Infra nyt
Destia nopeuttaa mallipohjaisella suunnittelulla ja mallipohjaisella suunnitelmien tarkastamisella suurprojektin siltojen valmistumista >
Lue lisääInfra nyt
Destia nopeuttaa mallipohjaisella suunnittelulla ja mallipohjaisella suunnitelmien tarkastamisella suurprojektin siltojen valmistumista >
Lue lisääInfra nyt
Toimivaa ja tasapuolista yhdyskuntasuunnittelua > Destiasta löytyy vahvaa osaamista yhteiskunnan kestävään kehittämiseen ja toteuttamiseen.
Lue lisääDestia.fi
Pysy kuulolla > Tilaa Destian tiedotteet sähköpostiisi ja seuraa meitä myös somessa!
Lue lisääDestia.fi
Osaksi voittavaa joukkuetta > Destiassa töitä tehdään rehdisti, yhdessä, uudistuen ja menestyen.
Lue lisääInfra nyt
Kestävää kehitystä > Destia sai tunnustuksen työstä korvaavan elinympäristön luomiseksi kalliosinisiivelle Ristenin louhinta-alueella Lohjalla.
Lue lisääTöissä Destiassa
Rohkeita kysyjiä > Turvallisuuspäällikkö Reijo Kuisma reissaa paljon yksin. Olo ei kuitenkaan ole yksinäinen, sillä ympärillä on hyvä Destian tukiverkko.
Lue lisääNäkökulmia
Esko Aho visioi infraa > Liikenne ja viestintä yhdistyvät digitaalisuuteen. Vallankumous on alkanut.
Lue lisääTöissä Destiassa
Voima-hanke parantaa kilpailukykyä > Destian ERP-järjestelmä saatiin käyttöön suunnitellussa aikataulussa. Tuomas Räinä ja Pasi Kailasalo kertovat miten.
Lue lisääToimiva Suomi
Jo vuosisata turvaa talveen > Maanteiden koneellinen talvikunnossapito juontaa juurensa 1920-luvulle. Autot ovat syrjäyttäneet hevoset ja reet, mutta lumi ei ole muuttunut.
Lue lisääToimiva Suomi
Väylien valtakaudet > Sata vuotta sitten vesitiet, kanavat ja rautatiet hallitsivat Suomen väyläverkkoa. Nyt valtakunnan kattava monimuotoinen väyläverkko takaa mutkattoman liikkumisen.
Lue lisääToimiva Suomi
Terminaali > Itä-Lapissa, Kemijärvellä, tukkipuulle rakennetaan uusi komea terminaali.
Lue lisääTöissä Destiassa
Rataprojektissa > Radalla työskentely vaatii tarkkaa töiden esisuunnittelua, tietää työpäällikkö Tapanainen.
Lue lisääToimiva Suomi
2 147 483 648 tavua mittausdataa > Destia on infra-alan edelläkävijä digitalisaation ja työmaa-automaation hyödyntämisessä.
Lue lisääToimiva Suomi
Kivestä tehty kestää > Kiviainekset ovat kaiken rakentamisen perusta. Kivestä tehdyt tuotteet ovat pitkäikäisiä – ja puhdasta luonnonmateriaalia.
Lue lisääInfra nyt
Digitalisaatio infra-alalla > Kehittämispäällikkö Mika Jaakkola kertoo, mitä digitalisaatio juuri infra-alalla tarkoittaa.
Lue lisääToimiva Suomi
Ikuinen kivisilta > Hakkilan kivisilta Vantaalla on yksi kolmesta alueella säilyneestä kivisillasta.
Lue lisääInfra nyt
Uudenkaupungin paraatipaikka > Kaupunginlahti kohennettiin parahiksi kaupungin 400-vuotisjuhliin.
Lue lisää
Uudenkaupungin paraatipaikka
Infra nyt · Julkaistu 05.10.2016
Uudenkaupungin Kaupunginlahden vanhoille laiturirakenteille ja paalutuksille oli kertynyt ikää reilut viisikymmentä vuotta. Kaupungin sydän, jossa on paljon rantaravintoloita ja venepaikkoja, kaipasi myös yleistä ilmeen kohennusta. Uudenkaupungin tekninen johtaja Jari Nikkari kertoo, että Kaupunginlahden kunnostusta oli suunniteltu pitkään. Urakka pystyttiin lopulta aloittamaan, kun rahoittajaksi tuli kaupungin ohella Mauno Vannaksen säätiö.
– Kunnostuksen ensimmäinen vaihe, jonka budjetti oli 1,4 miljoonaa euroa, tehtiin niin sanottuna ranskalaisena urakkana: Destia voitti urakkakilpailun, koska se lupasi saada tällä summalla aikaan eniten valmista, Nikkari mainitsee.
Destian työpäällikkö Eetu Väisänen kertoo, että ensimmäisessä vaiheessa, syyskuun 2014 ja joulukuun 2015 välisenä aikana, edettiin Sorvakonsillasta Kaupunginlahden ympäri ja takaisin. Ranta paalutettiin ja tuettiin 930 metrin matkalta. Kunnostuksen toinen vaihe toteutettiin tavanomaisena urakkana, vuoden 2015 syksyn ja kesäkuun 2016 välisenä aikana. Budjetti oli nyt 1,9 miljoonaa euroa. Silloin edettiin rantaravintoloiden ja venepaikkojen kohdalta merelle päin 500 metriä. Paalutusten lisäksi laiturirakenteet uusittiin täysin.
Destia kohensi Kaupunginlahtea uusimalla rantojen paalutuksen lähes 1,5 kilometrin matkalta sekä rakentamalla uusia puisia rantalaitureita puoli kilometriä.
Rannat on nyt paalutettu kolmen metrin välein betonipaaluilla. Niiden välissä on puupaaluja. Betonipaaluja on neljä kilometriä, puupaaluja neljänkymmenen kilometrin verran.
– Makasiinien kohdalla laiturirakenne ankkuroitiin makasiinien alla olevaan kallioon. Kiinnitykseen tarvittavat poraukset tehtiin lautalla olleelta poravaunulta käsin, Väisänen mainitsee.
– Ja esimerkiksi Leijonapuiston, läheisen sorakentän tasoa korotettiin, jotta vesi ei nousisi sinne, Nikkari lisää.
Urakoihin liitettiin myös lisätöitä. Esimerkiksi alueen lähellä kulkeva pyörätie siirrettiin ylittämään rautatie entistä turvallisemmasta paikasta.
Rannat valaistiin ledeillä ja laitureille tuli pollarivalaisimia.
Uudenkaupungin kaupunginarkkitehti Leena Arvela-Hellén sai puolestaan idean, että laiturirakenteisiin olisi hyvä liittää led-valaistus.
– Näin onneksi tehtiinkin. Nyt ranta on upean näköinen myös pimeällä, Nikkari myhäilee.
Hän on muutenkin hyvin tyytyväinen harvinaislaatuisen urakan työn jälkeen – ja töiden sujumiseen:
– Kun puretaan rakenteita ja tehdään uusia, eteen tulee väistämättä yllätyksiä, joihin pitää reagoida.
Esimerkiksi rantapenkkaan tuli pieni sortuma, joka saatiin nopeasti tuettua. Kaikki sujui hämmästyttävän sopuisasti. Tieto kulki ja asioista oli helppo sopia. Aikataulu ja kustannusarviot pitivät hyvin.
Työt onnistuttiin myös aikatauluttamaan niin, että veneilijöille tai rannan ravintoloitsijoille ei koitunut liikaa häiriöitä.
– Tai no, viime syksynä, kun veneilykausi kesti marraskuulle, teki vähän tiukkaa. Mattimyöhäisten veneet jouduttiin hinaamaan paikalta, jotta pääsimme töihin, Väisänen naurahtaa.
Kaupunginlahden uudistuneesta ilmeestä päästään nauttimaan nyt myös talvella, sillä sinne avataan – jos jäätilanne sallii – Suomen suurin rusettiluistelurata.
Destia paransi myös alueella kulkevan pyörätien turvallisuutta.
Näkökulmia
Uusia tekijöitä löytämässä > Käsitys infran rakentamisesta on nuorten keskuudessa suppea, sanoo Panu Tuominen.
Lue lisääToimiva Suomi
Myllysaaren alikulkusilta > Myllysaaren alikulkusilta Tampereella on monipuolisen osaamisen taidonnäyte. -katso VIDEO
Lue lisääInfra nyt
Kelikeskus 25 vuotta > Kelikeskus käyttää uusinta tekniikkaa tielläliikkujien turvallisuuden takaamiseksi.
Lue lisääInfra nyt
Pomo piilossa, tai ainakin valeasussa > TV-ohjelman kuvaukset paljastivat, että Destian työmailla kukkivat ylpeys ja huumori.
Lue lisääInfra nyt
Parhaat opinnäytetyöt palkittiin > Ammattikorkeakouluissa valmistuneista infra-alan lopputöistä parhaaksi valittiin Tapani Jaakkolan työ.
Lue lisääTöissä Destiassa
Kiirettä piisaa, mutta hätiköimään ei ruveta > Mikael Sonck on oppinut esimieheltään Olli-Pekka Angerialta, että ongelmatilanteissa ei pidä hosua. Sillat valmistuvat kyllä.
Lue lisääTöissä Destiassa
Varhainen välittäjä > Työhyvinvointiasiantuntija Satu Angervo haluaisi tuoda konfliktien sovittelun myös työyhteisöihin.
Lue lisää