Ladataan...

Siltatöiden sankari

Töissä Destiassa  · Julkaistu 04.06.2018

Destian Asiantuntijapalveluiden ryhmäpäällikkö, siltainsinööri Juha Jalonen tietää, miten vanhat sillat saavat uutta loistoa. Hänen taitonsa huomattiin myös nuorten konsulttien kisoissa.

Jos asiat olisivat menneet toisin, Juha Jalonen, 29, häärisi nyt laboratoriossa. Odottelisi, nouseeko savu vai kuuluuko kenties pamaus.

– Lapsena en ollut rakentamisesta tippaakaan kiinnostunut. Lukion jälkeen minua kiinnosti kemia, ja sitä opiskelinkin vuoden verran Tampereen Teknillisellä yliopistolla, hän kertoo.

Mutta sitten tulivat sillat, ja Jalonen järkiinsä. Hän huomasi, että rakennuspuolen työnäkymät olivat hyvät. Sillat puolestaan vaikuttivat kaikin puolin mielenkiintoiselta työsaralta: ne olivat komeita ja niiden parissa saisi soveltaa mekaniikkaa, statiikkaa ja lujuusoppia, joita Jalonen oli kiitettävästi jo tankannutkin.

– Erikoistuin rakennustekniikassa rakenne- ja siltasuunnitteluun. Kiinnostukseni siltoihin heräsi, kun huomasin, että vaativammatkin laskentatyöt sujuivat minulta suhteellisen helposti.

Pyrin jakamaan työt tasapuolisesti.

Jalonen asuu Riihimäellä, mutta työskentelee vanhassa opiskelukaupungissaan Tampereella. Seitsemän vuotta sitten tapahtunut rekrytointi kuvaa Jalosen asennetta hyvin. Kun tietää osaavansa, pitää painaa rohkeasti eteenpäin.

– Yliopiston rekry-tapahtumassa marssin Destian kojulle ja kysyin silloista vastaavan ihmisen numeroa. Soitin hänelle ja kysyin, onko siltaosastolla kesätöitä. Sillä tiellä olen edelleen.

Jalonen teki myös diplomityönsä Destialle. Parin kesätyöpestin jälkeen hän sai ensin paikan suunnittelijana, sitten projektipäällikkönä. Nykyisessä työssään yhdeksän siltasuunnittelijan esimiehenä hän aloitti syksyllä 2016.

– Ryhmäpäällikön homma on pitkälti työtaakan hallintaa. Pidän huolta, että projekteja on, ja kun niitä on, huolehdin resurssien jakamisesta ja aikatauluista. Pyrin siihen, että jokainen saisi jatkuvasti itselleen riittävän haastavia töitä.

Nyt Jalosen pöydällä on konsultoitavana kaksi isoa siltaprojektia ja useita pienempiä. Monet projektit ovat myös Destian urakoimia, mutta suurimman osan konsulttityöstään Jalonen tiimeineen tekee kunnille, ELY-keskuksille ja Liikennevirastolle.

– Kilpailu on kovaa, mutta toisaalta töitä riittää niin meille kuin muillekin. Pelkästään suomalaisessa infrassa on niin paljon korjausvelkaa.

Suurin osa Jalosen työstä on vanhojen siltojen korjausrakentamista. Tärkeä apuväline työssä on Liikenneviraston taitorakennerekisteri. Siitä löytyy käytännössä kaikkien suomalaisten siltojen rakennesuunnitelmat. Liikenneviraston siltatarkastajaksikin pätevöityneen Jalosen työtä on suunnitella korjaus vanhojen rakenteiden ehdoilla niin, että silta kestää seuraavat 50 vuotta.

– Tarkastajuudesta ei oikein pääse eroon vapaa-ajallakaan. Kun näen sillan, alan heti etsiä halkeamia, vesivuotoja tai rapautumia reunapalkeissa, Jalonen nauraa.

Kun Suomen konsulttiyritysten liitto SKOL etsi alle 33-vuotiaita konsultteja Vuoden nuori konsultti -kilpailuunsa, nousi Jalosen nimi esiin. Mukana oli konsultteja eri aloilta.

– Piti tehdä hakemus, esitellä omia projekteja, pyytää asiakkailta suitsutuksia ja laatia myös kymmenen minuutin pitchaus. Se sopi minulle, sillä tykkään ennemmin haastaa itseäni oman mukavuusalueen ulkopuolelle kuin vain naputella konetta päivästä toiseen.

Destia pani oikean miehen kisaan: Jalonen sijoittui kisassa kolmen parhaan joukkoon. Sen ansiosta hän pääsi kansainväliseen EFCA:n

Young Professional of the Year -konsulttikilpailuun.

– Saamme firmalle näkyvyyttä, mikä on aina hyvä. Samalla toivottavasti myös oman työni arvostus kasvaa entisestään asiakkaiden ja yhteistyökumppanien silmissä.

Juhan vinkit johtajille

  1. Anna vastuuta ja haasteita, jotka kehittävät.
  2. Kuuntele ideoita, ­kannusta kokeilemaan.
  3. Pidä ovi auki. Johtaja palvelee alaisiaan.
  4. Anna palautetta usein ja rehellisesti.
  5. Edistä yhteistyötä ja avoimuutta.

Destia

Lataa lisää juttuja

TILAA VIA-SIDOSRYHMÄLEHTEMME

Voit tilata alla olevalla lomakkeella Destian Via-sidosryhmälehden, ilmoittaa osoitteenmuutoksesta tai perua aiemmin tehdyn tilauksen.

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.