Ladataan...

Radan kunnossapito mahdollistaa sujuvan junaliikenteen

Toimiva Suomi  · Julkaistu 23.09.2019

Destian viestintäharjoittelija Venla Vuosalmi tutustui Kouvolassa ratakunnossapidon toimintaan. Päivän aikana kierrettiin katsomassa mm. pölkynvaihtoa, jossa vanhat puupölkyt vaihdettiin uusiin. Oppaina olivat insinöörioppilas Matti Rajala ja työnjohtaja Jani Salminen. Destian asiakkaana Kouvolan ratakunnossapidossa on Väylä.

Sekä Rajala ja Salminen kuvailevat työvuorojansa radalla monipuolisiksi. Välillä samaa työtä tehdään koko työvuoron ajan, välillä päivään mahtuu kymmenenkin eri tehtävää. Esimerkiksi pölkynvaihdossa voi mennä koko päivä, kun taas toisina päivinä hommaa riittää monessa eri kohteessa.

Vaihtelevuutta tarjoaa etenkin päivystäjän työ, jossa lähdetään usein työvuoron aikana toiselle paikkakunnalle. Esimerkiksi radalla oleva raideliikennettä haittaava kivi tai radalle kaatunut puu ovat päivystäjän vastuulla. Tällöin päivystäjän tehtävänä on ratkoa ongelmatilanteita mahdollisuuksien mukaan junaliikenteen sujuvuuden varmistamiseksi.

Kuvassa vasemmalta oikealle: Matti Rajala ja Jani Salminen.

Talvella ja kesällä erilaisia töitä

Tärkeimmät työt radalla muodostuvat vuodenaikojen mukaan. Esimerkiksi talvella työt koostuvat pääasiassa lumitöistä ja vaihdehuollosta.

”Vaihdehuolto on käytännössä tärkein, mitä me tehdään täällä”, Rajala tiivistää.

Kesäisin työt ovat monipuolisempia:

”Kesällä on vesakon raivaukset ja tehdään paljon enemmän tarkastuksia kuten kuntoarvioita ja kävelytarkastuksia”, Rajala kertoo.

Kävelytarkastusten yhteydessä ilmenevät esimerkiksi riskipuut, jotka ulottuvat raiteille ja jotka voivat olla vaaraksi junaliikenteelle. Kävelytarkastuksia tehdään kaikilla raiteilla kerran vuodessa, ja nopeilla radoilla kävellään kaksi kertaa vuodessa.

Erikoisempana työnä Rajala mainitsee vaihteiden pesun. Vaihteet pyritään rasvaamaan kerran viikossa – lämpimällä ilmalla ja talvisin rasvaus suoritetaan jopa useammin. Vaihteiden pesussa ylimääräiset rasvat kaavitaan vaihteista pois lastan avulla ja pestään korkeapainepesurilla.

Kuvassa asennetaan lumenestosuojaa, jonka avulla voidaan helpottaa talven huoltotöitä.

Kolmatta kesää Destialla

Rajala on työskennellyt Kouvolan radalla kaksi kesää haalariharjoittelijana. Tänä kesänä hän pääsi työnjohtoharjoittelijaksi, ja kertookin töiden eronneen aikaisemmista kesistä paljon. Työt haalariharjoittelijana ja työnjohdossa ovat olleet eri tavalla haastavia.

”Eri tavalla vaativaa tämä työnjohto, tässä on ehkä enemmän painetta, pitää saada enemmän asioita tehtyä tiettyyn aikaan. Silloin kun oli haalarihommissa, aamulla kun menin töihin, sanottiin, että tänään tehdään tätä ja tätä hommaa - ei tarvinnut keskittyä muuhun kuin tekemiseen”, Rajala kuvailee.

Hyötyä aiemmista kesistä on Rajalan mukaan riittänyt:

”Oli tosi hyvä, että olin sen kaksi kesää haalariharjoittelijana. Siitä oppi paljon ja tietää, kuinka kauan esim. pölkyn vaihdossa menee ja kuinka monta ehtii vaihtamaan päivässä.”

Destia

Lataa lisää juttuja

TILAA VIA-SIDOSRYHMÄLEHTEMME

Voit tilata alla olevalla lomakkeella Destian Via-sidosryhmälehden, ilmoittaa osoitteenmuutoksesta tai perua aiemmin tehdyn tilauksen.

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.