Ladataan...

Vastuuta vaasalaisittain

Töissä Destiassa  · Julkaistu 07.06.2016

Ensikohtaaminen oli aavistuksen kireä. Hannu Huhtala ja hänen esimiehensä Sune Nygård tapasivat ensimmäisen kerran, kun Huhtala oli tullut kesätöihin. Hänet oli lähetetty Jurvan työmaalta Vaasaan hakemaan työvaatteita.

Huhtala törmäsi ensimmäiseksi Sune Nygårdiin, jolla oli työmailla tiukan esimiehen maine.

– En tiedä, oliko Sunella paha päivä vai mikä, mutta hän sanoi, että ei tämä ole mikään keskusvarasto, Huhtala naureskelee.

Noin kymmenen vuoden yhteistyö on näyttänyt Huhtalalle, että Nygård on mainettaan leppoisampi mies.
Muutama vuosi sitten, kesätyöpestinsä jälkeen, Huhtala teki insinöörityönsä Nygårdin alaisuudessa ja jäi sen myötä taloon.

– Sune on hyvä määrittämään rajat ja vastuut: tiedän mitä saan tehdä ja mitä en, Huhtala luonnehtii.

Sune Nygård antaa mielellään alaisilleen vastuuta, koska hän haluaa tehdä töitä työstään innostuneiden ihmisten kanssa. Huhtalakin sai jo parin kuukauden jälkeen vastattavakseen oman projektin, kevyenliikenteenväylän rakentamisen.

– Hannu oli reipas nuori poika, ja muistan ajatelleeni, ettei häntä saa kovin kauan pitää kulkemassa toisen perässä, Nygård sanoo.

– Vastuu kasvatti ja antoi itseluottamusta. Ura lähti hyvin liikkeelle, Huhtala muistelee.

Vastuuta jakava pomo saa vastineeksi motivoituneita työntekijöitä.

Nyt Hannu Huhtala vastaa esimiehen Destialle hankkimien Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen kunnossapito- ja hoitourakoiden käytännön järjestelyistä. Hän pitää tiiminsä ja noin viidenkymmenen ali-
urakoitsijan kanssa huolta Vaasan seudun yleisistä teistä.

Syksy ja kevät ovat teiden kunnossapidossa kiireisintä aikaa. Siltojen pesut ja teiden harjaukset on saatu valmiiksi vappuun mennessä. Toukokuussa aloitetut tienvarsien niitot jatkuvat koko kesän. Kasvit niitetään taajamissa neljä kertaa kesässä.

Päällysteiden paikkaamisessa on paljon työtä, samoin sorateiden höyläämisessä. Huhtalalle kertyy kilometrejä, kun hän kiertää itsekin tarkastamassa teiden kuntoa.

Tälle työparille tiukkuus on vastuun kantamista: asiat tehdään kuten sovittiin.

Pari kertaa kuussa Sune Nygård ja Hannu Huhtala pitävät palaverin, joka on samalla tilannekatsaus meneillä oleviin töihin. Nygårdin tiukkuus on sitä, että hän haluaa asioiden sujuvan juuri niin kuin on sovittu. Jos ongelmia on, ne pengotaan läpikotaisin ja korjataan.

– Jos tekee virheen, se kannattaa tunnustaa pikaisesti, Huhtala virnistää.

Virheiden tekeminen on Nygårdista sallittua, koska niitä tekevät kaikki. Asiat pitää vain selvittää. Ja kyllä esimies saa kuulla alaisiltaan ensimmäisenä myös iloiset uutiset; jos joku onnistuu esimerkiksi saamaan Destialle lisää töitä.

– Olen oppinut Hannulta sen, että sanomisissaan kannattaa olla erittäin selkeä ja sanojensa takana pitää seistä. Hannu sanoo asiat suoraan, ja arvostan sitä kovasti, vaikka se ei ehkä juuri sillä hetkellä tunnu kivalta, Sune Nygård sanoo.

Myös Hannu Huhtala antaa esimiehelleen tunnustusta monesta asiasta.

– Minä olen puolestani oppinut Sunelta projektinhallintaa ja oikeudenmukaisuutta. Tai oikeastaan olen oppinut häneltä kaiken mitä tiedän tästä alasta, koska olin aika ummikko kun tulin taloon.

Destia

Lataa lisää juttuja

TILAA VIA-SIDOSRYHMÄLEHTEMME

Voit tilata alla olevalla lomakkeella Destian Via-sidosryhmälehden, ilmoittaa osoitteenmuutoksesta tai perua aiemmin tehdyn tilauksen.

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.