Infra nyt
Destia paransi pohjoisen valtaväylää nelostietä > Destia toimi urakoitsijana Kello-Räinänperän osuuden ja Kiiminkijoen ylittävän Allikon sillan leventämisen sekä Oulun kohdan projekteissa.
Lue lisääInfra nyt
Destia paransi pohjoisen valtaväylää nelostietä > Destia toimi urakoitsijana Kello-Räinänperän osuuden ja Kiiminkijoen ylittävän Allikon sillan leventämisen sekä Oulun kohdan projekteissa.
Lue lisääInfra nyt
Destia rakentaa Kalasatamasta Pasilaan -allianssihankkeessa kestävää kaupunkia > Seuraavan neljän vuoden aikana Destia tekee oman osansa Kalasatamasta Pasilaan -hankkeen projektiallianssissa Sörkan spora.
Lue lisääDestia.fi
Pysy kuulolla > Tilaa Destian tiedotteet sähköpostiisi ja seuraa meitä myös somessa!
Lue lisääDestia.fi
Osaksi voittavaa joukkuetta > Destiassa töitä tehdään rehdisti, yhdessä, uudistuen ja menestyen.
Lue lisääToimiva Suomi
Tarkasti aikataulussa > Helsinki-Vantaan lentoasemasta kuoriutuu 2020-luvulla kuuma kansainvälinen solmukohta monipuolisine palveluineen.
Lue lisääToimiva Suomi
Digitalisaatio työmaalla > Destian työmaat ovat muuttuneet digitalisaation ansiosta huomattavasti tehokkaammiksi.
Lue lisääToimiva Suomi
Destian infratyöt Kalasatamassa > Kalasataman metroaseman ympärillä Helsingissä oleva REDI:n työmaa on koko maan suurimpia.
Lue lisääToimiva Suomi
Pohjoisbaana pyöräilijöille > Vuonna 2020 Helsingissä voi pyöräillä kilometrikaupalla pitkin uutta, uljasta verkostoa: baanojen verkostoa.
Lue lisääToimiva Suomi
Kumppaneiden avulla > Pohjoisbaanan työmaalla louhintatyötä tehdään luottotekijöiden kanssa.
Lue lisääTöissä Destiassa
Meluselvitysten mestari > Taina Mattila on perehtynyt melu- sekä asiantuntijaselvityksiin.
Lue lisääToimiva Suomi
Matalakin torjuu melua > Kehäradan matalat meluesteet ovat nykyaikainen, tehokas tapa torjua melua.
Lue lisääNäkökulmia
Kokonaisratkaisuja > Seuraavat sata vuotta ovat jo työn alla, sanoo Destian Etelä-Suomen tulosyksikön johtaja Minna Heinonen.
Lue lisääInfra nyt
Hyvinvointia suomalaisella työllä > Destia on mukana yhtenä pääyhteistyökumppaneista Made by Finland -kampanjassa.
Lue lisääToimiva Suomi
Pohjatöitä tornitalolle > Destia on kaivanut ja louhinut jopa kahdeksan metrin syvyyteen Tampereen ydinkeskustaan rakennettavan Luminaryn työmaalla.
Lue lisääTöissä Destiassa
Destialla uusi henkilöstöjohtaja > Taru Salo aloitti Destiassa vuoden 2016 loppupuolella.
Lue lisääToimiva Suomi
Turvallinen raitiotie > Liikenneturvallisuusarviointi on myös kompromissien hakemista.
Lue lisää
Turvallinen raitiotie
Toimiva Suomi · Julkaistu 08.03.2017
Tampereen raitiotien rakennustyöt ovat alkamassa. Ennen rakennustöitä Destia toteutti Tampereen kaupungille liikenneturvallisuusarvioinnin, joka tarkastelee raitiotiesuunnitelmaa ihmisten liikkumisen turvallisuuden näkökulmasta.
– Raitiotien suunnittelijat miettivät tieturvallisuuden suunnittelun teknisiä näkökulmia, kuten esimerkiksi linjausta ja kaarisäteitä, kun taas liikenneturvallisuusarvioinnin suunnittelun lähtökohtana on ihmisten mahdollisuus liikkua turvallisesti, kun raitiotie on käytössä. Raitiotien suunnittelun teknisenä lähtökohtana on raitiovaunun huippunopeus. Omassa näkökulmassani puolestaan korostuu, millä vauhdilla raitiotievaunu voi liikkua turvallisesti eri kaupunkiosuuksilla vaarantamatta muuta liikennettä, johtava konsultti Christel Kautiala Destian Asiantuntijapalveluista sanoo.
Hän on kumppaneineen laatinut myös Turun kaupungille liikenneturvallisuusselvityksen sinne suunnitellusta raitiotiestä.
Liikenneturvallisuuden arviointi on erityisen vaativaa, kun rakennettuun ympäristöön tuodaan uusi elementti. Tampereen tapauksessa tämä uusi elementti on äänetön raitiovaunu, josta kaikilla paikallisilla asukkailla ei välttämättä ole aiempia kokemuksia.
”Olen voinut vaikuttaa varsinkin jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden asemaan.”
– Jostakin pitää tinkiä, kun ajoneuvojen, jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden käyttämään tilaan tulee uusi kulkuneuvo. Olen voinut vaikuttaa liikenneturvallisuusarvioinnissa eniten tamperelaisten jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden asemaan, Kautiala kertoo.
Hänen mielestään on hyvä, että Destia on voinut olla alusta alkaen mukana arvioimassa liikenneturvallisuutta allianssihankkeena toteutetussa suunnittelussa.
– Näin olemme päässeet vaikuttamaan lopulliseen suunnitelmaan jo yleissuunnitelman ja kehittämisvaiheen suunnitelmien eri vaiheissa. Kuluneiden parin vuoden aikana ehdotustemme ansiosta on voitu parantaa esimerkiksi raitiotien ylityskohtiin, suojatiejärjestelyihin, liikennevaloihin tai suoja-aitoihin liittyviä pulmia.
Liikenneturvallisuusarvioinnissa on käytetty lähtötilanteen analysoinnissa Destian kehittämää, paikkatietoihin perustuvaa iLIITU-työkalua. Se sisältää tietoa muun muassa liikenneonnettomuuksista, onnettomuustyypeistä ja olosuhteista. Raitiotien liikenneturvallisuustietoutta on hyödynnetty varsinkin Ruotsista ja Norjan Bergenistä saaduilla kokemuksilla. Tampereen kokoisessa Bergenissä on viimeksi otettu käyttöön uusi raitiotie.
Arviointi on kompromissien hakua. Raitiotiesuunnittelijoiden ja liikenneturvallisuutta arvioivien asiantuntijoiden lisäksi lopulliseen ratkaisuun vaikuttavat myös hankkeelle allokoidut määrärahat.
– Budjettiraamit lopulta ratkaisevat, mikä on toteuttamiskelpoista. Tampereen raitiotien liikenneturvallisuuden arviointi ei kuitenkaan lopu tähän, vaan seuraamme hanketta sen avaamiseen saakka, Christel Kautiala sanoo.
Tampereen raitiotie tulee olemaan 22 kilometriä pitkä. Se koostuu kahdesta linjasta. Pysäkkejä rakennetaan 33–38 kappaletta.
Raitiotien rakentaminen on jaettu kahteen osaan. Osa 1 sisältää radat Pyynikintorilta itään Hervantaan ja keskussairaalan kampukselle TAYSiin. Osa 2 sisältää läntisen radan Pyynikintorilta Lentävänniemeen.
Liikennöinnin arvioidaan alkavan ensimmäisellä osalla vuonna 2021.
Töissä Destiassa
"Asiat selviävät puhumalla" > Esa Juhantila on Destian projektijohtaja länsimetron työmaalla. Hän johtaa metroaseman louhintatöitä rauhallisesti keskustellen.
Lue lisääInfra nyt
Silta luo työtä > Suomen suurin betonisilta Savonlinnassa siirtää laivat turvallisemmalle reitille, sujuvoittaa tieliikennettä ja luo työtä 450 henkilötyövuoden verran.
Lue lisääInfra nyt
Kestävää kehitystä > Destia sai tunnustuksen työstä korvaavan elinympäristön luomiseksi kalliosinisiivelle Ristenin louhinta-alueella Lohjalla.
Lue lisääTöissä Destiassa
Rohkeita kysyjiä > Turvallisuuspäällikkö Reijo Kuisma reissaa paljon yksin. Olo ei kuitenkaan ole yksinäinen, sillä ympärillä on hyvä Destian tukiverkko.
Lue lisääNäkökulmia
Esko Aho visioi infraa > Liikenne ja viestintä yhdistyvät digitaalisuuteen. Vallankumous on alkanut.
Lue lisääTöissä Destiassa
Voima-hanke parantaa kilpailukykyä > Destian ERP-järjestelmä saatiin käyttöön suunnitellussa aikataulussa. Tuomas Räinä ja Pasi Kailasalo kertovat miten.
Lue lisääToimiva Suomi
Jo vuosisata turvaa talveen > Maanteiden koneellinen talvikunnossapito juontaa juurensa 1920-luvulle. Autot ovat syrjäyttäneet hevoset ja reet, mutta lumi ei ole muuttunut.
Lue lisääToimiva Suomi
Väylien valtakaudet > Sata vuotta sitten vesitiet, kanavat ja rautatiet hallitsivat Suomen väyläverkkoa. Nyt valtakunnan kattava monimuotoinen väyläverkko takaa mutkattoman liikkumisen.
Lue lisää