Ladataan...

Pohjatöitä tornitalolle

Toimiva Suomi  · Julkaistu 08.03.2017

Lähes jääkiekkokaukalon pinta-alaa vastaavan verran tukiseiniä on pitänyt rakentaa Tampereen ydinkeskustassa sijaitsevaan rakennuskohteeseen, jotta Destia on päässyt kaivamaan ja louhimaan jopa kahdeksan metrin syvyyteen maanpinnasta. Montussa urakoidaan Skanska Talonrakennus ­Oy:lle ­Luminary-tornitalon ja matalamman lamelliosan perustusten paalutus- ja täyttötyöt sekä pohjaviemärit.

Destia on rakentanut tukiseinät yhteistyössä pohjanvahvistustöihin ja kalliorakentamiseen erikoistuneen Destia Engineering -yksikkönsä kanssa. Destia Engineeringin urakoimat tukiseinätyöt kattavat ponttaukset, palkkityöt, ankkuroinnit sekä porapaalusettiseinän, minkä lisäksi se on toteuttanut myös suihkuinjektoimalla tehdyn tukiseinän, ruiskubetonoinnit ja porapaalutustyöt.

”Työtä tehdään aivan nykyisten talojen, pihojen ja katujen vieressä.”


– Työskentely Itsenäisyydenkadun ja Murtokadun kulman työmaalla on erittäin vaativaa. Töitä tehdään nykyisten kerrostalojen sekä pihojen ja katujen vieressä. Siksi suurin osa tontin rajoista on tuettu erilaisilla ratkaisuilla, kertoo Destian työpäällikkö Juha Syvänen.

Porapaalu-suihkupaaluseinää on tehty nykyisten kerrostalojen seinien vierestä alaspäin. Tämä menetelmä on valittu, koska siitä aiheutuu vähemmän tärinöitä kuin teräsponttiseinän lyönnistä. Metrin halkaisijaltaan oleva suihkupaaluseinä koostuu 56 pilarista.

Lisäksi on tehty porapaalu-ponttiseinää ja porapaalu-settiseinää.

– Kaikkien tukiseinien pystyssä pysyminen on varmistettu kallioon porattavilla vinoankkureilla, jotka injektoidaan ja jännitetään, Juha Syvänen kertoo.

Destian Tampereen urakka alkoi heinäkuussa 2016 ja on näillä näkymin valmis kesäkuussa 2017. Destia Engineeringin tukiseinätöiden jälkeen työmaalta on kaivettu ja louhittu maa-ainesta noin 6 000 kuutiometriä eli noin 700 kuorma-autollista.

– Työturvallisuuteen on kiinnitetty erityisen paljon huomiota, sillä ahtaassa tilassa liikkuu paljon erilaisia työkoneita, työmaalle tuodaan jatkuvasti uutta tavaraa ja purkujätettä viedään pois. Töiden rytmittäminen vaatii paljon suunnittelua, koska tontilla työskentelee samaan aikaan useita aliurakoitsijoita ja töitä tehdään limittäin. Lisäksi melurajoitukset tuovat omat vaatimuksensa työskentelylle, Syvänen kertoo.

Tulevat rakennukset perustetaan joko maanvaraisin tai kallion päälle tehtyjen anturoiden varaan. Poikkeuksen tekee 21-kerroksinen torniosa, jonka kuormat ovat valtavat ja kallio liian syvällä kaivamista ajatellen. Siksi se perustetaan porapaalujen varaan.

Tornin pohjalaatta on yhden metrin paksuinen ja sen tilavuus on 730 kuutiometriä. Pohjalaatan alle porataan 169 porapaalua ja sen ulkopuolelle kuusi porapaalua. Näiden lisäksi urakkaan sisältyy muita porapaaluja noin 100 kappaletta.

21-kerroksisen asuintalon työnaikaisten tukiseinien pinta-ala on 1 350 neliömetriä.

Kevään mittaan Destian urakka etenee talon ulkopuolisilla täyttötöillä.

Skanska Talonrakennus Oy:n Luminaryyn tulee 188 asuntoa, 31 neliön yksiöistä aina yli 300 neliön kattokerroksen luksusasuntoon. Sen myyntihinta on hulppeat 3,4 miljoonaa euroa.

Rautahermo

Työpäällikkö Juha Syvänen Destian Länsi-Suomen tulosyksiköstä.

– Tässä urakassa pitää olla jämpti ja joustava. Samalla työmaalla toimii eri urakoitsijoita, ja paperilla tehdyt suunnitelmat muuttuvat töiden edetessä. On osattava olla kärsivällinen ja tarvittaessa myös reagoitava nopeasti, tiivistää työpäällikkö Juha Syvänen.

47-vuotias yhdyskuntatekniikan insinööri on suorittanut myös talonrakennustekniikan insinööritutkinnon. Hän on työskennellyt vuodesta 2013 Destian Länsi-Suomen tulosyksikössä. Hervannan hakelämpölaitoksen pohja- ja maanrakennustöiden, Tampere-Pirkkala -lentoaseman uuden rullaustien ja Pirkkalan Soljan kaava-alueen rakennustöiden jälkeen työt kaupungin keskustassa tarjoavat uusia haasteita.

Destia

Lataa lisää juttuja

TILAA VIA-SIDOSRYHMÄLEHTEMME

Voit tilata alla olevalla lomakkeella Destian Via-sidosryhmälehden, ilmoittaa osoitteenmuutoksesta tai perua aiemmin tehdyn tilauksen.

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.