Ladataan...

Toivonen ja Kaijanen

Töissä Destiassa  · Julkaistu 24.02.2016

Destian Itä-Suomen tulosyksikön tarjouspäällikkö Kari Toivonen kiteyttää:

– Pitää ideoida vaihtoehtoja, joilla kilpailutuksiin saadaan luotua kilpailijat päihittävä kokonaisuus.

Hänelle mestarin rooli sopii kuin norppa Saimaalle, sillä mies on työskennellyt reilut 20 vuotta Destiassa ja ollut alusta alkaen mukana rakentamassa tarjouslaskennan pelisääntöjä työnantajalleen.

Nyt hän jakaa kokemuksensa kerryttämiä viisaita oppeja tarjouslaskija Tero Kaijaselle, nuorelle ja nälkäiselle kisällille, joka haluaa tulevaisuudessa isompia kaloja koukkuun.

– Parin millin euron infraurakoita on tullut laskettua jo tovi. Se on hyvää harjaantumista kohti vaativampia kohteita. Tarjouslaskennan todelliset haasteet tulevat esiin hankkeissa, joissa on enemmän porukkaa ja laskijoita, Kaijanen uskoo.

Tarjouslaskenta on monipuolista urakoiden arviointia, jota tehdään yhä enemmän tiimityönä työpäälliköiden ja toteutuksesta vastaavien henkilöiden kanssa.

– Puramme urakan resurssipohjaisesti palasiksi, laskemme tarkoin kaikki työvaiheet, arvioimme henkilötyömäärät, työkoneet ja materiaalit sekä mietimme, miten projekti saataisiin toteutettua tuottavimmin ja kustannustehokkaimmin, Toivonen kuvailee töiden kulkua.

Kaijanen kehaisee esimiestään reiluksi kaveriksi, joka antaa reippaasti vastuuta ja on aina valmis auttamaan.

– Tero on avoin ja sosiaalisesti taitava henkilö, joka osaa pyörittää numeroita. Laskennassa vaaditaan tunnollisuuutta, täsmällisyyttä ja virheiden minimointia. Hänellä on paljon näitä ominaisuuksia, Toivonen toteaa.

Tarjouslaskennan parissa kaksikko on tehnyt töitä vuodesta 2006 lähtien, kokoaikaisesti vuodesta 2011 alkaen.

– Valtatie 6 oli megaprojekti vuosina 2009–2011. Olin siinä mukana useita vuosia. Käytännön kokemuksista työmailta on paljon hyötyä nykyisissä tehtävissä, Kaijanen sanoo.

”Ei myö olla hirveesti törmäilty.”

- Tero Kaijanen, Destia

Nämä veikot ovat melkoisia numeronmurskaajia ja kalannarraajia. Destian Kouvolan toimipisteessä kaverukset veistelevät leppoisasti pian alkavan tarjousrumban ohella molempien suosikkiharrastuksista eli kalastuksesta ja mökkeilystä Saimaalla.

– Pian huhkimme Itä-Suomen kahdeksan hengen tarjousporukalla 50 tarjousta kuukaudessa sisään, kun asiakkaat kilpailuttavat työnsä, jotka pitäisi saada toteutettua sulan maan aikana, Toivonen sanoo.

– Kiireisimpänä aikana tammikuusta kesään paiskitaan välillä ylitöitä, mutta rauhallisempina kausina otetaan rennommin. Rytmiin tottuu, joskin viime vuosina on alkanut tuntua, että tarjousten jänne on entistä lyhyempi eikä hiljaisia aikoja juuri ole, Tero Kaijanen sanoo.

Toivosen mukaan Kaijanen sietää hyvin stressiä.

– Työt eivät ole koskaan jääneet kesken, hän lisää.

– Meillä on hyvä yhteishenki. Ei myö olla hirveesti törmäilty, tai sit sie et oo vaan sanonu, Kaijanen luikauttaa.

Hänestä on kasvanut Toivoselle hyvä työpari, joka ottaa vastuun omista tehtävistä.

"Joka päivä oppii jotain uutta."

- Tero Kaijanen, Destia

– Tero hallitsee hyvin infrapuolen. Kun hän vielä saa lisää kokemusta kunnossapidon ja teollisuuden urakoiden tarjouslaskennasta, hänen osaamisensa monipuolistuu, Toivonen luonnehtii.

– Tässä työssä yksikään päivä ei ole samanlainen. Joka päivä oppii jotain uutta, Kaijanen sanoo.

Destia

Lataa lisää juttuja

TILAA VIA-SIDOSRYHMÄLEHTEMME

Voit tilata alla olevalla lomakkeella Destian Via-sidosryhmälehden, ilmoittaa osoitteenmuutoksesta tai perua aiemmin tehdyn tilauksen.

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.