Infra nyt
Destia nopeuttaa mallipohjaisella suunnittelulla ja mallipohjaisella suunnitelmien tarkastamisella suurprojektin siltojen valmistumista >
Lue lisääInfra nyt
Destia nopeuttaa mallipohjaisella suunnittelulla ja mallipohjaisella suunnitelmien tarkastamisella suurprojektin siltojen valmistumista >
Lue lisääInfra nyt
Toimivaa ja tasapuolista yhdyskuntasuunnittelua > Destiasta löytyy vahvaa osaamista yhteiskunnan kestävään kehittämiseen ja toteuttamiseen.
Lue lisääDestia.fi
Pysy kuulolla > Tilaa Destian tiedotteet sähköpostiisi ja seuraa meitä myös somessa!
Lue lisääDestia.fi
Osaksi voittavaa joukkuetta > Destiassa töitä tehdään rehdisti, yhdessä, uudistuen ja menestyen.
Lue lisääInfra nyt
Korjausvelkapalvelusta kunnille tukea tiestön kunnon ylläpitoon > Destia on kehittänyt kunta-asiakkaille tarkoitetun korjausvelkapalvelun tiestön kunnon ylläpidon tehostamiseksi.
Lue lisääInfra nyt
Toijalan tukkirumba siirtyy uusiin maisemiin: Destia rakentaa Akaalle uuden raakapuuterminaalin >
Lue lisää
Toijalan tukkirumba siirtyy uusiin maisemiin: Destia rakentaa Akaalle uuden raakapuuterminaalin
Infra nyt · Julkaistu 24.02.2021
Akaan Toijala on yksi Suomen vilkkaimmista rautatieliikenteen risteysasemista ja merkittävä lastauspaikka myös metsäteollisuuden raakapuulle. Ensi kesänä keskusta rauhoittuu ja puukuljetuksiin saadaan aivan uusi vaihde, kun kuormaus siirtyy Akaa Pointin logistiikka-alueelle Destian rakentamaan uuteen raakapuuterminaaliin.
Raideliikenteen kehittäminen on vuosikymmenten tauon jälkeen taas vahvassa myötätuulessa. Vireillä, suunnitteilla tai jo käynnissä on ennätysmäärä hankkeita eri puolilla Suomea ja henkilöliikenteen lisäksi kehittämisinvestointeja suunnataan myös tavaraliikenteen, lähinnä metsäteollisuuden, käyttämille rataosuuksille.
Tähän joukkoon lukeutuu myös Akaaseen parhaillaan rakennettava uusi raakapuuterminaali, joka ensi kesästä lähtien korvaa Toijalan keskustan ratapihalla sijaitsevan ahtaan ja logistisesti hankalan puunkuormausalueen. Destian urakoima kohde on avautuessaan yksi kotimaan keskeisistä raakapuuterminaaleista ja kuormauspaikoista, jonka myötä metsäteollisuuden raakapuun toimitusvarmuus saadaan aivan uudelle tasolle.
Terminaalin siirto tietää myös sitä, että tukkirekkojen lähes taukoamaton liikenne Toijalan keskusta-alueella jää historiaan. Samalla ratapiha ja sen lähialueet saadaan nykyistä monipuolisempaan ja tehokkaampaan käyttöön.
Destia aloitti työt Väyläviraston tilaamassa urakassa alkusyksyllä 2020 ja ne ovat edenneet Destian Ratapalveluiden työpäällikkö Mika Tuokilan mukaan aikataulussaan.
Raiteita tulee kaksi ja uutta rataa runsaat kaksi kilometriä. Koko terminaalialue on pinta-alaltaan noin 10 hehtaaria ja se sijoittuu vielä pitkälti rakentamattomalle Pointin logistiikka-alueelle.
Kuormausalue rakennetaan niin, että siellä asioivat sujuvasti sekä 27 vaunusta koostuvat kokojunat että erikoispitkät HCT-rekat. Rataosuudelta poistetaan kolme vartioimatonta tasoristeystä ja yksi tasoristeys muutetaan kevyen liikenteen käyttöön.
Rataosuus myös sähköistetään, jota varten Destia tekee tarvittavat varaukset.
”Maamassojen poistot ja louhinnat alkavat olla jo takanapäin. Vaikka työmaa-alue on varsin kompakti, ovat maamassojen ja kalliolouheiden kuutiomäärät varsin mittavia. Maata on läjitettävänä yli 400 000 kiintokuutiota ja alueelta irtoaa kiviainesta noin 150 000 kuutiota”, Tuokila kertoo.
Valtaosa hyödynnetään jo työmaalla tai sen välittömässä läheisyydessä. Maamassoista rakennetaan meluvalli asutuksen ja terminaalin väliin. Mursketta puolestaan hyödynnetään radan pohjarakenteissa.
”Tämä säästää kustannuksia, mutta pudottaa roimasti myös hankkeen omaa hiilijalanjälkeä, kun maa-ainesten kuljetuksista valtaosa jää pois. Ainoastaan viimeiset sepelikerrokset on tuotava työmaan ulkopuolelta. Eli tällä tavoin ilmastonmuutos ohjaa myös infrarakentajaa”, Tuokila selvittää.
Akaan uudella terminaalialueella on ollut parhaillaan töissä yli 200 infrarakentajaa, nyt käsiparien määrä on vakiintunut 60-70 tietämille. Mittaustöissä apuna ovat dronet, jotka ovat Destian Maa- ja kalliopalveluiden työpäällikkö Juha Syväsen mukaan olleet erinomainen seurantatyökalu.
”Projekti viedään läpi tietomallinnusta ja työkoneautomaatiota hyödyntäen. Kuvaamme työmaa-alueen kahden viikon välein droneilla ja tämän datan pohjalta saamme tarkkaa tietoa maamassoista ja louhintamääristä. Lisänä ovat tietysti hyvät ilmakuvat”, Syvänen kertoo.
Töiden sujumista on helpottanut se, että Akaan kohdalla junaliikennettä on harvakseltaan. Käytännössä rakennuspaikan ohittaa vain muutama juna päivässä.
”Tarkkana pitää silti olla, sillä yksikin kömmähdys tai viivästys täällä sotkee nopeasti Toijalan ja sitä kautta myös muun junaliikenteen. Toijala on edelleen erittäin vilkas raideliikenteen risteyskohta”, Syvänen tähdentää.
Akaan raakapuuterminaali voi tuntua ensikuulemalta pieneltä paikalliselta parannushankkeelta, mutta sillä on merkittäviä vaikutuksia koko seutukunnalle ja käytännössä koko Suomelle. Uusi terminaali tehostaa metsäteollisuuden kuljetuksia ja kohentaa sen kilpailukykyä, siirtää raskaan liikenteen pois kaupunkialueilta sekä tarjoaa uusia mahdollisuuksia maankäyttöön.
Akaan kaupunki onkin jo sommittelut raakapuuvaunuista tyhjentyvän Toijalan ratapihan kupeeseen uusia toimintoja ja myös asutusta. Pointin aluetta kaupunki aikoo kehittää etenkin yrityskäyttöön.
Akaan projekti on jälleen yksi uusi esimerkki siitä, kuinka monialaista osaamista Destiasta löytyy. Monipolvisten alihankintaketjujen sijaan lähes kaikki tarvittava suunnittelusta toteutukseen on saatu saman katon alta.
”On motivoivaa olla mukana hankkeissa, joilla on sekä alueellista että valtakunnallista merkitystä. Ja raideliikenteen osalta kyse on aina myös ilmastonmuutoksen torjunnasta”, Syvänen muistuttaa.
Akaan raakapuuterminaali
Kansalaistori: "Olemme saaneet juuri sitä, mitä olemme toivoneetkin" Destia toimi pääurakoitsijana Helsingin kaupungin tilaamassa mittavassa ja ainutlaatuisessa hankkeessa.
Drone on tieinsinöörin oikea käsi Drone-pienoiskoptereiden ottamat ilmakuvat ja videot antavat kattavaa tilannetietoa hankkeen etenemisestä.
Destia rakentaa Kalasatamasta Pasilaan -allianssihankkeessa kestävää kaupunkia Seuraavan neljän vuoden aikana Destia tekee oman osansa Kalasatamasta Pasilaan -hankkeen projektiallianssissa Sörkan spora.
Infra nyt
Kansalaistori: "Olemme saaneet juuri sitä, mitä olemme toivoneetkin" > Destia toimi pääurakoitsijana Helsingin kaupungin tilaamassa mittavassa ja ainutlaatuisessa hankkeessa.
Lue lisääInfra nyt
Drone on tieinsinöörin oikea käsi > Drone-pienoiskoptereiden ottamat ilmakuvat ja videot antavat kattavaa tilannetietoa hankkeen etenemisestä.
Lue lisääInfra nyt
Destia paransi pohjoisen valtaväylää nelostietä > Destia toimi urakoitsijana Kello-Räinänperän osuuden ja Kiiminkijoen ylittävän Allikon sillan leventämisen sekä Oulun kohdan projekteissa.
Lue lisääInfra nyt
Destia rakentaa Kalasatamasta Pasilaan -allianssihankkeessa kestävää kaupunkia > Seuraavan neljän vuoden aikana Destia tekee oman osansa Kalasatamasta Pasilaan -hankkeen projektiallianssissa Sörkan spora.
Lue lisääInfra nyt
Yhteiskäyttöalustat parantavat vuorovaikutteisuutta ja laatua projekteilla > Avoimet tiedonsiirtoformaatit ja yhteiskäyttöalustat ovat Destialla tätä päivää niin projektien suunnittelussa kuin toteutuksessakin.
Lue lisääInfra nyt
Tietomalli ohjaa myös työkoneita > Digitalisaatio on edennyt viime vuosina pitkin askelin infrarakentamisessa ja Destia on ollut alusta lähtien sen eturintamassa.
Lue lisääInfra nyt
Mallipohjainen suunnittelu laajenee mallien visualisointiin ja laadunvarmistukseen > Destialla mallipohjainen suunnittelu muodostaa perustan infrarakenteiden toteutukselle ja laadunvarmistukselle.
Lue lisääInfra nyt
Destia joukkoistaa tienkäyttäjille tiestön kunnon seurantaa > Destia on rakentamassa reaaliaikaista järjestelmää tiestön kunnon seuraamiseen.
Lue lisääInfra nyt
Oppilaiden toiveet huomioitiin Toppelundin koulun suunnittelussa > Destia suunnitteli toimivan ja turvallisen pihan Espoon Haukilahdessa sijaitsevalle Toppelundin koululle.
Lue lisääInfra nyt
Ajantasainen tilannekuva ottaa löysät pois työmaan toiminnasta > Destian työmailla töitten toteutumaa koskevat tiedot näkyvät tilannekuvana työmaatoimiston näytöillä.
Lue lisääInfra nyt
Maanteiden hoitourakassa Espoossa kokemus ja osaaminen siivittävät parempiin ratkaisuihin > Destia toimii pääurakoitsijana vuosi sitten alkaneessa maanteiden hoitourakassa Espoossa.
Lue lisääInfra nyt
Työmaiden tuotantotieto päivittyy työmaatoimiston näytölle seuraavaksi päiväksi > Infrahankkeissa koneet tuottavat toiminnastaan valtavan määrän tietoa ja dataa.
Lue lisääInfra nyt
Destia on yksi Fingridin A-luokan kumppaneista kantaverkon rakentamisessa > Destia rakentaa parhaillaan suomalaisten kantaverkkoyhtiö Fingridin työmailla uusia voimajohtoja.
Lue lisääInfra nyt
Hyvällä suunnittelulla hulevesijärjestelmät sulautuvat ympäristöön > Destia suunnittelee hulevesien hallintaratkaisuja niin kunnille kuin rakennusliikkeille.
Lue lisääInfra nyt
Sähköajoneuvot alkavat muokata kaupunkikuvaa > Sähköautojen ja muiden sähköisten kulkuvälineiden latauspaikat ovat tulevaisuudessa kiinteä osa kaupunki-infraa
Lue lisääInfra nyt
Destia rakensi Lahden eteläisen kehätien suurhanketta infran tajulla > Lahden eteläinen kehätie on yksi Suomen viime aikojen suurimmista tiehankkeista ja sen odotetaan valmistuvan loppuvuonna 2020.
Lue lisääInfra nyt
Destia tarjoaa osaamista ja kapasiteettia vaativimpiinkin infrahankkeisiin > Destia toteuttaa parhaillaan Väyläviraston hanketta, jossa rakennamme valtatietä Mikkelin ja Nuutilanmäen välille
Lue lisääInfra nyt
Uudet digitaaliset työkalut - Tekoäly oppii analysoimaan havaintoaineistoa > Destia soveltaa laajasti niin perinteistä kuin digitaalistakin tekniikkaa tiestön kuntokartoituksessa.
Lue lisää