Infra nyt
Drone on tieinsinöörin oikea käsi > Drone-pienoiskoptereiden ottamat ilmakuvat ja videot antavat kattavaa tilannetietoa hankkeen etenemisestä.
Lue lisääInfra nyt
Drone on tieinsinöörin oikea käsi > Drone-pienoiskoptereiden ottamat ilmakuvat ja videot antavat kattavaa tilannetietoa hankkeen etenemisestä.
Lue lisääInfra nyt
Destia paransi pohjoisen valtaväylää nelostietä > Destia toimi urakoitsijana Kello-Räinänperän osuuden ja Kiiminkijoen ylittävän Allikon sillan leventämisen sekä Oulun kohdan projekteissa.
Lue lisääDestia.fi
Pysy kuulolla > Tilaa Destian tiedotteet sähköpostiisi ja seuraa meitä myös somessa!
Lue lisääDestia.fi
Osaksi voittavaa joukkuetta > Destiassa töitä tehdään rehdisti, yhdessä, uudistuen ja menestyen.
Lue lisääToimiva Suomi
Ohitustie > Itäisen Suomen valtimoa, valtatie 5:tä, parannetaan nyt yhdessä sen ahtaimmista kohdista.
Lue lisääTöissä Destiassa
Toivonen ja Kaijanen > Pelkällä runkolaskennalla ei urakoita voiteta. Miten keikat saadaan kotiin?
Lue lisääInfra nyt
Destia Rail Oy > Mikko Mäkelä on aloittanut Destia Railin toimitusjohtajana.
Lue lisääInfra nyt
Kiviainesyksikkö > Pia Rämö aloitti Destian Kiviainesyksikön johtajana helmikuun alussa 2016.
Lue lisääTöissä Destiassa
Laatupäällikkö > Teiden kunnon parantaminen on tarkan mittauksen ja laaduntarkkailun yhteistulosta. Hyvä teiden kunto pienentää myös ylläpitokustannuksia.
Lue lisääInfra nyt
Kallio-yksikkö turvallisin toimija > Ei yhtään työtapaturmaa vuoden 2015 aikana.
Lue lisääInfra nyt
Virkeyttä > Työhyvinvoinnin valmennuksesta saa vinkkejä, joita ei välttämättä itse keksisi.
Lue lisääInfra nyt
Tilinpäätös > Destian liikevaihto ja tilauskanta kasvoivat vuonna 2015.
Lue lisääInfra nyt
Siltatöitä > Destia on sopinut siltojen korjauksesta sekä hoitourakoista Kaakkois-Suomen ja Uudenmaan ely-keskuksen kanssa.
Lue lisääInfra nyt
Rakennusneuvos > Destia Rail Oy:n entinen toimitusjohtaja Veli Hyyryläinen sai rakennusneuvoksen arvonimen.
Lue lisääToimiva Suomi
Laadukasta suunnittelua > Laadukas suunnittelutyö on yksi Destian menestyksen kulmakivistä.
Lue lisääToimiva Suomi
LUPAUS > E 18 Haminan ohikulkutien viimeinen urakka valmistui ennätysajassa.
Lue lisääNäkökulmia
Palvelumuotoilija > Infra-ala ja muotoilu – onko niillä mitään yhteistä? Aalto-yliopiston professori Tuuli Mattelmäki vastaa.
Lue lisääInfra nyt
Mikä ihmeen sertifikaatti? > Sertifikaatin voi saada monelle eri asialle. Yrityselämässä sanalla on kuitenkin vain yksi, tärkeä tehtävä.
Lue lisääToimiva Suomi
Millimetrin tarkkuudella > Destia urakoi Länsimetron päällysrakenteet. Se vaatii huikeaa ammattitaitoa, sillä tarkkuudet ovat millimetriluokkaa.
Lue lisääToimiva Suomi
Näin toimii Destian talvihoito > Destian kelikeskus toimii ympäri vuorokauden. Keliä seurataan reaaliaikaisesti ja tiedot välitetään suoraan tienhoidoista vastaaville.
Lue lisääToimiva Suomi
Kantatie 51, Espoo > Destia parantaa Länsimetron liityntäyhteyksiä Espoon Matinkylässä.
Lue lisääTöissä Destiassa
Siltojen Silvander > Destian Etelä-Suomen siltaryhmässä työpäällikkönä toimii Jarmo Silvander. Soitellaan!
Lue lisääToimiva Suomi
Tuplavastuu > Mäki sai väistyä ja rantaviiva siirtyä Äänekosken biotuotetehtaan rautatiepohjan urakassa.
Lue lisää
Tuplavastuu
Toimiva Suomi · Julkaistu 29.12.2015
Mäki sai väistyä ja rantaviiva siirtyä Äänekosken biotuotetehtaan rautatiepohjan urakassa.
Destia voitti Äänekosken biotuotetehtaan murskaus- ja louhintatyön kilpailutuksen ja sai tehtäväkseen myös rannan ruoppaus- ja täyttötyön. Tehdas sijaitsee jyrkän mäen vieressä. Urakassa mäki sai väistyä biotuotetehtaan rautatien edestä, mikä tiesi koko 360 000 kuution kokoisen mäen kaivamista, louhimista ja kuljettamista.
Destian työpäällikön Harri Korhosen mukaan yhden yrityksen kantaessa vastuun sekä louhinnasta että rannan täyttämisestä säästetään aikaa ja rahaa. Ensin otetaan kalliota rautatien tieltä pois ja sitten tehdään kiviaineksesta leveämpi ranta samalle rautatielle.
– Kun sama yritys tekee molempia urakoita, kokonaisuus on selkeä hallita. Samalla kun yhdessä päässä louhitaan, toisaalla jo päästään täyttämään ruopattua rantaa, Korhonen sanoo.
Kalliomäen tasaamisessa urakkaan kuului pintamaan kaivamista ja siirtoa 60 000 kuutiota sekä kallion louhintaa 300 000 kuutiota. Destian kalliorakentamisen yksikölle kalliomäen tasaaminen on tavallista työarkea: Poravaunuilla tehdään reiät, panostajat räjäyttävät, louhitut kivet kuormataan kyytiin ja viedään raskailla dumppereilla eteenpäin. Tietyömailla ei tosin yleensä ole, kuten nyt, lähimmillään 40 metrin päässä ympärivuorokautisesti toimivaa sellutehdasta.
”Sellutehtaan läheisyys oli haaste.”
– Tehdas oli tietynlainen haaste turvallisuuden ja tehtaan tuotannon varmistamisen kannalta. Mutta ongelmia ei ollut.
Destia sai urakan kesäkuussa, työt alkoivat vielä saman kuukauden aikana. Ensimmäiseksi ryhdyttiin pintamaiden poistamiseen. Kun maata tuntui riittävän, mäkeä tutkittiin tarkemmin. Toisin kuin aivan vieressä oleva, aiemmin sivustaan louhittu kalliomäki, tämä mäki olikin sellainen, jossa maata oli 300 000 kuutiota ja kalliota 50 000 kuutiota.
– Antoihan se uuden perspektiivin. Porauskalusto saatiin uusille työmaille, mutta nyt mäestä ei saatukaan rannan täytössä tarvittavaa kiveä, Korhonen kuvailee.
Onneksi Destialla on myös oma kiviainesottoalue, minkä ansioista rannan rakentaminen pääsi alkamaan aikataulussa, vielä kun tuotantoa sopivasti kiritettiin.
Urakan toisen osan, rannan ruoppaamisen ja täyttämisen, ympäristölupa tuli voimaan heinäkuussa.
– Pehmeiden massojen kanssa ollaan tekemisissä lähes aina kun rakennetaan, ja vesistörakentaminen on tuttua edelleen, Harri Korhonen sanoo ja muistuttaa naurahtaen Destian kaukaisista, historiallisista juurista Kuninkaallisessa koskenperkausyksikössä.
Ruoppaus tehtiin Destian omalla pitkäpuomisella kaivinkoneella. Ympäristölupa edellytti sulkeutuvaa kauhaa, sillä sedimentissä oli jäämiä aiemmasta öljyvahingosta. Destian konekalustoyksikkö valmisti juuri oikeanlaisen kauhan. Korhosen mukaan ruoppaustapa vaati myös tuotantotavan hiontaa, mutta yhteistyössä tilaajan kanssa työ saatiin tehtyä asiakasystävällisellä hinnalla ja sujuvalla aikataululla.
– Kun kaikki infrarakentamiseen liittyvät liiketoimintamuodot ovat omassa talossa, eikä olla markkinatilanteen armoilla, yllättäviinkin tilanteisiin voidaan vastata nopeasti, Harri Korhonen sanoo.
Metsä Fibren biotuotetehdas oli vuoden 2015 suurimpia talousuutisia, sillä kyseessä on metsäteollisuuden historian suurin investointi. Tehdas rakennetaan nykyisen sellutehtaan alueelle, mikä on tuonut omat haasteensa myös infrarakentamiselle.
Toimiva Suomi
Melua hahmottamassa > Kiviaineksen otossa käytettävän murskaimen lähtömelutaso on huikea 123 desibeliä.
Lue lisää