Ladataan...

Uutta kaupunkia rakentamassa

Infra nyt  · Julkaistu 07.06.2017

Destialla on urakkasopimus Lahden Ranta-Kartanon alueen rakentamisen ensimmäisestä vaiheesta. Urakassa rakennetaan uuden asuinalueen vaatimat kulkuväylät sekä infraa ydinkeskustan läheisyyteen, Hollolan-, Lahden- ja Aleksanterinkadun liittymäalueelta Vesijärven suuntaan.

Alueelle rakennetaan uusi kiertoliittymä sekä parannetaan ja rakennetaan katuja noin kahden kilometrin matkalta. Urakkaan kuuluvat kaikki rakennusvaiheet alusta loppuun: pilaantuneiden maa-ainesten poisto, katujen kaivuutyöt, vesihuoltotyöt, putkitukset, päällystykset, kivityöt ja valaistus. Kaikkiin liittymiin rakennetaan liikennevalot.

Destian työpäällikkö Asko Markoff kuvailee urakkaa vaativaksi ja monipuoliseksi. Destian töitä rytmittävät sekä Lahden kaupungin ympäristöteknisen asiantuntijan että Museoviraston asiantuntijan ohjeistukset.

– Ympäristötekninen asiantuntija arvioi, millaista pilaantunutta maa-ainesta alueella on ja minne se kuljetetaan, Markoff sanoo.

Pilaantunutta maata on vanhan linja-autoaseman, Jalkarannantien, Kariniemenkadun ja Kisapuiston välisellä alueella yhteensä noin 21 000 tonnia. Alueelle on läjitetty viime vuosisadalla sekalaista täyttömaata. Maaperässä on raskasmetalleja ja polyaromaattisia hiilivetyjä eli PAH-yhdisteitä.

Historiallisen Fellmaninpuiston läheisyydessä toteutettavan urakan yhteydessä on mahdollista, että puiston lähimaastosta löytyy kaivuutöiden edetessä ihmisten luita, muita muinaisjäänteitä tai vanhoja asuinpaikkoja. Tällä alueella taisteltiin sisällissodan aikana.

"Yhteistyö Museoviraston kanssa on tärkeää, kun työskentelemme näin historiallisen maaston läheisyydessä."

– Jos kaivannoissa ilmenee jotain silminnähtävää, etenemme Museoviraston ohjeistamana. Yhteistyö on tärkeää, kun työskentelemme näin historiallisen maaston läheisyydessä.

Tavoitteena on saada uudistetut kadut käyttöön ennen talvea. Viher- ja kiveystyöt toteutetaan ensi vuonna. Tuolloin pääpaino on Hollolan-, Lahden- ja Aleksanterinkadun katujärjestelyissä. Pääosa liikennevaloista tulee vilkasliikenteiselle alueelle, minkä vuoksi turvallisiin liikennejärjestelyihin kiinnitetään erityisesti huomiota.

– Täällä korostuu erityisesti kevyen liikenteen ohjaus, sillä alueella on paljon kouluja ja urheilupaikkoja. Työnaikaista liikenteenohjausta tulee olemaan paljon. Olemme Lahden kaupungin kanssa sopineet reaaliaikaisesta tiedottamisesta. Haluamme varmistaa, että liikenne sujuu mahdollisimman vähin häiriöin, Markoff sanoo.

Kuvassa: Destian työpäällikkö Asko Markoff (vas.) ja työnjohtaja Petteri Siilin.

Destia

Lataa lisää juttuja

TILAA VIA-SIDOSRYHMÄLEHTEMME

Voit tilata alla olevalla lomakkeella Destian Via-sidosryhmälehden, ilmoittaa osoitteenmuutoksesta tai perua aiemmin tehdyn tilauksen.

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.