Ladataan...

Työturvallisuus ennen kaikkea

Toimiva Suomi  · Julkaistu 03.10.2017

Työturvallisuusasiat ovat edenneet hitaasti mutta varmasti lainsäädännöstä työmaille. Kansallinen työlainsäädäntö ja Euroopan unionin direktiivit pitävät huolen siitä, että työntekijöiden on turvallista työskennellä vaativissakin työolosuhteissa, kuten rakennusalalla.

Lakiin ja määräyksiin on tullut vuosien mittaan lukuisia uudistuksia työturvallisuuden parantamiseksi. Merkittävä parannus oli vuonna 1958 annettu työturvallisuuslaki, joka korvasi edellisen lain vuodelta 1930. Uuteen lakiin otettiin mukaan koneen tai muun teknillisen laitteen valmistajan ja myyjän vastuu.

Isohko muutos työterveyslakiin tehtiin jälleen vuonna 1987. Siihen sisällytettiin suunnittelijan vastuu ja tapaturmakeskeisyydestä siirryttiin kohti fyysisen ja henkisen rasituksen torjumista.

Tärkeä virstanpylväs rakennustyön turvallisuudesta oli valtioneuvoston päätös vuodelta 1994. Se korosti rakennuttajan ja suunnittelijoiden vastuuta ennen töiden alkamista työmaalla.

Kypärät ja silmien suojaus muuttuivat pakollisiksi vuonna 2009.

Nykyään pakolliset turvavälineet ovat arkipäivää. Tavallisimmat turvavälineet ovat kypärä, jalkineet ja liivit. Kypärät ja silmien suojaus muuttuivat pakollisiksi rakennustyömailla vuonna 2009. Tuorein edistysaskel on suojakypärän leukahihna, joka tuli pakolliseksi vuonna 2014.

Kuvassa miehiä ruokatauolla rakennustyömaalla vuonna 1946.

Destia

Lataa lisää juttuja

TILAA VIA-SIDOSRYHMÄLEHTEMME

Voit tilata alla olevalla lomakkeella Destian Via-sidosryhmälehden, ilmoittaa osoitteenmuutoksesta tai perua aiemmin tehdyn tilauksen.

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.