Infra nyt
Destia paransi pohjoisen valtaväylää nelostietä > Destia toimi urakoitsijana Kello-Räinänperän osuuden ja Kiiminkijoen ylittävän Allikon sillan leventämisen sekä Oulun kohdan projekteissa.
Lue lisääInfra nyt
Destia paransi pohjoisen valtaväylää nelostietä > Destia toimi urakoitsijana Kello-Räinänperän osuuden ja Kiiminkijoen ylittävän Allikon sillan leventämisen sekä Oulun kohdan projekteissa.
Lue lisääInfra nyt
Destia rakentaa Kalasatamasta Pasilaan -allianssihankkeessa kestävää kaupunkia > Seuraavan neljän vuoden aikana Destia tekee oman osansa Kalasatamasta Pasilaan -hankkeen projektiallianssissa Sörkan spora.
Lue lisääDestia.fi
Pysy kuulolla > Tilaa Destian tiedotteet sähköpostiisi ja seuraa meitä myös somessa!
Lue lisääDestia.fi
Osaksi voittavaa joukkuetta > Destiassa töitä tehdään rehdisti, yhdessä, uudistuen ja menestyen.
Lue lisääInfra nyt
Maanteiden turvamiehet > Destian liikenteenohjauspalvelujen avulla taataan työmaiden työnaikaisen liikenteen sujuvuus ja turvallisuus.
Lue lisääTöissä Destiassa
Kaikkien koutsi > "Olo on kotoisa Destiassa", sanoo Erikoisrakentamisen tulosyksikön johtaja Annina Peisa.
Lue lisääInfra nyt
Työtapaturmat nollaan > Rakennusteollisuus pyrkii nollaamaan työtapaturmat vuoteen 2020 mennessä. Infra-ala kantaa kortensa kekoon nykyteknologian avulla.
Lue lisääToimiva Suomi
Turvallinen tarha > Ähtäri Zoon Pandatalon ulkotarha rakennettiin turvalliseksi ruiskubetonilla.
Lue lisääTöissä Destiassa
Hyviä syöttöjä! > Automaatio-operaattori Janne Heikkinen kiittää serkkuaan, automaatio-operaattori Antti Heikkistä.
Lue lisääToimiva Suomi
Hulevedet hallintaan > Destian suunnitelmien avulla on pystytty ratkaisemaan hulevesien aiheuttamia ongelmia.
Lue lisääInfra nyt
Yhteistyökiertue puhdisti ilmaa > INFRA ry:n ja Destian järjestämä pienten ja suurten rakennusyritysten kiertue onnistui mainiosti.
Lue lisääTöissä Destiassa
Pekka Nissinen: ”Meillä on mahdollisuus näyttää kykynsä ja taitonsa ikään katsomatta” > Pekka Nissinen työskentelee Destiassa työpäällikkönä.
Lue lisääInfra nyt
Digitaalinen luovutusaineisto tuo lisäarvoa asiakkaalle > Rauman Luostarinkylän eritasoliittymän digitaalisen luovutusaineiston koko on 2,93 gigatavua.
Lue lisääToimiva Suomi
Savon rata kuntoon > KP6 eli Savon rata on uusi aluevaltaus Destialle, joka vastaa Itä-Suomen rataverkon kunnossa-pitoalueen hoidosta.
Lue lisääNäkökulmia
Millintarkalla asenteella > Raideliiketoiminnan johtaja Mikko Mäkelä kertoo Destian rataosaamisesta.
Lue lisääTöissä Destiassa
Sesonki ympäri vuoden > ”Tarjouspyyntöjä ja tilauksia kannattaa laittaa meille pitkin vuotta", kehottaa työpari Vainikainen ja Soininen Itä-Suomesta.
Lue lisääTöissä Destiassa
Heikki Väisänen: "Olen saanut koko ajan oppia uutta" > Heikki Väisänen työskentelee Destian rataliikennetoiminnassa kalustovastaavana ja työnjohtajana.
Lue lisääTöissä Destiassa
Tekijän tarina - Tuomas Räinä > Työmaainsinööri Tuomas Räinä johti Destian uuden ERP-järjestelmän uudistuksen.
Lue lisääTöissä Destiassa
Tekijän tarina - Aki Loikkanen > Projektin työmaapäällikkö Aki Loikkasella on kokonaisuuksien hallinta hanskassa.
Lue lisääTöissä Destiassa
Kilpailuhenkinen joukkuepelaaja > Heli Rissasella on kaksi elämää: toinen Destian tietohallinnossa ja toinen jääkiekon tilastovastaavana.
Lue lisääToimiva Suomi
Radan talvikunnossapito tehostui patentilla > Koneenkuljettaja Risto Lipponen ei ole aivan tavallinen koneenkuljettaja.
Lue lisääTöissä Destiassa
Tekijän tarina - Anni Rajala > Destian tositoimijat ovat infran ammattilaisia. Anni Rajala työskentelee työnjohtajana Vantaan alueurakassa.
Lue lisääToimiva Suomi
Toimivamman maailman suunnittelija > ”Suunnittelu, rakentaminen ja ylläpito. Destiassa me osaamme ne kaikki. Se on meidän kilpailuetu."
Lue lisää
Toimivamman maailman suunnittelija
Toimiva Suomi · Julkaistu 31.01.2018
– Missiomme on Toimivampi maailma. Se toteutuu, kun suunnittelijat ja rakentajat tekevät yhteistyötä läpi hankkeen elinkaaren. Vastikään käynnistynyt Lahden eteläisen kehätien Suunnittele ja toteuta -urakka on hieno esimerkki destialaisesta hankkeesta. Siinä on tehty hyvää yhteistyötä suunnittelijoiden ja rakentajien kesken jo tarjouslaskentavaiheesta lähtien, Destian Asiantuntijapalvelujen johtaja Arto Ruotsalainen sanoo.
Ruotsalaisen mukaan Destia tarjoaa toimivia ratkaisuja, jotka ovat ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestäviä. Kestävyyttä tulee arvioida pitkällä tähtäimellä.
– Suunnittelussa katsomme tulevaisuuteen ja otamme huomioon myös kohteiden yllä- ja kunnossapidon. Ei ole järkevää suunnitella ja toteuttaa ratkaisuja, joita jouduttaisiin uusimaan jo kymmenen vuoden sisällä, hän kertoo.
"Toimivampi maailma toteutuu, kun suunnittelijat ja rakentajat tekevät yhteistyötä läpi hankkeen elinkaaren."
Rakentaminen keskittyy nykyisin kasvukeskuksiin. Siksi rakentamishankkeen toteutus pitää suunnitella niin, että sen aiheuttama häiriö ympäristölle, asukkaille ja elinkeinoelämälle on minimissään – ja ratkaisujen pitää olla taloudellisesti järkeviä.
Arto Ruotsalainen nimitettiin Destian Asiantuntijapalvelut-tulosyksikön johtajaksi vuoden 2017 lopussa. Sitä ennen hän toimi Asiantuntijapalveluissa Liikenne- ja ympäristösuunnittelu -yksikön johtajana runsaan vuoden. Kipinä yhdyskuntasuunnitteluun syttyi jo pikkupoikana.
– Kartat ovat kiinnostaneet jo ihan pienestä pitäen. Sitä kautta rupesin pohtimaan, miten alueet ja kaupungit ovat muodostuneet ja miten ne toimivat. Yhdyskuntasuunnittelu on mielenkiintoinen pelikenttä. Koko ajan tulee uutta opittavaa, kyllästymään ei pääse.
Ruotsalainen opiskeli Helsingin yliopistossa pääaineenaan suunnittelumaantiedettä. Hän valmistui filosofian maisteriksi vuosituhannen vaihteessa. Sen jälkeen hän on muun muassa tehnyt pitkän uran alueiden käytön suunnittelun parissa Pöyryllä ja Rambollissa.
– Ne olivat isoja suunnittelutoimistoja, mutta niillä ei ole omia rakentajia. Destialla on, ja se kiinnosti uutena mahdollisuutena. Siirto tänne osui pikkaisen siihenastisen ydinosaamiseni ulkopuolelle. Täällä pääsen lähemmäksi konkreettisempaa infra-, katu-, alue- ja liikennesuunnittelua. Opittavaa riittää.
Destian Asiantuntijapalvelut kattaa yhdyskuntasuunnittelun osa-alueita laajasti. Palveluihin kuuluvat liikenne- ja ympäristösuunnittelu, tie-, katu- ja aluesuunnittelu, geosuunnittelu, rata- ja kalliosuunnittelu- sekä tiestötietopalvelu. Etenkin silta-, geo- ja väyläsuunnittelussa Destialla on jo vahva asema valtakunnallisesti. Lisäksi liikenneturvallisuudessa Destia on maan johtavia osaajia.
Destian suunnittelupuoli tunnetaan hyvin julkisella sektorilla, ja yksityiselläkin puolella sana kiirii koko ajan eteenpäin. Ruotsalaisella on johdettavanaan pian vajaan 200 asiantuntijan työyhteisö. Hänen tarkoituksensa on tiivistää entisestään yhteistyötä suunnitteluyksiköiden välillä.
– Yhteistyö on nykypäivänä välttämättömyys. Hankkeet ovat niin monimuotoisia, että kapea osaamiskärki ei enää riitä. Tietoja pitää pystyä yhdistelemään ja sitten soveltamaan, hän sanoo.
Hulevesisuunnitelmat on yksi esimerkki Destian viime aikoina kasvaneista palveluista, jotka onnistuvat vain yhteistyöllä. Ilmastonmuutos on lisännyt selvästi hulevesien hallinnan tärkeyttä.
– Hyvään hulevesisuunnitelmaan tarvitaan infra- ja maisemasuunnittelijan panosta. Silloin putkikoot saadaan kohdalleen ja viivytysrakenteet toimimaan ja sopimaan maisemaan.
Moni suomalainen on ehkä nähnyt Destian tunnuksilla varustetun pakettiauton, jossa on omituisen näköinen puomi. Se on tiestötietopalvelun auto, joka kiertää Suomea ja kerää dataa muun muassa päällysteiden kunnosta.
– Olemme rakentaneet hienot paikkatieto- ja analysointijärjestelmät, joilla tuotamme selvityksiä teiden kunnosta Liikennevirastolle. Tämä on tärkeää yhteiskunnan väyläomaisuuden hallinnassa.
Ilmastonmuutos lisää myös tämän työn tärkeyttä. Pitkäaikaiset sateet ja nollan molemmin puolin sahaava lämpötila ovat lisänneet jäätymis- ja sulamissyklien määrää.
Kiertotaloudessa voidaan säästää luonnonvaroja ja jatkossa myös kustannuksia.
– Tutkimme Asiantuntijapalveluissa myös teiden rakennetekniikkaa: millaisia uusia materiaaleja voisi käyttää teiden rakentamisessa. Entistä enemmän mukaan on noussut kiertotalousnäkökulma – myös infrarakentamisessa pyritään hyödyntämään uusiokäyttömateriaaleja. Sillä säästetään luonnonvaroja ja jatkossa myös kustannuksia.
Arto Ruotsalainen haluaa Destian Asiantuntijapalvelujen jatkavan edelleen kehityksen poluilla. Tulevaisuuden tarpeita pyritään ennustamaan ja sitä kautta määrittämään ja kehittämään uusia osaamisen alueita.
– Ohjelmistot ja laitteet kehittyvät koko ajan. Nyt pinnalla ovat esimerkiksi tietomallintaminen ja erilaiset analyysiohjelmistot, esimerkiksi hulevesien virtaamista varten kehitetyt. Suunnittelutapojamme on myös syytä tarkastella, jotta voimme parantaa suunnitteluprosessejamme. Olemme hereillä ja seuraamme, mitä alalla tapahtuu. Haluamme olla mukana määrittämässä suunnittelun ja rakentamisen uusia standardeja. Vahva tavoitteemme on kasvaa, Ruotsalainen sanoo.
– Meillä on huippuosaamista, joka vastaa asiakkaidemme nykyisiin ja myös tuleviin tarpeisiin. Johtajana haluan olla jämäkkä ja reilu. Tekemisellä pitää aina olla tarkoitus. Koskaan ei voi olla tyytyväinen siihen, missä ollaan, vaan pitää yrittää olla ”lite bättre”, kuten joku lätkävalmentaja on joskus sanonut, Ruotsalainen sanoo.
Niillä opeillahan Suomi voitti ensimmäisen MM-kultansa jääkiekossa.
Infra nyt
Työtä leikin vuoksi > Destia rakensi Turkuun leikkipaikan, jossa on panostettu erityisesti esteettömyyteen.
Lue lisää