Infra nyt
Toijalan tukkirumba siirtyy uusiin maisemiin: Destia rakentaa Akaalle uuden raakapuuterminaalin >
Lue lisääInfra nyt
Toijalan tukkirumba siirtyy uusiin maisemiin: Destia rakentaa Akaalle uuden raakapuuterminaalin >
Lue lisääInfra nyt
Kansalaistori: "Olemme saaneet juuri sitä, mitä olemme toivoneetkin" > Destia toimi pääurakoitsijana Helsingin kaupungin tilaamassa mittavassa ja ainutlaatuisessa hankkeessa.
Lue lisääDestia.fi
Pysy kuulolla > Tilaa Destian tiedotteet sähköpostiisi ja seuraa meitä myös somessa!
Lue lisääDestia.fi
Osaksi voittavaa joukkuetta > Destiassa töitä tehdään rehdisti, yhdessä, uudistuen ja menestyen.
Lue lisääInfra nyt
Drone on tieinsinöörin oikea käsi > Drone-pienoiskoptereiden ottamat ilmakuvat ja videot antavat kattavaa tilannetietoa hankkeen etenemisestä.
Lue lisääInfra nyt
Destia paransi pohjoisen valtaväylää nelostietä > Destia toimi urakoitsijana Kello-Räinänperän osuuden ja Kiiminkijoen ylittävän Allikon sillan leventämisen sekä Oulun kohdan projekteissa.
Lue lisääInfra nyt
Destia rakentaa Kalasatamasta Pasilaan -allianssihankkeessa kestävää kaupunkia > Seuraavan neljän vuoden aikana Destia tekee oman osansa Kalasatamasta Pasilaan -hankkeen projektiallianssissa Sörkan spora.
Lue lisääInfra nyt
Yhteiskäyttöalustat parantavat vuorovaikutteisuutta ja laatua projekteilla > Avoimet tiedonsiirtoformaatit ja yhteiskäyttöalustat ovat Destialla tätä päivää niin projektien suunnittelussa kuin toteutuksessakin.
Lue lisääInfra nyt
Tietomalli ohjaa myös työkoneita > Digitalisaatio on edennyt viime vuosina pitkin askelin infrarakentamisessa ja Destia on ollut alusta lähtien sen eturintamassa.
Lue lisääInfra nyt
Mallipohjainen suunnittelu laajenee mallien visualisointiin ja laadunvarmistukseen > Destialla mallipohjainen suunnittelu muodostaa perustan infrarakenteiden toteutukselle ja laadunvarmistukselle.
Lue lisääInfra nyt
Destia joukkoistaa tienkäyttäjille tiestön kunnon seurantaa > Destia on rakentamassa reaaliaikaista järjestelmää tiestön kunnon seuraamiseen.
Lue lisääInfra nyt
Oppilaiden toiveet huomioitiin Toppelundin koulun suunnittelussa > Destia suunnitteli toimivan ja turvallisen pihan Espoon Haukilahdessa sijaitsevalle Toppelundin koululle.
Lue lisääInfra nyt
Ajantasainen tilannekuva ottaa löysät pois työmaan toiminnasta > Destian työmailla töitten toteutumaa koskevat tiedot näkyvät tilannekuvana työmaatoimiston näytöillä.
Lue lisääInfra nyt
Maanteiden hoitourakassa Espoossa kokemus ja osaaminen siivittävät parempiin ratkaisuihin > Destia toimii pääurakoitsijana vuosi sitten alkaneessa maanteiden hoitourakassa Espoossa.
Lue lisääInfra nyt
Työmaiden tuotantotieto päivittyy työmaatoimiston näytölle seuraavaksi päiväksi > Infrahankkeissa koneet tuottavat toiminnastaan valtavan määrän tietoa ja dataa.
Lue lisää
Työmaiden tuotantotieto päivittyy työmaatoimiston näytölle seuraavaksi päiväksi
Infra nyt · Julkaistu 30.09.2020
Infrahankkeissa koneet tuottavat toiminnastaan valtavan määrän tietoa ja dataa. Aikaisemmin sen tiedostettu kerääminen, analysointi ja visualisointi oli varsin vähäistä, mutta nyttemmin teknologian kehitys on tuonut muutoksen asiaan.
Kehityksen haasteena on ollut, kuinka tiedon vaivattoman keruun, prosessoinnin ja visualisoinnin mahdollistavilla teknologioilla päästään kiinni reaaliaikaiseen tietoon.
– Teknologian kehityksen myötä koneissa ovat yleistyneet alan tarpeisiin räätälöidyt työtä ohjaavat ja seuraavat laitteet. Esimerkiksi 3D-koneohjatut työkoneet opastavat kuljettajaansa suorittamaan työtehtävänsä tietomallin mukaisesti, Destian kehityspäällikkö Pekka Lammassaari sanoo.
Työsuoritteesta ja tuotannosta erilaisilla sensoreilla ja IoT-laitteilla kertyvä data myös päivittyy tilannekuvaksi työnjohdon järjestelmiin ja työmaakonttorin näyttötaululle.
Työkoneisiin asennetut sensorit keräävät dataa niin kauhan liikkeistä kuin siitä, ovatko liikkeet oikeassa suhteessa tietomalliin. Dataa prosessoidaan työkoneen 3D-koneohjausjärjestelmällä.
– Kuljettaja seuraa kauhan liikkeitä reaaliajassa koneen ohjaamon näytöltä ja vertaa liikkeitä tietomalliin. Kuljettajan on osattava lukea mallia ja käyttää konetta sen mukaan.
IoT-laitteita voidaan asentaa suurin piirtein mihin tahansa haluttuun paikkaan, vaikkapa infran rakenteisiin. Eri tyyppiset sensorit auttavat tarkkailemaan esimerkiksi liikkumista ja liikennemääriä sekä katu-, tie- tai raideverkoston kuntoa.
Käyttöön on otettu myös dronet IoT-laitteiden rinnalle. Infran rakennus- ja kunnossapitokohteissa dronet mittaavat ja kuvaavat ilmasta käsin maanpintaa, ja näin tuotettua dataa hyödynnetään muun datan yhteydessä.
– Reaaliaikaista tietoa voidaan yhdistellä muun tiedon kanssa. Yhdisteltyä tietoa voidaan hyödyntää uudella tavalla uusiin tarkoituksiin, Lammassaari kertoo.
Datan keruuseen ja datalla ohjattavuuteen tukeudutaan myös tiestön kunnossapidossa, jossa tietojen hankkimista on myös joukkoistettu. Se tarkoittaa, että keruutyöhän on valjastettu luonnostaan tiellä liikkuvia ajoneuvoja.
– Esimerkiksi auton etulasiin kiinnitetty älypuhelimen kamera välittää reaaliaikaista kuvaa pilvipalveluun, ja koneäly poimii tietomassasta poikkeavuudet kuten vaikkapa lumen peittämät liikennemerkit.
Sorateiden tasaisuustunnusluku voidaan puolestaan laskea varsin luotettavasti puhelimen tärinän perusteella.
– Joukkoistettuna tiedon keruu tuottaa paremman tarkemman tilannekuvan kuin se, että vain Destian autot ajelisivat ympäri aluetta dataa keräämässä.
Tiestön tilannetta koskeva data helpottaa etenkin talvikunnossapitoa. Aurausautot saadaan hälytettyä liikkeelle oikeaan aikaan ja niin suolan kuin hiekankin käyttöä voidaan optimoida.
Uudet digitaaliset työkalut - Tekoäly oppii analysoimaan havaintoaineistoa Destia soveltaa laajasti niin perinteistä kuin digitaalistakin tekniikkaa tiestön kuntokartoituksessa.
Data ohjaa myös infrarakentamista Destian kehityspäällikkö Pekka Lammassaari kertoo, kuinka dataa hyödynnetään nykypäivän infrarakentamisessa.
Destia tarjoaa osaamista ja kapasiteettia vaativimpiinkin infrahankkeisiin Destia toteuttaa parhaillaan Väyläviraston hanketta, jossa rakennamme valtatietä Mikkelin ja Nuutilanmäen välille
Infra nyt
Destia on yksi Fingridin A-luokan kumppaneista kantaverkon rakentamisessa > Destia rakentaa parhaillaan suomalaisten kantaverkkoyhtiö Fingridin työmailla uusia voimajohtoja.
Lue lisääInfra nyt
Hyvällä suunnittelulla hulevesijärjestelmät sulautuvat ympäristöön > Destia suunnittelee hulevesien hallintaratkaisuja niin kunnille kuin rakennusliikkeille.
Lue lisääInfra nyt
Sähköajoneuvot alkavat muokata kaupunkikuvaa > Sähköautojen ja muiden sähköisten kulkuvälineiden latauspaikat ovat tulevaisuudessa kiinteä osa kaupunki-infraa
Lue lisääInfra nyt
Destia rakensi Lahden eteläisen kehätien suurhanketta infran tajulla > Lahden eteläinen kehätie on yksi Suomen viime aikojen suurimmista tiehankkeista ja sen odotetaan valmistuvan loppuvuonna 2020.
Lue lisääInfra nyt
Destia tarjoaa osaamista ja kapasiteettia vaativimpiinkin infrahankkeisiin > Destia toteuttaa parhaillaan Väyläviraston hanketta, jossa rakennamme valtatietä Mikkelin ja Nuutilanmäen välille
Lue lisääInfra nyt
Uudet digitaaliset työkalut - Tekoäly oppii analysoimaan havaintoaineistoa > Destia soveltaa laajasti niin perinteistä kuin digitaalistakin tekniikkaa tiestön kuntokartoituksessa.
Lue lisääInfra nyt
Data ohjaa myös infrarakentamista > Destian kehityspäällikkö Pekka Lammassaari kertoo, kuinka dataa hyödynnetään nykypäivän infrarakentamisessa.
Lue lisääTöissä Destiassa
"Yksin tässä ei olla koskaan tekemässä" > Antti Palo työskentelee Destialla radan kunnossapitoalue 3:n työpäällikkönä.
Lue lisääInfra nyt
Kaupunkisuunnittelussa korostuu nyt asukasnäkökulma > Kaupunkisuunnittelu ja uudet palvelut yksikön johtaja Heidi Erha ja hankekehitysjohtaja Markus Salmela kertovat kaupunkisuunnittelun nykytilasta.
Lue lisää