kertoo.
Destian Tampereen urakka alkoi heinäkuussa 2016 ja on näillä näkymin valmis kesäkuussa 2017. Destia Engineeringin tukiseinätöiden jälkeen työmaalta on kaivettu ja louhittu maa-ainesta noin 6 000 kuutiometriä eli noin 700 kuorma-autollista.
– Työturvallisuuteen on kiinnitetty erityisen paljon huomiota, sillä ahtaassa tilassa liikkuu paljon erilaisia työkoneita, työmaalle tuodaan jatkuvasti uutta tavaraa ja purkujätettä viedään pois. Töiden rytmittäminen vaatii paljon suunnittelua, koska tontilla työskentelee samaan aikaan useita aliurakoitsijoita ja töitä tehdään limittäin. Lisäksi melurajoitukset tuovat omat vaatimuksensa työskentelylle, Syvänen kertoo.
Tulevat rakennukset perustetaan joko maanvaraisin tai kallion päälle tehtyjen anturoiden varaan. Poikkeuksen tekee 21-kerroksinen torniosa, jonka kuormat ovat valtavat ja kallio liian syvällä kaivamista ajatellen. Siksi se perustetaan porapaalujen varaan.
Tornin pohjalaatta on yhden metrin paksuinen ja sen tilavuus on 730 kuutiometriä. Pohjalaatan alle porataan 169 porapaalua ja sen ulkopuolelle kuusi porapaalua. Näiden lisäksi urakkaan sisältyy muita porapaaluja noin 100 kappaletta.
21-kerroksisen asuintalon työnaikaisten tukiseinien pinta-ala on 1 350 neliömetriä.
Kevään mittaan Destian urakka etenee talon ulkopuolisilla täyttötöillä.
Skanska Talonrakennus Oy:n Luminaryyn tulee 188 asuntoa, 31 neliön yksiöistä aina yli 300 neliön kattokerroksen luksusasuntoon. Sen myyntihinta on hulppeat 3,4 miljoonaa euroa.
Työpäällikkö Juha Syvänen Destian Länsi-Suomen tulosyksiköstä.
– Tässä urakassa pitää olla jämpti ja joustava. Samalla työmaalla toimii eri urakoitsijoita, ja paperilla tehdyt suunnitelmat muuttuvat töiden edetessä. On osattava olla kärsivällinen ja tarvittaessa myös reagoitava nopeasti, tiivistää työpäällikkö Juha Syvänen.
47-vuotias yhdyskuntatekniikan insinööri on suorittanut myös talonrakennustekniikan insinööritutkinnon. Hän on työskennellyt vuodesta 2013 Destian Länsi-Suomen tulosyksikössä. Hervannan hakelämpölaitoksen pohja- ja maanrakennustöiden, Tampere-Pirkkala -lentoaseman uuden rullaustien ja Pirkkalan Soljan kaava-alueen rakennustöiden jälkeen työt kaupungin keskustassa tarjoavat uusia haasteita.
Töissä Destiassa
Destialla uusi henkilöstöjohtaja > Taru Salo aloitti Destiassa vuoden 2016 loppupuolella.
Lue lisääToimiva Suomi
Turvallinen raitiotie > Liikenneturvallisuusarviointi on myös kompromissien hakemista.
Lue lisääTöissä Destiassa
"Asiat selviävät puhumalla" > Esa Juhantila on Destian projektijohtaja länsimetron työmaalla. Hän johtaa metroaseman louhintatöitä rauhallisesti keskustellen.
Lue lisääInfra nyt
Silta luo työtä > Suomen suurin betonisilta Savonlinnassa siirtää laivat turvallisemmalle reitille, sujuvoittaa tieliikennettä ja luo työtä 450 henkilötyövuoden verran.
Lue lisääInfra nyt
Kestävää kehitystä > Destia sai tunnustuksen työstä korvaavan elinympäristön luomiseksi kalliosinisiivelle Ristenin louhinta-alueella Lohjalla.
Lue lisääTöissä Destiassa
Rohkeita kysyjiä > Turvallisuuspäällikkö Reijo Kuisma reissaa paljon yksin. Olo ei kuitenkaan ole yksinäinen, sillä ympärillä on hyvä Destian tukiverkko.
Lue lisääNäkökulmia
Esko Aho visioi infraa > Liikenne ja viestintä yhdistyvät digitaalisuuteen. Vallankumous on alkanut.
Lue lisääTöissä Destiassa
Voima-hanke parantaa kilpailukykyä > Destian ERP-järjestelmä saatiin käyttöön suunnitellussa aikataulussa. Tuomas Räinä ja Pasi Kailasalo kertovat miten.
Lue lisääToimiva Suomi
Jo vuosisata turvaa talveen > Maanteiden koneellinen talvikunnossapito juontaa juurensa 1920-luvulle. Autot ovat syrjäyttäneet hevoset ja reet, mutta lumi ei ole muuttunut.
Lue lisääToimiva Suomi
Väylien valtakaudet > Sata vuotta sitten vesitiet, kanavat ja rautatiet hallitsivat Suomen väyläverkkoa. Nyt valtakunnan kattava monimuotoinen väyläverkko takaa mutkattoman liikkumisen.
Lue lisää