Infra nyt
Destia paransi pohjoisen valtaväylää nelostietä > Destia toimi urakoitsijana Kello-Räinänperän osuuden ja Kiiminkijoen ylittävän Allikon sillan leventämisen sekä Oulun kohdan projekteissa.
Lue lisääInfra nyt
Destia paransi pohjoisen valtaväylää nelostietä > Destia toimi urakoitsijana Kello-Räinänperän osuuden ja Kiiminkijoen ylittävän Allikon sillan leventämisen sekä Oulun kohdan projekteissa.
Lue lisääInfra nyt
Destia rakentaa Kalasatamasta Pasilaan -allianssihankkeessa kestävää kaupunkia > Seuraavan neljän vuoden aikana Destia tekee oman osansa Kalasatamasta Pasilaan -hankkeen projektiallianssissa Sörkan spora.
Lue lisääDestia.fi
Pysy kuulolla > Tilaa Destian tiedotteet sähköpostiisi ja seuraa meitä myös somessa!
Lue lisääDestia.fi
Osaksi voittavaa joukkuetta > Destiassa töitä tehdään rehdisti, yhdessä, uudistuen ja menestyen.
Lue lisääToimiva Suomi
Näin se tehtiin… Siltaremontti > Ounaskosken sillan peruskorjaus kohottaa 1951 valmistuneen maamerkin takaisin entiseen komeuteensa.
Lue lisääNäkökulmia
Destia tositoimissa > Toimitusjohtaja Tero Kiviniemi uskoo joukkuepeliin, jossa jokaisen destialaisen työ tuottaa asiakkaille yhä laadukkaampaa infraa.
Lue lisääTöissä Destiassa
Miten minusta tuli… Tarjouslaskentapäällikkö > Jorma Pyhäluoto luotsaa Pohjois-Suomen tarjouslaskentayksikköä.
Lue lisääTöissä Destiassa
Virkut viherrakentajat > Työnjohtaja Tea Leppänen ja työmaapäällikkö Riikka Venäläinen rakentavat ympäristöystävällistä Jyväskylää.
Lue lisääToimiva Suomi
Ruuhkat vähenevät valtatie 12:lla > Tillola–Keltti-osuuden parannustyöt valmistuvat marraskuussa 2019.
Lue lisääToimiva Suomi
Tervetuloa, talvi! > Työpäällikkö Eero Mikkola on jo valmiina hoitamaan väylien aurausurakat.
Lue lisääNäkökulmia
Muuttuvaa maailmaa rakentamassa > Annina Peisa on Erikoisrakentaminen-tulosyksikön johtaja.
Lue lisääToimiva Suomi
Näin louhimme kaupungissa > Räjäytys aiheuttaa tärinää. Kalliolouhinta kaupungissa vaatii erityisosaamista. Hankalistakin paikoista selvitään fiksulla suunnittelulla ja tekemisellä.
Lue lisääToimiva Suomi
Blogi: Koululaiset tutustumassa kiviainesalueeseen > Eräänä kuulaana ja aurinkoisena syksyn päivänä Destia sai vieraita läheisiltä kouluilta Lempäälän Pitkäkallion kiviainesalueelle.
Lue lisääToimiva Suomi
Torilla tavataan! > Destia uudistaa Kansalaistoria ja Makasiinipuistoa Helsingin ydinkeskustassa.
Lue lisääNäkökulmia
Mimmit peinttasivat > Mimmit peinttaa -yhteisö maalasi urbaanin olohuoneen Kansalaistorin ja Makasiinipuiston työmaa-aitaan.
Lue lisääTöissä Destiassa
Työura voi jatkua myös eläkkeellä > Aarno Valkeisenmäki on ollut Destian ja sen edeltäjien palveluksessa vuodesta 1978 asti.
Lue lisää
Työura voi jatkua myös eläkkeellä
Töissä Destiassa · Julkaistu 08.10.2018
Aarno Valkeisenmäki on ollut Destian ja sen edeltäjien palveluksessa vuodesta 1978 asti – yhteensä kunnioitettavat 40 vuotta. Viikko sitten 70 vuotta täyttänyt Valkeisenmäki työskentelee Destian Asiantuntijapalveluissa asiantuntijana tehden Liikennevirastolle ohjetöitä sekä osallistuen erilaisiin tutkimus- ja kehitysprojekteihin.
Valkeisenmäki on ollut virallisesti eläkkeellä jo viimeiset kuusi vuotta. Hän kuitenkin työskentelee edelleen noin 2–3 päivänä viikossa työtilanteesta riippuen. Valkeisenmäki on urallaan työskennellyt geosuunnittelijana, Tielaitoksen geokeskuksen yksikönpäällikkönä, projektipäällikkönä sekä lopulta asiantuntijana. Mies on sitä mieltä, että urakehitys on ollut juuri oikea.
– En olisi uskonut, että pääsen asiantuntijaroolissa tekemään vielä tällä iällä mielenkiintoisia ohjetöitä ja osallistumaan kansainvälisiin kehitysprojekteihin. Mutta niin vain olen asiantuntijana NordLCA-projektissa, jossa kehitetään väylärakentamisen ilmastovaikutusten arviointia, Valkeisenmäki hymyilee.
Suuri kysymys on, miksi ihmeessä kukaan jatkaa töitä 6 vuotta eläkkeelle pääsyn jälkeen?
– Se on hyvä kysymys, Valkeisenmäki nauraa ja jatkaa, vielä 15 vuotta sitten odotin innoissani eläkkeelle pääsyä. Mielenkiintoiset ja haasteelliset projektit alkoivat kuitenkin vähitellen innostaa yhä enemmän, vaikka projekteista joudutaan nykyään kilpailemaan tiukasti. Kilpailuun oppiminen vei aikansa, mutta nykyään nautin siitä. Minulla on sopiva työkuorma ja mielenkiintoinen rooli, erinomainen työyhteisö ja elämäntilanteeseeni on sopinut jatkaa tuntitöitä, Valkeisenmäki avaa päätöstään.
Lehdissä usein kerrotaan, että eläkkeellä työskentelyä pidetään tärkeänä oman toimintakyvyn ylläpitämisessä. Valkeisenmäki on samaa mieltä, mutta ei hänkään aio työskennellä viimeiseen pihaukseen asti. Työnäkymät sekä oma innostuneisuus ja terveys ovat ratkaisevia tekijöitä, kun hän vuosittain tekee sopimukset jatkosta Destian kanssa.
Valkeisenmäen kohdalla jatkosta sovittiin alun perin tulos- ja tavoitekeskustelussa. Hän toivoo kuitenkin, että yritykset yhä selkeämmin ottaisivat lähestyvän eläkkeen ja mahdollisuuden työssä jatkamiseen aktiiviseti puheeksi omana keskustelunaan jo ainakin pari vuotta etukäteen.
– Työntekijälle on tärkeää tietää selvästi, haluaako työnantaja hänen jatkavan eläkkeelle pääsyn jälkeen. Lisäksi eläkkeelle siirtyvän työehdot tulee kertoa avoimesti ja selkeästi jo hyvissä ajoin ennen eläkkeelle siirtymistä, jotta päätöksen voi oikeasti tehdä faktaperusteisesti, Valkeisenmäki neuvoo.
Mikäli työntekijä ei tahdo jatkaa tuntitöitä eläkkeellä, helpottaa eläköitymiskeskustelu ennakoimaan tulevat rekrytointitarpeet ja hiljaisen tiedon siirto voidaan aloittaa ajoissa.
Suunnittelu- ja asiantuntijatyö on Valkeisenmäen mukaan sisällöltään samanlaista kuin 1970-luvullakin, mutta työnantajan muuntuminen virastosta osakeyhtiöksi on muuttanut paljon työn luonnetta. Työni Destian asiantuntijana on huomattavasti monipuolisempaa, tavoitteellisempaa ja selkeämpää.
– Naisten lukumäärä on kylläkin lisääntynyt huomattavasti teknisillä aloilla neljässäkymmenessä vuodessa, Valkeisenmäki kertaa työelämässä tapahtunutta muutosta.
Jos 15 vuotta sitten eläke siinteli Valkeisenmäen toiveissa, mikä sai miehen jatkamaan työelämässä? Vastaus on aika yksinkertainen: parantunut fyysinen kunto.
– Muutamat työtoverini kävi ruokatunneilla juoksulenkillä reilu kymmenen vuotta sitten. Katsoin sitä touhua vierestä vuoden verran ennen kuin itse lähdin mukaan. Parantunut fyysinen kunto muutti lopulta asennoitumista työssä jatkamiseen ja jaksamiseen ylipäätään, Valkeisenmäki kertoo.
#työeisyrji
Aasian ja Afrikan kautta suomalaisen infran osaajaksi Insinöörioppilas Hoang Thuy, tuttavallisemmin Tuikku, on ollut Destiassa työharjoittelussa toukokuusta lähtien.
Taina Tuhkanen: "Maanlaajuinen toimija tarjoaa etenemismahdollisuuksia" Taina Tuhkanen toimii myyntipäällikkönä Destian kiviainesyksikössä Keski-Suomen alueella.
Hankintainsinööri ja hyökkääjä – nyt pelataan Vaahteramaljasta Tositoimija Juha-Pekka Peltonen pelaa Vaahteraliigan loppuottelussa.
Infra nyt
Laatu edellä Tampere-Pirkkalan lentokentällä > Tositoimijat työskentelivät lentokentällä lentoliikenteen ehdoilla.
Lue lisääInfra nyt
Destian ehdokkaat Rakentamisen laatuteko 2018 -kilpailussa > Siltasairaalan louhintatiimi ja Ville Suntio ovat ehdolla voittajiksi.
Lue lisääTöissä Destiassa
Destialaiset polkivat hienon potin hyväntekeväisyyteen > Tositoimijat polkivat vuoden 2018 Kilometrikisassa yhdessä maapallon ympäri ja vähän päälle.
Lue lisääInfra nyt
Vaativaa pohjarakentamista Lauttasaaressa > Destian tositoimijat ovat kaupunkirakentamisen asiantuntijoita.
Lue lisääInfra nyt
Asiantuntijapalvelut tekevät yhteistyötä pohjoismaisella tasolla > Destian Asiantuntijapalvelut olivat mukana NordLCA-seminaarissa Vantaalla 11.-12.9.2018.
Lue lisääTöissä Destiassa
Hankintainsinööri ja hyökkääjä – nyt pelataan Vaahteramaljasta > Tositoimija Juha-Pekka Peltonen pelaa Vaahteraliigan loppuottelussa.
Lue lisääInfra nyt
Destia palkitsi infra-alan parhaan opinnäytetyön > Destia palkitsi kolmannentoista kerran parhaan infra-alan lopputyön. Kilpailun parhaana palkittiin Aleksi Niemelä.
Lue lisääInfra nyt
Laitaatsalmen pohjoisen sillan valu Destian työmaalla > Elokuussa 2018 valettiin Laitaatsalmen pohjoisen sillan betonikansi. Miten se oikein tapahtuu?
Lue lisää