Ladataan...

Varhainen välittäjä

Töissä Destiassa  · Julkaistu 05.10.2016

Siellä, missä on ihmisiä, on myös konflikteja. Niitä on päiväkodeissa, kouluissa, työpaikoilla.

Satu Angervolla on konflikteihin erityinen suhde. Hän tekee vapaaehtoistyötä sovittelijana Uudenmaan alueella Vantaan kaupungille. Angervon soviteltavaksi tulee rikos- ja riita-asioita sekä lähisuhdeväkivaltatapauksia. Sovittelutilanteissa osapuolet kohtaavat, käyvät läpi tapahtunutta ja pyytävät anteeksi.

Kyse on varhaisesta välittämisestä, keinoista puuttua vaikeisiin tilanteisiin, ennen kuin ne kärjistyvät liikaa.

– Varhaisen välittämisen pitäisi olla koko yhteiskunnan tukipilari, Angervo sanoo.

– Ongelmia ei saisi katsella liian kauan sormien läpi, sillä pienestä pulmasta voi kasvaa iso möykky, joka tekee elämästä tuskaisan.

Satu Angervo on kiinnostunut ihmisten hyvinvoinnista myös työssään, ei yksinomaan vapaalla. Hän aloitti Destian työhyvinvointiasiantuntijana huhtikuussa vastaten työhyvinvointistrategian toteuttamisesta ja kehittämisestä. Tehtäviin kuuluu esimiesten ja henkilöstön tukeminen työkykyyn liittyvissä asioissa. Ydintehtävä on yksiselitteinen: hän auttaa destialaisia voimaan hyvin työssään.

Satu Angervo on herkistynyt omien kriisiensä myötä muiden asioille. Muutenkin eväät ovat vankat:

– Olen ollut vuodesta 2010 tekemisissä työntekijöiden sairauksien kanssa ja nähnyt kaikenlaista.

Jotta kohtaamiset sujuisivat hyvin, tarvitaan empaattisuutta. Sitä Satu Angervolla on, samoin kuin vahva itsetuntemus.

Satu Angervon oma elämä ei ole kulkenut kaikkein tavallisinta latua. 15-vuotiaana helsinkiläistyttönä hän tajusi, että lukio ei ole häntä varten, ja lähti työelämään. 20-vuotiaana hän tuli silloisen Tielaitoksen leipiin sihteeriksi. Työnantaja on pysynyt samana yli 25 vuotta, ainoastaan sen nimi on vaihtunut vuosien varrella.
Pasilasta tie vei Yhdysvaltoihin ja Lontooseen lyhyille opiskelujaksoille. Kotimaassa työtehtävät vaihtelivat tiestömittauksista tietohallinnon tukitehtäviin.

Iso elämänmuutos tapahtui vuonna 2000, kun nykyinen avopuoliso löytyi ja asuinpaikka vaihtui Hyvinkääksi. Uusi vaihe elämässä synnytti myös halun hankkia lisää koulutusta. Angervo opiskeli Mäkelänrinteen aikuislukiossa ylioppilaaksi ja pari vuotta myöhemmin datanomiksi Hyvinkään kauppaoppilaitoksessa.

Elämä mullistui lopullisesti, kun tytär Emilia syntyi vuonna 2005. Iso osa äidin vapaa-ajasta kuluukin tätä nykyä tyttären kanssa puuhastellen.

Jokainen on vastuussa omasta työhyvinvoinnistaan.

Uusi etappi uralla sijoittui vuoteen 2010, kun Angervo aloitti henkilöstöassistentin työt. Niistä oli luonnollista siirtyä työhyvinvointiasiantuntijaksi. Tehtävät ovat mielenkiintoisia ja vaihtelevia, ja oma viihtyvyys on kohdallaan.

– Jokaisella on vastuu omasta työhyvinvoinnistaan, Angervo muistuttaa.

– Yritys on vastuussa työeläkeriskeistä, eli siitä, että ihmiset eivät joudu ennenaikaisesti työkyvyttömyyseläkkeelle. Uskon, että hyvällä esimiestyöllä voimme selättää suurimman osan työkykyongelmista.

Sadun vinkit hyvään työelämään

1. Tee asioita, joista pidät.

2. Poistu omalta mukavuusalueeltasi ja haasta itsesi.

3. Anna itsellesi aikaa palautumiseen.

4. Välitä toisista. Ole rohkea ja puutu asioihin ajoissa.

5. Miten voit? Kysy sitä itseltäsi, kollegaltasi sekä työyhteisöltäsi.

Destia

Lataa lisää juttuja

TILAA VIA-SIDOSRYHMÄLEHTEMME

Voit tilata alla olevalla lomakkeella Destian Via-sidosryhmälehden, ilmoittaa osoitteenmuutoksesta tai perua aiemmin tehdyn tilauksen.

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.