Ladataan...

Vastuun jakajat

Töissä Destiassa  · Julkaistu 07.06.2018

Avolouhinnassa on tehtävä päätöksiä ja muutettava suunnitelmia tarvittaessa nopeastikin. Räjäytystöihin liittyy myös paljon turvallisuusjärjestelyjä.

Kalliorakentamisen yksikössä työskentelevät Esa Salonen ja Oskari Jantunen tuntevat toisensa hyvin. Entistä tutuimmiksi he tulevat toisilleen pitkän, yhteisen projektin parissa.

Salonen ja Jantunen johtavat parhaillaan louhintaa Vt 5 Mikkeli–Nuutilanmäki -hankkeessa, joka parantaa Viitostietä Mikkelistä Juvaa kohti. Hankkeen ensimmäinen vaihe käynnistyi huhtikuussa.

Ennen kuin arviolta 1,4 miljoonaa kiintokuutiota kiveä on saatu räjäytettyä, aikaa ehtii kulua liki parisen vuotta. Siinä oppii muistamaan, käyttääkö työtoveri kahvissaan sokeria vai ei.

Työmaalla on osattava myös soveltaa, tarvittaessa nopeastikin.

Salossa asuva Esa Salonen, 59, on jo yli kolmenkymmenen vuoden ajan johtanut louhintatöitä useissa vaativissa kohteissa. Hän valmistui Turun teknillisestä oppilaitoksesta tie- ja vesirakennusteknikoksi vuonna 1985. Työkaveri, 28-vuotias Oskari Jantunen asuu puolestaan Keravalla. Hän valmistui rakennustekniikan insinööriksi Metropolia Ammattikorkeakoulusta vuonna 2015. Yhteisillä työmailla miehet ovat ahertaneet vuodesta 2016 lähtien. Kokenut työmaapäällikkö opettaa nuorelle työmaainsinöörille paljon työstä, kun yhdessä aherretaan.

Salonen vastaa valtatie 5:n väylälouhinnan kaikista avolouhintatöistä.

– Isossa louhintatyössä aloitetaan pienillä räjäytyksillä. Louhintamäärää nostetaan hiljalleen, Salonen sanoo.

Jantusen hartioille on sälytetty muun muassa dokumentaation ja talousseurannan tehtäviä.

– Laadin mittareita ja seuraan niiden avulla, miten louhinta pysyy budjetissa ja aikataulussa, Jantunen kertoo.

Aikataulussa pysyminen on tärkeää, koska työmaan työt on ketjutettu tarkasti toisiinsa. Silta- ja katurakentajat eivät pääse hommiin, ennen kuin louhinta on tehty.

Seniori ja juniori oppivat jatkuvasti työssä toisiltaan. Jantunen on nähnyt, miten työmaapäällikkö pitää yllä hyvää työilmapiiriä ja saa porukan puhaltamaan haastavinakin päivinä yhteen hiileen.

– Esa hoitaa todella tehokkaasti räjäytystapahtumat. Hän tsekkaa, että kaikki on varmasti hyvin ja työmaan turvallisuus taattu. Häneltä tulee aina selkeät ohjeet, minkä ansiosta ilmaan ei jää leijumaan minkäänlaista epätietoisuutta, Jantunen kertoo.

– Räjäytystyöt voivat näyttää helpoilta, mutta niihin liittyy paljon turvatekijöitä. On hyvä, että Oskari on mukana harjoittelemassa ja tekemässä järjestelytoimia, Esa Salonen sanoo.

Ison louhinta-alueen työt on suunniteltava niin, että muun muassa käytössä oleva kalusto voi työskennellä ilman kalliita odotteluja. Työmaalla on osattava myös soveltaa, joskus nopeastikin. Pienellä alueella voi olla yhtaikaa neljä kaivinkonetta, louhosautoja, työntekijöitä ja traktoreita. Ennakkoon ei voi aina tietää, miten kokonaistilanne etenee.

– Oman ajattelutavan muuttaminen on vaikeaa, mutta työt eivät saa keskeytyä siihen, että vain funtsaillaan. Esa osaa tehdä päätöksiä nopeammin kuin minä, Jantunen kertoo.

– Isoimmissa projekteissa voi joutua useamman kerran muuttamaan työmenetelmiä, jotta projektista laaditut suunnitelmat saadaan toteutettua. Päätöksiä on siksi tehtävä nopeastikin, Salonen kuvailee.

Esan ja Oskarin välillä ei ole turhaa hierarkiaa. He muodostavat toimivan, tehokkaan tiimin. Työtehtävät menevät heillä usein limittäin.

Mikkelin työmaalla nuori kollega on saanut aiempaa enemmän työnjohtoon liittyvää vastuuta. Se tuntuu hyvältä ja on myös konkarin mieleen.

– Avolouhinta-ala tarvitsee nuoria osaajia myös siksi, että nykyinen työnjohto ikääntyy. On mukava huomata, että Oskarilla on intoa ja halua oppia louhintatöiden johtamista, Esa Salonen kehaisee.

Destia on aktiivisesti mukana tulevaisuuden lupauksien kouluttamisessa. Monet tositoimijat aloittavat uransa Destiassa kesätöissä. Niin teki myös Oskari Jantunen viisi kesää sitten.

Destia

Lataa lisää juttuja

TILAA VIA-SIDOSRYHMÄLEHTEMME

Voit tilata alla olevalla lomakkeella Destian Via-sidosryhmälehden, ilmoittaa osoitteenmuutoksesta tai perua aiemmin tehdyn tilauksen.

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.