Infra nyt
Destia paransi pohjoisen valtaväylää nelostietä > Destia toimi urakoitsijana Kello-Räinänperän osuuden ja Kiiminkijoen ylittävän Allikon sillan leventämisen sekä Oulun kohdan projekteissa.
Lue lisääInfra nyt
Destia paransi pohjoisen valtaväylää nelostietä > Destia toimi urakoitsijana Kello-Räinänperän osuuden ja Kiiminkijoen ylittävän Allikon sillan leventämisen sekä Oulun kohdan projekteissa.
Lue lisääInfra nyt
Destia rakentaa Kalasatamasta Pasilaan -allianssihankkeessa kestävää kaupunkia > Seuraavan neljän vuoden aikana Destia tekee oman osansa Kalasatamasta Pasilaan -hankkeen projektiallianssissa Sörkan spora.
Lue lisääDestia.fi
Pysy kuulolla > Tilaa Destian tiedotteet sähköpostiisi ja seuraa meitä myös somessa!
Lue lisääDestia.fi
Osaksi voittavaa joukkuetta > Destiassa töitä tehdään rehdisti, yhdessä, uudistuen ja menestyen.
Lue lisääToimiva Suomi
Tarkasti aikataulussa > Helsinki-Vantaan lentoasemasta kuoriutuu 2020-luvulla kuuma kansainvälinen solmukohta monipuolisine palveluineen.
Lue lisääToimiva Suomi
Digitalisaatio työmaalla > Destian työmaat ovat muuttuneet digitalisaation ansiosta huomattavasti tehokkaammiksi.
Lue lisääToimiva Suomi
Destian infratyöt Kalasatamassa > Kalasataman metroaseman ympärillä Helsingissä oleva REDI:n työmaa on koko maan suurimpia.
Lue lisääToimiva Suomi
Pohjoisbaana pyöräilijöille > Vuonna 2020 Helsingissä voi pyöräillä kilometrikaupalla pitkin uutta, uljasta verkostoa: baanojen verkostoa.
Lue lisääToimiva Suomi
Kumppaneiden avulla > Pohjoisbaanan työmaalla louhintatyötä tehdään luottotekijöiden kanssa.
Lue lisääTöissä Destiassa
Meluselvitysten mestari > Taina Mattila on perehtynyt melu- sekä asiantuntijaselvityksiin.
Lue lisääToimiva Suomi
Matalakin torjuu melua > Kehäradan matalat meluesteet ovat nykyaikainen, tehokas tapa torjua melua.
Lue lisääNäkökulmia
Kokonaisratkaisuja > Seuraavat sata vuotta ovat jo työn alla, sanoo Destian Etelä-Suomen tulosyksikön johtaja Minna Heinonen.
Lue lisääInfra nyt
Hyvinvointia suomalaisella työllä > Destia on mukana yhtenä pääyhteistyökumppaneista Made by Finland -kampanjassa.
Lue lisääToimiva Suomi
Pohjatöitä tornitalolle > Destia on kaivanut ja louhinut jopa kahdeksan metrin syvyyteen Tampereen ydinkeskustaan rakennettavan Luminaryn työmaalla.
Lue lisääTöissä Destiassa
Destialla uusi henkilöstöjohtaja > Taru Salo aloitti Destiassa vuoden 2016 loppupuolella.
Lue lisääToimiva Suomi
Turvallinen raitiotie > Liikenneturvallisuusarviointi on myös kompromissien hakemista.
Lue lisääTöissä Destiassa
"Asiat selviävät puhumalla" > Esa Juhantila on Destian projektijohtaja länsimetron työmaalla. Hän johtaa metroaseman louhintatöitä rauhallisesti keskustellen.
Lue lisääInfra nyt
Silta luo työtä > Suomen suurin betonisilta Savonlinnassa siirtää laivat turvallisemmalle reitille, sujuvoittaa tieliikennettä ja luo työtä 450 henkilötyövuoden verran.
Lue lisääInfra nyt
Kestävää kehitystä > Destia sai tunnustuksen työstä korvaavan elinympäristön luomiseksi kalliosinisiivelle Ristenin louhinta-alueella Lohjalla.
Lue lisääTöissä Destiassa
Rohkeita kysyjiä > Turvallisuuspäällikkö Reijo Kuisma reissaa paljon yksin. Olo ei kuitenkaan ole yksinäinen, sillä ympärillä on hyvä Destian tukiverkko.
Lue lisääNäkökulmia
Esko Aho visioi infraa > Liikenne ja viestintä yhdistyvät digitaalisuuteen. Vallankumous on alkanut.
Lue lisääTöissä Destiassa
Voima-hanke parantaa kilpailukykyä > Destian ERP-järjestelmä saatiin käyttöön suunnitellussa aikataulussa. Tuomas Räinä ja Pasi Kailasalo kertovat miten.
Lue lisää
Voima-hanke parantaa kilpailukykyä
Töissä Destiassa · Julkaistu 08.03.2017
Voima-hankkeena tunnetun kehitysprojektin vastaava parivaljakko on helpottunut. Monien mutkien kautta edennyt Destian eri liiketoimintojen prosesseja yhdenmukaistava ERP-toiminnanohjausjärjestelmä on nyt koko organisaation käytössä.
Uusi järjestelmä parantaa kokonaisuudessaan Destian projektinhallintaa, kun eri liiketoimintayksiköt käyttävät nyt samoja järjestelmiä, jotka myös keskustelevat keskenään. Samoja tietoja ei tarvitse enää syöttää useampaan kertaan eri järjestelmiin. Projektien ennakoitavuus ja seuranta helpottuvat, mikä lisää samalla toiminnan läpinäkyvyyttä asiakkaiden suuntaan. Työn tuottavuus ja kustannustehokkuus paranevat.
Sutjakkaasti toteutettuihin infrahankkeisiin tottuneille destialaisille IT-projekti oli melkoinen oppimiskokemus.
– Minua kyllä varoiteltiin, että IT-projekteissa budjetit tapaavat paukkua ja aikataulut sakata, naurahtaa hankkeen omistaja Pasi Kailasalo, joka johtaa Destian Itä-Suomen tulosyksikköä.
Uuden ERP-järjestelmän suunnittelu alkoi syksyllä 2013. Alkumetreillä se kärsi henkilöstövaihdoksista, jotka viivästyttivät projektin etenemistä. Hanke sai kuitenkin uutta ryhtiä, kun E18 Pulterin urakasta vapautunut työmaainsinööri Tuomas Räinä pestattiin mukaan projektiin liiketoiminnasta vastaavaksi projektipäälliköksi.
– Tuomaksen panos on ollut merkittävä projektin läpiviennissä. Hän on ollut oikea käteni ja huolehtinut hienosti asioiden edistämisestä. Tuomas toimii itsenäisesti ja tekee päätöksiä sekä nostaa esille tärkeitä ratkaistavia asioita. Hän osaa pyytää myös apua silloin, kun on jotain kysyttävää, Kailasalo kehuu työpariaan.
Hanke sai uutta ryhtiä, kun mukaan tuli työpari.
Voima-hankkeen ydintiimiin on Destiassa Kailasalon ja Räinän lisäksi kuulunut kuuden henkilön ydinryhmä sekä noin 30 henkilöstä koostuva alueellisesti ja yksiköittäin koottu koulutus- ja tukihenkilöryhmä, joka on ollut myös mukana testaamassa ja määrittelemässä järjestelmää.
Tuomas Räinän mukaan voima-hanke on ollut avartava näköalapaikka tutustua kokonaisuutena Destian toimintaan.
– Olen saanut paljon uutta tietoa koko organisaation toiminnasta ja mahdollisuuden vaikuttaa asioihin. Olen oppinut, että nopea reagointi on paras tapa toimia. Jos huomaa, ettei joku asia mene oikeaan suuntaan, siihen on paras tarttua heti, Tuomas Räinä sanoo.
Kailasalo ja Räinä ovat tottuneet tekemään vaativia infrahankkeita, jotka on tarkkaan suunniteltu ja aikataulutettu. IT-projektin luonne yllätti.
– Tässä on vaadittu melkoista sekasorron sietämisen kykyä, kun projektin aikataulutus ja eteneminen ovat eläneet välillä aika villisti, Kailasalo sanoo.
– Yllätyin, että neuvotteluihin järjestelmätoimittajan kanssa kului enemmän aikaa kuin osasimme ennakoida. Toisaalta avoimet ja perusteelliset keskustelut oli hyvä käydä läpi, jotta molemmat osapuolet ymmärsivät toisiaan. Alusta alkaen oli tärkeää, että liiketoiminta ohjaa tätä hanketta, ei teknologia, Räinä sanoo.
Fujitsun toimittama ratkaisu osoittautui kilpailutuksessa parhaaksi vaihtoehdoksi, sillä sitä käyttää muutama muukin infra-alan yritys Pohjoismaissa.
– Haimme helposti ylläpidettävää ja päivitettävää standardia ratkaisua, joka sopii kaikille tulosyksiköillemme. Jouduimme jonkin verran muokkaamaan eräiden yksiköittemme prosesseja, jotta saimme aikaan kaikkien kannalta toimivan kokonaisuuden, Pasi Kailasalo sanoo.
Toimiva Suomi
Jo vuosisata turvaa talveen > Maanteiden koneellinen talvikunnossapito juontaa juurensa 1920-luvulle. Autot ovat syrjäyttäneet hevoset ja reet, mutta lumi ei ole muuttunut.
Lue lisääToimiva Suomi
Väylien valtakaudet > Sata vuotta sitten vesitiet, kanavat ja rautatiet hallitsivat Suomen väyläverkkoa. Nyt valtakunnan kattava monimuotoinen väyläverkko takaa mutkattoman liikkumisen.
Lue lisää